Tensiunile dintre Europa şi Rusia ar putea fi începutul unui nou Război Rece

  • Serghei Lavrov spune că Moscova este pregătită să rupă legăturile cu UE
  • O astfel de ruptură înseamnă retragerea ambasadelor şi limitarea relaţiilor bilaterale
  • Totuşi, ameninţările vin odată cu dorinţa Rusiei de a-şi actualiza doctrina militară
11523 afișări
Imaginea articolului Tensiunile dintre Europa şi Rusia ar putea fi începutul unui nou Război Rece

Tensiunile dintre Europa şi Rusia ar putea fi începutul unui nou Război Rece.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a ameninţat că Moscova este pregătită să rupă legăturile cu Uniunea Europeană.

„Da, încă o data, nu vrem să ne izolăm de scena globală, dar trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Dacă vrei pace, trebuie să te pregăteşti pentru război”, a declarat ministrul rus Serghei Lavrov.

O astfel de ruptură înseamnă retragerea ambasadelor şi limitarea relaţiilor bilaterale, iar experţii sunt de părere că Uniunea Europeană nu va avea de pierdut.

„Mare parte a produselor europene intră pe piaţa federaţiei ruse şi la alte preţuri. Penurie de alimente, penurie de largă circulaţie, preţuri foarte mari, acolo unde se produc în Rusia. E o direcţie suicidală, e o direcţie în care îşi va face rău sieşi”, este de părere Iulian Chifu, expert în politica externă.

Totuşi, ameninţările vin odată cu dorinţa Rusiei de a-şi actualiza doctrina militară.

„Federaţia rusă îşi asumă lovitură nucleară ofensivă pentru a descuraja, ceea ce este fără precedent în doctrina militară”, adaugă Iulian Chifu.

În urmă cu o săptămână, şeful diplomaţiei europene a organizat o vizită la Moscova şi i-a cerut lui Lavrov eliberarea lui Navalnîi. Însă, lucrurile nu au decurs aşa cum se aştepta. În timpul vizitei, trei diplomaţi europeni au fost expulzaţi din Rusia.

„Aici nu vorbim doar despre relaţia Uniunii Europene cu Rusia, ci despre ce se întâmplă acum în Federaţia Rusă, unde oameni, mii de oameni, sunt arestaţi ilegal pentru că nu sunt de acord cu actualul regim. Atunci când se întâmplă asemenea rupturi în societate, ele pot degenera în conflicte”, spune şi europarlamentarul Eugen Tomac.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici