Ucraina anunţă că Gazprom suspendă utilizarea sistemului de tranzit al gazelor către Ungaria

Ucraina a anunţat vineri că Gazprom a suspendat tranzitul de gaze către Ungaria, la câteva zile după ce gigantul rus a semnat un acord de furnizare pe termen lung cu această ţară, relatează Reuters.

9618 afișări
Imaginea articolului Ucraina anunţă că Gazprom suspendă utilizarea sistemului de tranzit al gazelor către Ungaria

Sursa foto: profimedia

Kievul şi Moscova se află în conflict de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Ucraina spune că Rusia încearcă să folosească energia ca armă politică într-un mod care ameninţă nu doar securitatea sa energetică, ci şi pe cea a Europei.

"Monopolizarea rutelor de gaz de către Gazprom, pe care o observăm acum, ridică problema principiilor fundamentale ale funcţionării pieţelor de gaz din Uniunea Europeană - concurenţa şi transparenţa", a declarat Sergiy Makogon, şeful operatorului ucrainean al sistemului de transport de gaz.

Gazprom nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

"Trebuie să se pună capăt consolidării poziţiei dominante a unui singur jucător şi utilizării de către acesta a pârghiilor în scopuri evident politice, pe fondul unei creşteri şocante a preţurilor la gaze în Europa", a declarat Makogon.

Ucraina s-a opus noului acord privind gazele naturale, afirmând că este o "decizie pur politică, nerezonabilă din punct de vedere economic" şi cerând executivului UE să evalueze dacă acesta respectă legislaţia europeană în domeniul energiei.

Kievul face presiuni pentru ca Occidentul să împiedice punerea în funcţiune a noului gazoduct rusesc Nord Stream 2, care ocoleşte Ucraina.

Compania germană de utilităţi Uniper, parte a grupului de companii occidentale care sprijină Nord Stream 2, a declarat vineri că nu se aşteaptă ca gazoductul să contribuie la atenuarea crizei de pe piaţa mondială a gazelor naturale în această iarnă, deoarece este puţin probabil ca o licenţă de operare să vină rapid.

Conform acordului finalizat cu Ungaria la sfârşitul lunii august, care intră în vigoare de la 1 octombrie, Gazprom va expedia anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaze către Ungaria, prin două rute: 3,5 miliarde de metri cubi prin Serbia şi 1 miliard de metri cubi prin Austria.

Livrările de gaze ruseşti prin conducta Yamal-Europa au scăzut vineri cu aproape 77% faţă de joi, au arătat datele operatorului de reţea Gascade, deoarece Gazprom a rezervat doar o treime din capacitatea disponibilă pentru luna octombrie.

Compania rusă a declarat în repetate rânduri că furnizează gaze clienţilor în deplină conformitate cu contractele existente şi a precizat că şi-ar putea suplimenta livrările odată ce Nord Stream 2 va fi lansat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici