LIVE UPDATE  Ucraina rezistă eroic după şapte zile de război. Noi explozii puternice la Kiev. Raidurile aeriene lovesc ţinte civile. A fost distrusă o centrală termică, oamenii au rămas fără căldură

  • Armata rusă a emis un avertisment prin care a înştiinţat pe locuitorii capitalei Kiev să-şi părăsească locuinţele
  • Asediul continuă în al doilea cel mai important centru urban al ţării: a plouat cu rachete asupra oraşului Harkov
  • Un oficial american susţine că o coloană rusă de blindate care se apropia de capitală a fost blocată din cauza lipsei de alimente şi combustibil
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut membrilor NATO să impună o zonă de excluziune aeriană pentru a opri aviaţia militară rusă, însă propunerea a fost refuzată cu fermitate de aceştia
  • G7 impune noi sancţiuni Rusiei
  • Cel puţin 21 de persoane au murit în Harkov în ultimele 24 de ore în urma bombardamentelor
57775 afișări
Imaginea articolului Ucraina rezistă eroic după şapte zile de război. Noi explozii puternice la Kiev. Raidurile aeriene lovesc ţinte civile. A fost distrusă o centrală termică, oamenii au rămas fără căldură

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:40 New York Times: China a cerut Rusiei, la începutul lunii februarie, să nu invadeze Ucraina, înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Publicaţia americană citează oficiali ai administraţiei Biden şi un oficial european. Potrivit ziarului, un raport al serviciilor secrete occidentale indică faptul că înalţi oficiali chinezi, care acum nu sunt de acord cu sancţiunile aplicate Kremlinului, cunoşteau planurile Moscovei de a invada Ucraina.

UPDATE 22:15 Un atac cu rachetă în zona gării din Kiev a distrus o centrală termică mare, a relatat Anton Geraşcenko, consilier-şef al Ministerului de Interne, pe Twitter. Potrivit sursei, o parte din Kiev ar putea avea acum probleme de încălzire.

Macron: „Urmează zile şi mai grele pentru Ucraina”

UPDATE 21:40 Preşedintele francez Macron anunţă: „Următoarele zile vor fi şi mai grele pentru Ucraina”.

UPDATE 21:30 Patru avioare ruseşti au pătruns în spaţiul aerian suedez, anunţă Forţele Armate Suedeze, referindu-se la două SU-27 şi două SU-24.

UPDATE 21:00 Oligarhii ruşi Mikhail Fridman şi Petr Aven au demisionat din grupul de investiţii londonez LetterOne (L1) din cauza sancţiunilor decise de UE şi Marea Britanie, relatează Financial Times.

UPDATE 20:20 La Kiev s-au auzit, în această seară, noi explozii puternice, susţine Kyiv Independent.

UPDATE 19:18 Oficialii ucrainieni sunt aşteptaţi să sosească joi în Belarus pentru următoarea rundă de negocieri de pace, a declarat şeful delegaţiei ruse pentru agenţia de ştiri TASS, conform Sky News.

UPDATE 18:30 Din puşcărie, opozantul rus Alexei Navalnîi le cere oamenilor din ţara lui să iasă în stradă, fără teama că vor fi arestaţi. El îl numeşte „nebun” pe Putin.

UPDATE 16:30 Un raport al Pentagonului, trimis marţi administraţiei americane, estimează că ruşii au nevoie de încă 7 zile, pentru a putea răpune rezistenţa în Kiev. După 7 zile, ucrainenii ar putea termina muniţia de război, estimează acelaşi raport.

UPDATE 16:16 În Mariupol au loc lupte de stradă. În luptele de la Kiev, numărul victimelor civile a trecut de 2.000.

UPDATE 16:14 Trupele Federaţiei Ruse au intrat în Balakleya, regiunea Harkov. 

UPDATE 16:00 Lista băncilor ruseşte care au fost eliminate din sistemul SWIFT.

Mariupol a rămas fără apă

UPDATE 15:00 Primarul din Mariupol a anunţat că oraşul a rămas fără rezerve de apă.

UPDATE 14:30 De la începutul invaziei Rusiei până miercuri dimineaţă, au fost înregistraţi 835.928 de refugiaţi din Ucraina ajunşi în ţările vecine, dintre care 453.982 au mers în Polonia, iar 116.348 în Ungaria, potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite. 

UPDATE 14:14 Primarul oraşului Herson spune că oraşul este înconjurat, dar nu a căzut în mâinile ruşilor.

UPDATE 13:30 Data celei de-a doua runde de negocieri a fost confirmată şi la Kiev

Aleksey Arestovich, consilier al şefului biroului preşedintelui Ucrainei, a confirmat că a doua rundă de negocieri cu Rusia va avea loc în această seară, 2 martie. Componenţa delegaţiilor nu se va modifica.

UPDATE 13:29 Alertă de raid aerian în regiunea Jhytomyr şi Cernihiv.

UPDATE 13:24 S-a auzit o explozie în apropierea turnului TV din Harkov.

UPDATE 12:40 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că, în cazul în care ar avea loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare şi ar fi distructiv, a relatat agenţia de presă RIA.

Lavrov a declarat că Rusia, care a lansat săptămâna trecută ceea ce numeşte o operaţiune militară specială împotriva Ucrainei, s-ar confrunta cu un "pericol real" dacă Kievul ar dobândi arme nucleare. 

UPDATE 12:30 Sute de muncitori şi localnici au blocat un drum de acces la o centrală nucleară ucraineană din apropierea oraşului Enerhodar din sud-estul ţării, în timp ce forţele ruseşti avansează în zonă.

Dmytro Orlov, primarul din Enerhodar, a declarat pe pagina sa de Facebook: "Am transmis poziţia oraşului nostru că ZNPP [Centrala Nucleară din Zaporizhzhia] se află sub protecţie, că lucrătorii săi şi locuitorii din Enerhodar se află sub steaguri ucrainene".

Rusia a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că forţele sale militare au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei din Zaporizhzhia, a declarat marţi directorul general Rafael Mariano Grossi, relatează CNN.

UPDATE 12:02 Statul Major ucrainean a publicat o nouă declaraţie despre pierderile armatei ruse în timpul operaţiunii militare din Ucraina:

5840 de soldaţi (anterior, UNIAN a precizat că acest număr include nu numai personalul ucis, ci şi răniţii)
30 de avioane
31 elicopter
până la 211 tancuri
862 de vehicule blindate
85 sisteme de artilerie
9 sisteme de apărare aeriană
40 de sisteme de lansare multiplă de rachete
60 de rezervoare de combustibil
3 drone
2 bărci
355 de vehicule

UPDATE 12:00 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că delegaţia rusă intenţionează să sosească la locul discuţiilor miercuri seara. Potrivit acestuia, Vladimir Medinsky rămâne şeful delegaţiei. Peskov a confirmat că există „un anumit element de informaţii contradictorii” cu privire la data discuţiilor. Anterior, surse din agenţiile ruse de presă au raportat că negocierile de miercuri sunt puţin probabile, deoarece partea ucraineană nu şi-a confirmat încă participarea.

UPDATE 11:49 Forţele armate ucrainene au anunţat că au capturat şase tancuri noi într-o bătălie ce a avut loc lângă Harkiv.

UPDATE 11:20 Ocupanţii au început să bombardeze oraşul Odesa. O explozie a fost detectată în apropierea aeroportului.

UPDATE 10:50 Ministerul ucrainean al Apărării a negat informaţiile potrivit cărora oraşul Herson din sudul ţării ar fi căzut în mâinile ruşilor. "Conform informaţiilor din brigada noastră, luptele continuă acum", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. "Oraşul nu este capturat în totalitate, unele părţi sunt sub controlul nostru".

Presa de stat rusă raportase anterior că trupele ruseşti au preluat controlul total al oraşului.

UPDATE 10:00 Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Şoigu, a transmis, miercuri, că ruşii au preluat controlul în oraşul ucrainean Herson. Ocuparea oraşului Herson a fost confirmată şi în presa rusă, potrivit CNN.

Infrastructura civilă, facilităţile de susţinere a vieţii şi transportul urban funcţionează normal, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării din Rusia, Igor Konashenkov.

UPDATE 9:50 Statul Major al armatei ucrainene a prezentat bilanţul pierderilor armatei ruse de la începutul invaziei:

5.840 de soldaţi
30 de avioane
31 de elicoptere
211 tancuri
862 vehicule blindate
355 vehicule
85 sisteme de artilerie 

UPDATE 9.15 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat miercuri că ţara este pregătită să primească rachete Stinger şi Javelin din străinătate, precum şi un alt transport de drone turceşti, transmite Reuters.

Mai multe ţări occidentale s-au angajat să furnizeze Ucrainei arme pentru a respinge invazia rusă.

UPDATE 9:00 Cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 112 au fost rănite în bombardamente în oraşul Harkov din estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul regional Oleg Synegubov.

Autorităţile au declarat că atacurile cu rachete ruseşti au lovit centrul celui de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, inclusiv zone rezidenţiale şi clădirea administraţiei regionale.

UPDATE 8:45 Sviatoslav Yurash, cel mai tânăr membru al parlamentului ucrainean, a declarat că el şi ucrainenii sunt hotărâţi să continue să lupte împotriva asaltului Rusiei asupra capitalei Kiev.

"Străbunicul meu a supravieţuit la Stalingrad, aşa că eu cred că putem supravieţui şi acum, indiferent cu ce ne atacă", a spus el din Kiev. "Am avut o istorie nefericită, tragică şi incredibilă în secolul XX. Aşa că, dacă am supravieţuit lui Stalin, putem supravieţui şi lui Putin" a adăugat tânărul parlamentar, potrivit CNN.

UPDATE 8:15 Explozii puternice în Harkov, iar un incendiu a izbucnit în centrul oraşului. Clădirea departamentului regional de poliţie din Harkov a fost atacată. 

Studenţii străini au început să fie evacuaţi din oraş.

UPDATE 7:30 Au fost activate sirenele de raid aerian în Kiev, Sumî, Cernihiv, Pyryatyn şi Myrhorod. Locuitorii sunt rugaţi să meargă imediat în adăposturi. 

UPDATE 06:02 Biden laudă exemplul dat de poporul ucrainean: un zid puternic se ridică împotriva lui Putin

Efortul poporului ucrainean de a rezista invaziei ruse este admirabil, crede preşedintele american. Discursul lui Joe Biden a fost aclamat de membrii Congresului SUA. Ucrainenii sunt apreciaţi pentru curajul şi patriotismul de care dau dovadă, în ciuda raportului de forţă inegal cu Rusia.

UPDATE 05:11 Biden: Putin trebuie să plătească preţul agresiunii sale, altfel va provoca mai mult haos

Preşedintele american Joe Biden i-a promis omologului său rus, Vladimir Putin că va plăti pe termen lung, pentru intervenţia militară din Ucraina.

UPDATE 04:31 Peste 150 de laureaţi ai Premiului Nobel au scris o scrisoare comună în sprijinul Ucrainei

Laureaţii Nobel din întreaga lume şi-au exprimat sprijinul pentru Ucraina şi poporul ucrainean. Savanţii au redactat o scrisoare comună în care au denunţat agresiunea rusă.

UPDATE 03:50 Banca Mondială şi FMI vor oferi Ucrainei aproximativ 5.2 miliarde de dolari

Într-o declaraţie comună, şefii celor două organizaţii s-au declarat extrem de îngrijoraţi de pagubele colaterale pe care invazia rusă le-a provocat ţării.

Printre consecinţe se numără creşterea preţurilor la materiile prime şi instabilitatea pieţelor financiare.

Finanţatorii cred că evenimentele recente pot da un impuls inflaţiei globale.

Banca Mondială este pregătită să ofere Ucrainei 3 miliarde de dolari în câteva luni, din care 350 de milioane de dolari vor merge la Kiev săptămâna viitoare.

FMI va transfera 2.2 miliarde până în iunie.

UPDATE 03:40 

Un nou atac rus în micul oraş ucrainean Borodjanka, aflat la aproximativ 56 km nord-vest de Kiev a distrus marţi două blocuri de apartamente. Videoclipurile de pe reţelele de socializare au fost confirmate de mai multe surse, printre care CNN şi New York Times.

Borodjanka este cea mai recentă zonă civilă atacată.

„Uite ce se întâmplă, bombardează totul”, ţipă un bărbat la câteva momente după atac.

Videoclipurile surprind amploarea distrugerii: fum, flăcări şi moloz. 

UPDATE 03:33 Putin este extrem de supărat pe sancţiunile economice impuse ca răspuns la războiul din Ucraina

Agenţiile de informaţii americane au aflat de la o sursă de rang înalt că preşedintele rus nu se aştepta la astfel de sancţiuni, relatează CNN, citând surse de informaţii americane.

UPDATE 03:04 Statele Unite au decis expulzarea unui funcţionar rus activ la sediul ONU din New York

Administraţia de la Washington a anunţat, marţi seară, expulzarea unui funcţionar rus activ la sediul Naţiunilor Unite din New York, sub acuzaţia de spionaj, după o decizie similară care a vizat luni seară 12 diplomaţi ruşi.

UPDATE 02:56 Un grup militar rus a aterizat la Harkov

Ocupanţii au atacat spitalul Centrul Clinic Medical Militar al Regiunii de Nord. O bătălie a izbucnit între invadatori şi apărătorii ucraineni. Acest lucru a fost raportat de SBU, serviciul secret ucrainean.

UPDATE 02:54 Reprezentantul permanent al Rusiei la Oficiul ONU la Geneva, Gatilov, a acordat un interviu unui canal TV libanez

”Rusia nu este încă sigură că dialogul cu Ucraina va aduce rezultatele dorite. Nu există nicio dorinţă a regimului ucrainean de a încerca să găsească o soluţie legitimă şi echilibrată a problemei. Moscova sprijină diplomaţia bazată pe respectul pentru poziţia tuturor ţărilor şi pe egalitate, dar nu vedem acest lucru încă. Rusia speră că discuţiile începute cu delegaţia Ucrainei vor continua în curând şi vor deveni începutul unei soluţii politice. Este timpul să scoatem armele nucleare din Europa de Vest şi de Est”, a declarat oficialul rus.

UPDATE 02:23 O coloană de blindate ruse traversează Herson

UPDATE 02:22 ”Este un dezastru”: deputaţii de la Moscova i-au cerut lui Putin să oprească războiul

Consiliul Deputaţilor din districtul municipal Gagarinsky din Moscova a condamnat operaţiunile militare de pe teritoriul Ucrainei şi i-au cerut preşedintelui Vladimir Putin să retragă imediat trupele de acolo.

UPDATE 02:19

Guvernatorii regiunilor ruse au fost rugaţi să elaboreze până pe 9 martie propuneri de înlocuire a importurilor aflate sub sancţiuni.

UPDATE 02:10 

Misiunea OSCE în Ucraina: în seara zilei de 28 februarie şi în dimineaţa zilei de 1 martie s-au înregistrat explozii şi focuri de mitralieră în Doneţk, Harkov şi Herson.

Grupul de monitorizare OSCE din Harkov a fost rechemat la Dnipro şi aşteaptă o nouă misiune, poziţia grupului din Herson rămâne anonimă, a declarat organizaţia.

UPDATE 02:05

Un oficial american de la Pentagon susţine că ruşii au trimis 80% din potenţialul lor de luptă în Ucraina, mai mult decât era concentrat pe graniţă

UPDATE 02:04 

Statele Unite anunţă închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele ruseşti în următoarele 24 de ore.

UPDATE 01:38 Franţa şi Italia îşi transferă ambasadorii în oraşul Lviv, în vestul Ucrainei

Franţa şi Italia au anunţat, marţi, că ambasadorii din Ucraina vor fi transferaţi de la Kiev la Lviv, în vestul Ucrainei, în contextul intensificării atacurilor armatei ruse.

UPDATE 01:15 Casa Albă: Joe Biden va evidenţia, în Congres, rolul diplomaţiei SUA şi importanţa NATO pentru pacea Europei 

Preşedintele SUA, Joseph Biden, va evidenţia, în discursul despre Starea Naţiunii, importanţa diplomaţiei americane şi rolul NATO în asigurarea păcii şi stabilităţii Europei, în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina, conform unor fragmente transmise în avans de Casa Albă.

UPDATE 00:52 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi preşedintele polonez Andrzej Duda au negat declaraţia falsă a Forţelor Armate ale Ucrainei.

Stoltenberg: „NATO nu va deveni parte a conflictului. Prin urmare, NATO nu îşi va trimite trupele în Ucraina şi nu va trimite avioane de luptă în spaţiul aerian ucrainean.

UPDATE 00:20 Armata rusă a bombardat mai multe obiective din Kiev

Armata rusă a lansat bombardamente, marţi seară, asupra unor obiective din Kiev şi de la periferia capitalei Ucrainei, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa ucraineană şi internaţională.

Rezumatul zilei

  • Ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, Gennadi Gaitlov, a declarat că Moscova nu vede nicio dorinţă din partea Ucrainei de a găsi o soluţie legitimă şi echilibrată la probleme
  • Biden şi Zelenski au discutat despre modul în care Statele Unite şi aliaţii săi lucrează pentru a trage Rusia la răspundere, inclusiv prin sancţiuni
  • Raidurile aeriene lovesc multiple ţinte civile, numărul victimelor este în creştere
  • Ucrainenii cumpără arme pentru a-şi proteja comunităţile
  • Regatul Unit a introdus noi sancţiuni împotriva Rusiei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici