Teama de COVID-19 distruge armonia între oameni. Protestatarii violenţi din Ucraina propun ca persoanele evacuate din China să fie duse la Cernobîl

  • Zeci de persoane au fost evacuate din provincia chineză Hubei
  • Cei 45 de ucraineni şi 27 de cetăţeni străini au aterizat în ţară, de unde au fost preluaţi de 6 autobuze
  • Protestatarii au atacat convoiul, solicitând ca suspecţii de coronavirus să fie transportaţi în altă parte, chiar la Cernobîl sau la Zelenski acasă
2537 afișări
Imaginea articolului Teama de COVID-19 distruge armonia între oameni. Protestatarii violenţi din Ucraina propun ca persoanele evacuate din China să fie duse la Cernobîl

Sursa: Profimedia Images

Locuitorii unui oraş central din Ucraina s-au luptat cu oamenii legii, au ars cauciucuri şi au aruncat proiectile spre autobuzele care transportau persoanele evacuate din provincia chineză Hubei. Pasagerii se îndreptau către un sanatoriu, unde urmau să fie plasaţi în carantină, a relatat The New York Times
 
Protestele violente au provocat răni atât în rândul mulţimii furioase, cât şi în tabăra poliţiştilor. Persoanele evacuate s-au aflat, de asemenea, în pericol, întrucât geamurile a cel puţin două dintre autobuze au fost sparte.
 
Localnicii din Novi Sanzhary se temeau că s-ar putea infecta, în ciuda faptului că autorităţile au insistat asupra lipsei oricărui pericol. Preşedintele Volodymyr Zelenski a lansat un apel special, solicitând ca oamenii să rămână calmi. 
 
Situaţia tensionată de joi a izbucnit după ce protestatarii au blocat un pod de pe traseul spre sanatoriul în care evacuaţii vor fi ţinuţi în carantină timp de cel puţin două săptămâni.
 
Sute de poliţişti, autoutilitare şi un autovehicul blindat au intervenit pentru a păstra ordinea. În timpul protestelor, oamenii au scandat împotriva oamenilor legii.
 
La bordul celor şase autobuze se aflau 45 de ucraineni şi 27 de cetăţeni străini. O femeie de origine ucraineană a refuzat în ultimul moment să fie evacuată, întrucât autorităţile chineze nu i-au permis să-şi ia câinele.
 
Autorităţile ucrainene spun că toţi pasagerii de la bord au fost examinaţi medical de două ori înainte de a primi permisiunea să zboare, însă protestatarilor nu li s-a părut suficient. „Nu există niciun alt loc din Ucraina, mai puţin populat, care să poată găzdui 50 de persoane?" a transmis Yuriy Dzyubenko, unul dintre oamenii nemulţumiţi de măsură. Un alt protestatar a sugerat că toţi cei suspecţi de coronavirus ar trebui să fie duşi la Cernobîl, locul dezastrului nuclear din 1986. Cineva a propus să-i ducă pe cei evacuaţi în Parlament, în timp ce un altul a spus că Zelenski ar trebui să-i găzduiască el însuşi, dacă într-adevăr nu există niciun pericol.
 
Incidentul ar fi fost provocat de un e-mail cu informaţii false, transmis în numele Ministerului Sănătăţii, potrivit BBC. Serviciul Ucrainean de Securitate (SSU) a anunţat că un e-mail cu informaţii false şi care a fost trimis în numele Ministerului Sănătăţii de la Kiev ar sta în spatele acţiunilor protestatarilor. Potrivit e-mail-ului, mai multe dintre persoanele evacuate au fost infectate cu coronavirus, informaţie infirmată de autorităţi. 
 
Zelenski i-a asigurat pe ucraineni că nu există niciun pericol de îmbolnăvire, însă a adăugat că există o altă ameninţare, „pericolul de a uita că suntem cu toţii oameni".
 
Şi în vestul ţării au existat proteste restrânse. Ucraina nu a confirmat până acum cazuri de infectare cu virusul COVID-19.
 
China a inforamt joi asupra scăderii noilor cazuri de infectare în provincia Hubei, centrul focarului de coronavirus, deşi bilanţul morşilor a depăşit pragul de 2.000 de morţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici