Susţinători ai autonomiei secuilor au aprins lumânări în faţa Ambasadei României la Budapesta

Participanţi la un miting la care s-a cerut acordarea autonomiei Ţinutului Secuiesc au aprins luni seara lumânări în faţa sediului Ambasadei României la Budapesta şi au cântat imnul ungar şi un cântec secuisc.

950 afișări
Imaginea articolului Susţinători ai autonomiei secuilor au aprins lumânări în faţa Ambasadei României la Budapesta

Susţinători ai autonomiei secuilor au aprins lumânări în faţa Ambasadei României la Budapesta (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

Aceste persoane au mărşăluit către sediul ambasadei române de la Piaţa Eroilor, unde mii de persoane au participat luni după-amiaza la un miting prin care au cerut autonomia Ţinutului Secuiesc.

Simultan cu demonstraţia de la Budapesta, o petiţie prin care Guvernul român este îndemnat să înceapă negocieri cu organizaţii care susţin acordarea autonomiei a fost citită la evenimente similare în alte 19 oraşe din lume, între care Târgu Mureş, Bratislava, Londra, dar şi oraşe din Statele Unite şi Canada, a declarat Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societăţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, citat de agenţie.

Evocând martiri secui care s-au revoltat împotriva dominaţiei habsburgice, executaţi în 1854, Gyorgy-Mozes a declarat că demonstraţia doreşte să amintească Guvernului român că "secuii iubesc libertatea, iar dorinţa lor de autonomie este la fel de vie ca în urmă cu 160 de ani".

El a promis "perseverenţă". "Vom fi o piatră în pantoful decidenţilor europeni. La fiecare pas, vor simţi presiunea şi durerea, vor şti că există o problemă", a subliniat acesta.

El a evocat angajamentul României de a asigura autoguvernare minorităţilor etnice în zone în care acestea sunt majoritare şi a avertizat că planurile cu privire la o reformă administrativă vor implica integrarea Ţinutului Secuiesc în alte regiune cu populaţie majoritar română, ceea ce va "elimina instituţiile rămase de reprezentare a intereselor secuieşti".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici