Supravegherea pe Internet practicată de către FBI este anticonstituţională

O judecătoare americană a ordonat vineri FBI să înceteze să utilizeze scrisori "de securitate naţională", apreciind că această metodă utilizată pentru supravegherea în secret a utilizatorilor de Internet, în numele luptei împotriva terorismului, este anticonstituţională.

343 afișări
Imaginea articolului Supravegherea pe Internet practicată de către FBI este anticonstituţională

Supravegherea pe Internet practicată de către FBI este anticonstituţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Patriot Act", adoptat după atacurile de la 11 septembrie, autorizează FBI să trimită asemenea scrisori unor grupuri private cu scopul de a obţine de la acestea informaţii necesare în vederea supravegherii unor conturi pe Internet, interzicându-le, în acelaşi timp, să dezvăluie că le-au fost adresate asemenea solicitări.

Google a anunţat recent că a primit din partea Guvernului între zero şi 999 de solicitări, în perioada 2009-2012. Aceste solicitări au vizat anual între 1.000 şi 1.999 de conturi, cu excepţia anului 2010, când solicitările au vizat între 2.000 şi 2.999 de conturi, potrivit Google, care a precizat că nu oferă date exacte, la solicitarea autorităţilor.

În hotărârea pronunţată vineri, Susan Illston, o judecătoare de la un tribunal din San Francisco (California, vest), notează că unele elemente sugerează că zeci de mii dintre aceste solicitări sunt trimise anual şi că, în 97% din cazuri, ele sunt însoţite de o interdicţie cu privire la menţionarea existenţei lor.

"Utilizarea generalizată a acestor ordine de nedivulgare (...) evidenţiază un risc la adresa libertăţii de exprimare, în contextul în care acest lucru nu este necesar", scrie judecătoarea în hotărâre.

Interdicţia pe care a hotărât-o va intra în vigoare în termen de 90 de zile, pentru a permite legislatorilor americani să facă apel, "dată fiind importanţa problemelor constituţionale şi de securitate aflate în joc", adaugă ea.

Această hotărâre a fost pronunţată în urma unei plângeri depuse în 2011 de către un grup de apărare a libertăţii Internetului, Electronic Frontier Foundation (EFF), în numele unui grup de telecomunicaţii care îşi păstrează anonimatul.

"Suntem foarte mulţumiţi că tribunalul a recunoscut erorile (acestui sistem) cu privire la Constituţie", a comentat Matt Zimmerman, din cadrul EFF.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici