Sute de persoane au manifestat în Mauritania împotriva caricaturilor cu Mahomed ale Charlie Hebdo

Câteva sute de persoane au manifestat miercuri în capitala mauritană Nouakchott în semn de protest faţă de săptămânalul francez de satiră Charlie Hebdo, care a publicat în cel mai recent număr o caricatură cu profetul Mahomed pe prima pagină, potrivit unor surse concordante, relatează AFP.

243 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane au manifestat în Mauritania împotriva caricaturilor cu Mahomed ale Charlie Hebdo

Sute de persoane au manifestat în Mauritania împotriva caricaturilor cu Mahomed ale Charlie Hebdo (Imagine: fr.alakhbar.info)

"Orice, până la Profet", "Eu nu sunt Charlie Hebdo", "Nu insultării credinţei noastre" erau mesaje care se putea citi pe pancarte şi banderole purtate de manifestanţi, potrivit organizatorilor şi unor fotografii difuzate de către agenţia privată Al-Akhbar.

Marşul, organizat la apelul unor activişti pe reţele de socializare, s-a desfăşurat din centrul Nouakchott şi până la Ambasada Franţei, pe o distanţă de trei kilometri.

Un important dispozitiv de securitate a fost mobilizat şi a blocat principalele axe către reprezentanţa diplomatică franceză, împiedicând manifestanţii să se apropie, potrivit organizatorilor, care au evaluat numărul protestatarilor la 1.000.

Manifestaţia de miercuri este "pregătirea unui miting uriaş prevăzut vineri", ziua în care numeroşi credincioşi musulmani se duc să se roage la moschei, au afirmat organizatorii.

Pe prima pagină a numărului de miercuri al publicaţiei franceze, un personaj bărbos şi cu turban, care se presupune că este Mahomed, ţine o pancartă pe care scrie "Je suis Charlie" (Eu sunt Charlie), sloganul celor câtorva milioane de manifestanţi care au defilat în Franţa şi în străinătate pentru a condamna atacurile jihadiste ce au vizat săptămânalul satiric, o poliţistă şi un supermarket cu specific evreisc, în care au fost ucise, în total, 17 persoane, la Paris.

Mauritania este o Republică islamică în care este în vigoare sharia (legea islamică). Un blogger mauritan în vârstă de 29 de ani a fost condamnat la moarte pe 24 decembrie, de către un tribunal de la Nouadhibou (nord-vest).

Tânărul a fost inculpat pentru "apostazie", deoarece "a vorbit cu lejeritate despre profetul Mahomed" într-un articol, publicat pentru o scurtă perioadă de timp pe site-uri mauritane, în care contesta decizii luate de către profetul Mahomed şi însoţitorii săi în timpul războaielor sfinte (jihaduri).

Avocaţii săi au făcut apel împotriva condamnării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici