Titus Corlăţean: Românii din Italia sunt bine integraţi, muncesc, contribuie cu 1,4% la PIB-ul ţării

Imigranţii români care locuiesc în Italia au o contribuţie de 1,4 % la PIB-ul acestei ţări, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, pentru site-ul TMNews, oferind asigurări că, în contextul eliminării restricţiilor, nu va exista o invazie a românilor în statele UE.

154 afișări
Imaginea articolului Titus Corlăţean: Românii din Italia sunt bine integraţi, muncesc, contribuie cu 1,4% la PIB-ul ţării

Ministrul de Externe Titus Corlăţean (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Pentru România, în calitatea de nou membru UE, libera circulaţie a forţei de muncă este o valoare fundamentală, care trebuie respectată nu în mod selectiv, ci pentru toţi. În al doilea rând, s-a dovedit de către diverse rapoarte ale Comisiei Europene că forţa de muncă din statele estice a avut o contribuţie benefică în celelalte ţări membre UE. În Italia, cei aproximativ un milion de români sunt bine integraţi, muncesc mult şi plătesc taxe, având o contribuţie de 1,4% la PIB-ul italian. Cei mai mulţi dintre românii care muncesc în Italia au un bun nivel de şcolarizare. De aceea, de la Bucureşti ducem o luptă pentru ca această contribuţie să fie respectată", a precizat Corlăţean.

Ministrul român de Externe a denunţat polemicile din unele state UE privind eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii: "În contextul crizei economice, unii politicieni, chiar şi în ţări cu vechi tradiţii democratice, evocă perspectiva unei invazii a românilor şi bulgarilor din raţiuni de politică internă cu caracter electoral, având intenţii xenofobe, populiste şi rasiste".

"Ne opunem cu putere acestor atitudini, pentru că intră în contradicţie cu spiritul şi cu însăşi ideea existenţei Uniunii Europene. În acest context, estimăm că în anul 2014 nu va fi nicio invazie în cele nouă ţări care menţineau restricţiile pe piaţa muncii (până la 1 ianuarie 2014 - n.red.), nu va fi nicio invazie în Marea Britanie, nici în Olanda, nici în Germania. Ministrul german al Finanţelor chiar mi-a spus că au nevoie de forţă de muncă din România. În politică îi respect pe cei cinstiţi şi raţionali, pe cei ce evită retoricile populiste şi xenofobe", a spus Corlăţean.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, efectuează, în perioada 28–29 ianuarie, o vizită în Italia, la Vatican şi la Ordinul Suveran Militar de Malta, a informat MAE. Vizita în Italia are ca principal obiectiv continuarea dialogului aprofundat în baza Parteneriatului strategic consolidat între cele două state. Principalele teme abordate vizează relaţiile bilaterale şi cooperarea sectorială, inclusiv cea economică, agenda europeană, mai ales în contextul preluării de către Italia a preşedinţiei Consiliului UE în semestrul al II-lea al acestui an, extinderea UE, Vecinătatea estică şi Republica Moldova, precum şi teme de actualitate ale agendei internaţionale. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române va fi primit de către premierul italian, Enrico Letta, şi va avea consultări bilaterale cu ministrul italian de Externe, Emma Bonino. Vizita la Roma va prilejui totodată o întâlnire cu bursierii români de la Academia Română din Roma.

În cadrul vizitei la Vatican, vor avea loc discuţii cu secretarul pentru Relaţiile cu Statele al Curiei Romane, monseniorul Dominique Mamberti. Totodată, Corlăţean va participa la Audienţa generală a Papei Francisc. În contextul vizitei la Ordinul Suveran Militar de Malta, ministrul Afacerilor Externe va avea consultări cu marele cancelar al Ordinului Suveran de Malta, Jean-Pierre Mazery. Vizita la Roma se înscrie în contextul consultărilor periodice cu Republica Italiană, cu Vaticanul şi cu Ordinul Suveran Militar de Malta şi reflectă, totodată, obiectivele comune privind intensificarea cooperării în plan regional, european şi internaţional, precizează Ministerul de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici