SUA atacă la OMC măsurile de retorsiune pe oţel şi aluminiu ale Uniunii Europene

Statele Unite a declanşat cinci litigii separate la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva măsurilor de retorsiune pe oţel şi aluminiu ale Uniunii Europene, Canadei, Mexicului şi Turciei, relatează Reuters.

1374 afișări
Imaginea articolului SUA atacă la OMC măsurile de retorsiune pe oţel şi aluminiu ale Uniunii Europene

SUA atacă la OMC măsurile de retorsiune pe oţel şi aluminiu ale Uniunii Europene

"Conform regulilor OMC, măsurile de retorsiune, în valoare combinată de 28,5 de miliarde de dolari pe exporturi americane, sunt ilegale", a precizat reprezentantul pe Comerţ al Statelor Unite, Robert Lighthizer, citat de Reuters.

"Aceste taxe vamale par să încalce angajamentele fiecărui membru al OMC. Statele Unite va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele şi facem apel la partenerii noştri comerciali să lucreze constructiv cu noi pe problemele create de capacitatea în exces, masivă şi persistentă, din sectorul oţelului şi aluminiului", a completat Robert Lighthizer.

Reprezentantul pe Comerţ al Statelor Unite a mai precizat că taxele vamale impuse de Statele Unite pe oţel şi aluminiu sunt în conformitate cu regulile OMC datorită impunerii lor în virtutea unei excepţii ce ţine de securitatea naţională.

Robert Lighthizer a făcut referire la decizia implementării taxelor vamale americane ca urmare a investigaţiei efectuate de Departamentul pentru Comerţ în baza Secţiunii 232 a Actului de Expansiune Comercială (Trade Expansion Act) din 1962 - invocat de Preşedintele american, Donald Trump.

Acesta oferă posibilitatea Departamentului pentru Comerţ să determine dacă importurile de orice fel au vreun efect asupra securităţii naţionale americane - o solicitare similară a fost făcută şi în cazul importurilor de maşini produse în Europa.

Statele Unite a devenit astfel al nouălea membru OMC care a iniţiat litigii cu privire la taxele vamale pe oţel şi aluminiu, după Elveţia, Norvegia, Federaţia Rusă, Mexic, Canada, Uniunea Europeană, India şi China.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici