UE şi NATO au stabilit intensificarea cooperării pentru securitate, prin combaterea riscurilor comune

Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică au stabilit, marţi, intensificarea cooperării, în scopul protejării cetăţenilor statelor membre, prin amplificarea interoperabilităţii militare, combaterea terorismului şi ameninţărilor convenţionale şi neconvenţionale.

499 afișări
Imaginea articolului UE şi NATO au stabilit intensificarea cooperării pentru securitate, prin combaterea riscurilor comune

Foto: hepta

"Tocmai am semnat o Declaraţie comună UE-NATO, care aduce cooperarea între Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică la următorul nivel. Obiectivul este clar. Vrem să protejăm cetăţenii europeni prin toate mijloacele posibile disponibile şi nu există un partener mai bun decât NATO. De aceea, am stabilit astăzi să consolidăm relaţiile UE-NATO în domeniile de importanţă crucială. Acestea includ îmbunătăţirea mobilităţii militare a trupelor şi echipamentelor, activităţi de pregătire pentru atacuri cibernetice şi hibride, combaterea terorismului şi oprirea traficului de imigranţi pe Marea Mediterană", a afirmat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

TITLURILE ZILEI

"În urmă cu doi ani, la Varşovia, am convenit să consolidăm cooperarea UE-NATO în scopul promovării păcii şi stabilităţii în spaţiul euro-atlantic. Eforturile noastre în acest sens se axează pe asistenţa reciprocă pentru îmbunătăţirea securităţii cetăţenilor noştri şi pentru consolidarea relaţiilor transatlantice. Cooperarea noastră îndelungată s-a dezvoltat substanţial, fiind în prezent la un nivel fără precedent din punctul de vedere al calităţii, scopului şi forţei. Împărtăşim aceleaşi valori şi aceeaşi determinare în a aborda împreună provocările cu care ne confruntăm. Securitatea noastră este interconectată, iar astăzi ne-am întâlnit la Bruxelles pentru a reafirma importanţa şi necesitatea cooperării, pentru a sublinia că securitatea noastră şi iniţiativele în domeniul apărării generează beneficii reciproce", se arată în Declaraţia de cooperare UE-NATO semnată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

"În consultare cu statele membre UE şi cu aliaţii NATO, în colaborare şi pentru beneficiul tuturor, partaneriatul nostru va continua să se desfăşoare în spiritul deschiderii reciproce şi în conformitate cu autonomia decizională şi cu procedurile organizaţiilor noastre, fără prejudicierea caracterului specific al securităţii şi politicilor de apărare ale statelor membre. În acest context, considerăm că transparenţa este esenţială. Încurajăm cea mai mare implicare posibilă a statelor NATO care nu sunt membri UE în iniţiative. Încurajăm cea mai mare implicare posibilă a statelor UE care nu sunt membre NATO în iniţiative", precizează documentul.

"Implementăm obiectivele stabilite acum doi ani, inclusiv următoarele acţiuni:
- cooperarea maritimă în Marea Mediterană contribuie la combaterea traficului de imigranţi (...);
- am intensificat abilitatea de a răspunde la ameninţări hibride: intensificăm pregătirea pentru crize, facem din timp schimb de informaţii despre atacuri cibernetice, contracarăm dezinformarea, construim determinarea statelor membre şi partenere, testăm procedurile prin exerciţii coordonate;
- oferim susţinere pentru capabilităţile de apărare şi securitate ale vecinilor din Est şi din Sud", subliniază Declaraţia UE-NATO, precizând că ţările membre vor pune accent pe mobilitate militară, pe combaterea terorismului, pe intensificarea rezistenţei la riscurile chimice, radiologice şi nucleare.

"Salutăm eforturile UE pentru consolidarea securităţii şi apărării europene, în scopul protejării Uniunii Europene şi a cetăţenilor şi pentru a contribui la pacea şi stabilitatea în regiunile situate în vecinătate şi mai departe. (...) Eforturile UE vor contribui şi la consolidarea NATO, îmbunătăţind astfel securitatea noastră comună. Salutăm eforturile întreprinse de NATO pentru apărarea colectivă, pentru gestionarea crizelor şi cooperarea în materie de securitate, pentru garantarea apărării şi securităţii zonei euro-atlantice, în principal prin disuasiune şi apărare, generând stabilitate şi acţiuni de combatere a terorismului", subliniază Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici