UE şi Noua Zeelandă au semnat un acord de liber schimb, după patru ani de negocieri

Uniunea Europeană şi Noua Zeelandă au declarat joi că au încheiat un acord de liber schimb după patru ani de negocieri şi au parafat un parteneriat pentru a-şi consolida cooperarea împotriva crimei organizate şi a grupurilor teroriste.

299 afișări
Imaginea articolului UE şi Noua Zeelandă au semnat un acord de liber schimb, după patru ani de negocieri

Sursa foto: Twitter, Ursula von der Leyen

Potrivit UE, se aşteaptă ca schimburile comerciale cu Noua Zeelandă să crească cu 30% ca urmare a acordului, numai eliminarea tarifelor permiţând întreprinderilor să economisească 140 de milioane de euro în taxe pe an, notează AP.

"Acesta este un moment istoric", a declarat Ursula von der Leyen, şefa executivului UE. "Este un acord comercial solid şi este un acord comercial modern. El aduce oportunităţi majore pentru companiile noastre, pentru fermierii noştri, pentru consumatorii noştri. Şi important: de ambele părţi".

Blocul celor 27 de naţiuni a declarat joi că fluxurile de investiţii ale UE în Noua Zeelandă ar putea creşte cu peste 80%.

Comerţul bilateral de bunuri între cei doi parteneri a crescut constant în ultimii ani, ajungând la aproape 7,8 miliarde de euro în 2021. UE este al treilea cel mai mare partener comercial al Noii Zeelande.

Prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern a declarat că acordul prevede accesul fără taxe vamale pentru 97% din exporturile actuale ale Noii Zeelande către UE, iar 91% dintre acestea vor fi ridicate în ziua în care acordul va fi pus în aplicare.

Von der Leyen a declarat că acordul protejează 200 de produse agroalimentare europene cu indicatori geografici şi garantează că aproape toate tarifele vor fi eliminate pentru exporturile UE către Noua Zeelandă.

Acordul va intra în vigoare după ce Parlamentul European îl va aproba şi Noua Zeelandă îl va ratifica.

În plus, ambele părţi au convenit asupra unei cooperări mai strânse în domeniul aplicării legii, printr-un acord între Noua Zeelandă şi Europol, agenţia UE pentru combaterea criminalităţii. Von der Leyen a declarat că acest acord va contribui la prevenirea atacurilor teroriste care au avut loc în anii precedenţi pe teritoriul UE şi al Noii Zeelande, abordând în acelaşi timp problema conţinutului terorist online.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici