Ucraina avertizează Rusia că un eventual atac militar ar genera pierderi majore

Administraţia de la Kiev a avertizat, joi, Rusia că un eventual atac militar asupra Ucrainei ar genera "pierderi politice, economice şi umane", astfel că ar fi prea costisitor, pe fondul temerilor generate de mobilizarea a zeci de mii de militari ruşi în apropierea frontierei ucrainene.

12301 afișări
Imaginea articolului Ucraina avertizează Rusia că un eventual atac militar ar genera pierderi majore

Sursa foto: profimedia

"Noi nu încercăm să ghicim ce este în mintea preşedintelui Vladimir Putin", a declarat Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, citat de agenţia Reuters.

"Dar vrem să îl facem să înţeleagă bine: un nou atac asupra Ucrainei va fi prea costisitor, deci ar face bine să nu îl lanseze", a adăugat ministrul ucrainean de Externe.

"Ucraina are obiectivul evitării unor noi acţiuni agresive. Moscova trebuie să înţeleagă clar ce pierderi politice, economice şi umane ar genera o nouă agresiune", a insistat oficialul ucrainean.

Autorităţile de la Kiev susţin că Rusia a mobilizat 92.000 de militari în apropierea frontierei Ucrainei şi suspectează că armata rusă ar putea lansa un atac în ianuarie sau februarie 2022.

Guvernul Marii Britanii a avertizat, miercuri, Rusia că o eventuală intervenţie militară împotriva Ucrainei ar fi o "gravă eroare", subliniind că ţările NATO menţin cooperarea strânsă pentru a susţine poporul ucrainean. "Cred că ar fi o gravă eroare a Rusiei" să lanseze un atac împotriva Ucrainei. "Noi suntem parteneri foarte apropiaţi ai Ucrainei şi colaborăm cu partenerii din cadrul NATO, dar şi direct cu Ucraina pentru a ne asigura că există susţinere totală", a declarat Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii.

Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană au criticat mobilizarea de către Rusia a zeci de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Rusia a negat că ar vrea să atace Ucraina, argumentând că poate mobiliza militari oriunde doreşte pe propriul teritoriu.

Rusia a efectuat miercuri exerciţii militare în Marea Neagră, la sud de Ucraina, subliniind că trebuie să intensifice modalităţile de apărare din cauza activităţilor NATO în apropierea frontierelor ruse.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au intensificat în ultimele luni exerciţiile militare comune cu Ucraina. Nave militare americane se află în Marea Neagră, iar Ucraina va primi ambarcaţiuni de patrulare produse în SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici