UE avertizează că va riposta la acţiunile Rusiei împotriva Republicii Moldova şi Ucrainei

Uniunea Europeană va riposta în mod adecvat, prin sancţiuni masive, la acţiunile Rusiei de intimidare a Republicii Moldova şi la un eventual atac asupra Ucrainei, a avertizat marţi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

3676 afișări
Imaginea articolului UE avertizează că va riposta la acţiunile Rusiei împotriva Republicii Moldova şi Ucrainei

Sursa foto: profimedia

Ursula von der Leyen a pledat, într-un discurs rostit prin videoconferinţă la o reuniune cu ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană, pentru acţiuni de protejare şi promovare a democraţiei, în contextul amplificării extremismului şi autocraţiei, al atacurilor hibride atribuite Belarusului şi Rusiei.

"Amplificarea extremismului şi autocraţiei poate fi şi o problemă de securitate pentru ţările noastre. Am văzut aceste lucruri în cazul atacului hibrid lansat la frontierele noastre de regimul de la Minsk, condus de Aleksandr Lukaşenko. Folosirea imigranţilor ca instrumente a fost orchestrată în mod cinic de un regim pentru a distrage atenţia de la reprimarea propriilor cetăţeni", a declarat Ursula von der Leyen.

"În acest context, trebuie să vorbim şi despre manevrele militare ale Rusiei şi despre suplimentarea masivă a trupelor de-a lungul frontierelor Ucrainei. Vreau să evidenţiez încă o dată susţinerea deplină şi neclintită a Uniunii Europene pentru Ucraina în faţa acestei agresiuni asupra integrităţii teritoriale şi a suveranităţii", a adăugat Ursula von der Leyen.

"Observăm şi tentativa evidentă de a intimida Guvernul reformist al Republicii Moldova prin utilizarea în scop de manipulare a resurselor de gaze într-o perioadă de majorări ale tarifelor la energie. Trebuie să protejăm societăţile noastre şi democraţiile de acest cinic joc geopolitic de putere. Uniunea Europeană va reacţiona adecvat la orice noi agresiuni, inclusiv la încălcarea reglementărilor internaţionale sau la alte acţiuni negative, lansate împotriva noastră sau a vecinilor, inclusiv asupra Ucrainei", a subliniat Ursula von der Leyen, potrivit stenogramei discursului, postată pe site-ul Comisiei Europene şi vizualizată de MEDIAFAX.

"Reacţia noastră va lua forma amplificării şi extinderii actualului regim de sancţiuni. Şi suntem pregătiţi să aplicăm măsuri restrictive suplimentare. Vom face acest lucru în coordonare cu partenerii care au aceleaşi valori. Să fie foarte clar: am prefera să avem o relaţie constructivă cu Moscova, dar depinde de ei. În momentul de faţă, alegerile deliberate şi acţiunile agresive ale Rusiei continuă să destabilizeze Europa", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

Compania rusă Gazprom a anunţat, la sfârşitul lunii noiembrie, că a acceptat că amâne oprirea alimentării cu gaze a Republicii Moldova, în contextul în care Guvernul de la Chişinău a semnalat că va începe plata restanţelor. Gazprom avertizase că va sista aprovizionarea cu gaze a Repreblicii Moldova dacă nu achită plăţile restante în 48 de ore. Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, afirma că Rusia utilizează resursele de gaze naturale ca instrument de intimidare a Republicii Moldova. "În termeni generali, majorările de preţuri la nivel mondial nu sunt efectul utilizării ca armă a resurselor de gaz, dar, în cazul Republicii Moldova, este vorba despre acest lucru", a declarat Josep Borrell Fontelles, pe 28 octombrie.

Preşedintele american, Joseph Biden, îl va avertiza pe omologul său rus, Vladimir Putin, că Rusia va fi vizată de sancţiuni extrem de puternice dacă atacă Ucraina, iar Statele Unite vor suplimenta prezenţa militară în Europa de Est şi vor analiza posibilitatea admiterii Ucrainei în NATO. Joseph Biden şi Vladimir Putin vor discuta marţi, prin videoconferinţă, iar principalul subiect va fi criza din Ucraina. Serviciile de informaţii americane au raportat că Rusia a mobilizat cel puţin 70.000 de militari în apropierea frontierei Ucrainei, în vederea unei posibile invazii. "Ne-am consultat cu aliaţii şi credem că avem modalitatea de a reacţiona prin impunerea de efecte negative semnificative şi severe asupra economiei ruse", a declarat marţi Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, citată de agenţia Associated Press.

Joseph Biden s-a consultat luni seară cu aliaţii din Europa, înaintea videoconferinţei cu Vladimir Putin. "Am stabilit să avem o poziţie unitară" în privinţa situaţiei din Ucraina, a declarat premierul britanic, Boris Johnson. În cazul unui atac rus asupra Ucrainei, Statele Unite vor suplimenta efectivele militare în ţările est-europene şi vor impune sancţiuni economice semnificative. În plus, Joseph Biden îl va avertiza pe Vladimir Putin că, în cazul unui atac, Statele Unite vor analiza posibilitatea admiterii Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici