Tsipras: Guvernele din Grecia au creat un stat bazat pe clientelism, în care corupţia a fost permisă

Premierul grec Alexis Tsipras a pledat miercuri, în plenul Parlamentului European, pentru o reformă veritabilă a statului grec, notând că timp de ani de zile, diferitele Guverne din Grecia au creat un stat bazat pe clientelism, în care corupţia a fost permisă.

1509 afișări
Imaginea articolului Tsipras: Guvernele din Grecia au creat un stat bazat pe clientelism, în care corupţia a fost permisă

Tsipras: Guvernele din Grecia au creat un stat bazat pe clientelism, în care corupţia a fost permisă (Imagine: HEPTA)

Tsipras a declarat că Grecia îşi doreşte un acord cu partenerii săi europeni, care să arate o posibilitate de ieşire din criză, că există o luminiţă la capătul tunelului, şi să includă reformele necesare. "Povara va trebui să fie suportată de cei care pot s-o suporte şi care în ultimii cinci ani au fost protejaţi", a precizat el, adăugând că până acum povara a fost pe umerii celor care muncesc şi acum nu mai pot s-o suporte.

"Timp de ani de zile diferitele Guverne din Grecia au creat un stat bazat pe clientelism, un stat în care corupţia a fost permisă şi un stat în care au existat conflicte de interese între puterea economică şi puterea politică şi nu au fost luate măsurile necesare pentru a frâna evaziunea fiscală a celor mai bogaţi", a afirmat premierul grec în plenul PE de la Strasbourg.

Tsipras a notat că 10% din cetăţenii eleni dispun de 56% din bogăţia Greciei şi în această perioadă de criză şi austeritate aceşti oameni nu au contribuit deloc la ieşirea din criză şi nu au suportat în niciun fel o povară atât de dură cât a suportat poporul elen.

"Măsurile luate până în prezent nu şi-au atins obiectivul şi au reprezentat un eşec. Nu am reuşit să îmbunătăţim eficienţa modului de funcţionare a statului elen. S-a ţinut seama prea mult de interese private şi din păcate nu s-a ţinut seama îndeajuns de interesele poporului", a afirmat el.

"Îmi asum responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat în ultimele cinci luni şi jumătate", de când am preluat mandatul, dar responsabilitatea pentru situaţia Greciei şi dificultăţile din prezent nu îşi are originea în ultimele cinci luni şi jumătate, ci în ultimii cinci ani şi jumătate, a adăugat el, atrăgând atenţia că fondurile acordate Greciei nu au ajuns niciodată la poporul elen, ci au fost folosite pentru a salva bănci greceşti şi europene.

Tsipras a subliniat că poporul grec a făcut eforturi în ultimii cinci ani, când ţara sa "a devenit un teren de experimentare a austerităţii, care a eşuat, şomajul şi sărăcia au explodat, marginalizarea şi excluziunea socială s-au dezvoltat".

"Propunem un ansamblu de reforme care să ofere o repartizare corectă a acestei poveri şi cu cât mai puţine consecinţe care să ducă la recesiune, acoperind nevoile de finanţare ale ţării şi implementând un program care să ducă la creştere. Primul obiectiv este combaterea şomajului şi întărirea companiilor", a precizat premierul grec, în plenul PE de la Strasbourg.

"Propunerile noastre vizează o reformă veritabilă a felului în care funcţionează ţara. Trebuie să luptăm împotriva evaziunii şi fraudei fiscale şi în acelaşi timp să stimulăm crearea de locuri de muncă", a precizat premierul grec.

"Mă aflu în faţa dumneavoastră la numai câteva zile după ce poporul grec a ales cu putere (...) să-şi hotărască viitorul. Am primit mandatul să încercăm să găsim o soluţie durabilă şi corectă pentru problema Greciei, evitând dificultăţile din trecut şi măsurile care să condamne economia la un cerc vicios", a mai spus Tsipras, continuând: "Trebuie să găsim o soluţie europeană, pentru că nu este doar o problemă a Greciei. Nu trebuie să permitem ca această Europă unită să devină o Europă dezbinată".

Propunerea Greciei trebuie de asemenea să conducă la un angajament de a găsi o soluţie durabilă pentru datorii şi să ţină cont şi de interesele economice şi geopolitice ale Europei, potrivit lui Tsipras, care a subliniat că propunerea de refinanţare a datoriei nu are ca scop să împovăreze contribuabilul european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici