UE va sprijini integritatea teritorială a Ucrainei. Josep Borrell: "Orice agresiune va avea consecinţe grave pentru Rusia"

  • Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borel, a declarat că Uniunea continuă să sprijine integritatea teritorială a Ucrainei.
  • Josep Borrell a spus că "orice agresiune asupra Ucrainei va avea consecinţe grave pentru Rusia".
  • Acesta vrea ca şi Ucraina să stea la masa negocierilor. "Acest tip de delimitare pe sfere de influenţă nu aparţine anului 2022"
1103 afișări
Imaginea articolului UE va sprijini integritatea teritorială a Ucrainei. Josep Borrell: "Orice agresiune va avea consecinţe grave pentru Rusia"

Josep Borrell a declarat că "Rusia este parte a acestui conflict şi nu un mediator, aşa cum susţine adesea. Principalul nostru interes, preocuparea şi scopul este de a determina Rusia să reducă tensiunile".

"În general, s-au acumulat tensiuni în ceea ce priveşte securitatea europeană. În cadrul conferinţei de presă pe care am susţinut-o pe linia de contact, am subliniat că principalul nostru interes, preocuparea şi scopul este de a determina Rusia să detensioneze tensiunile. Implementarea integrală a acordului de la Minsk de către Rusia rămâne o condiţie fundamentală. Vom continua să susţinem eforturile diplomatice pentru a reînvia soluţionarea conflictului în cadrul Grupului de contact trilateral (Rusia, Ucraina şi OSCE) şi formatul Normandiei (Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania). Este la fel de important ca Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE să îşi poată îndeplini pe deplin mandatul" a declarat şeful diplomaţiei europene într-un comunicat oficial.

Borrell consideră că dialogul şi descurajarea sunt necesare.

"Dialogul este o necesitate, dar la fel este şi descurajarea şi hotărârea printr-un sprijin ferm al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Orice agresiune ulterioară împotriva Ucrainei va avea consecinţe masive şi costuri grave pentru Rusia. Coordonăm abordarea noastră îndeaproape cu parteneri transatlantici şi alţi parteneri care au aceleaşi opinii. Nu există securitate în Europa fără securitatea Ucrainei".

"Dincolo de Ucraina, este în joc întreaga arhitectură europeană de securitate. Conducerea rusă, excluzând în mod deliberat orice referire la UE din „proiectele de tratate” pe care le-au prezentat în decembrie anul trecut, pare să intenţioneze să întoarcă ceasul înapoi la vechile timpuri ale logicii Războiului Rece. Propunerile ruse reflectă într-adevăr poziţia autorităţilor ruse care urmăresc să retragă evoluţiile care au avut loc începând cu 1990 în detrimentul unităţii europene şi cu încălcarea independenţei şi suveranităţii statelor fostelor sovietice. Acest tip de delimitare a sferelor de influenţă nu aparţine anului 2022".

"Trebuie să fim clari că nimic nu se va discuta despre securitatea în Europa fără europeni. Am convenit cu SUA şi partenerii noştri că astfel de discuţii vor continua în coordonare şi participarea UE. În plus, nu ar trebui să se impună limite independenţei Ucrainei sau dreptului acesteia de a-şi determina alegerile de politică externă. Şi, desigur, orice discuţie despre Ucraina trebuie să necesite ca Ucraina să fie la masă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici