Statele Unite intenţionează să mute armamentul nuclear de la baza İncirlik din Turcia, pe fondul ofensivei turce în Siria

Oficiali americani au transmis planurile autorităţilor de la Washington de a muta cele aproximativ 50 de bombe nucleare de la baza aeriană americană İncirlik din Turcia, din cauza potenţialului lor de a deveni subiectul unor negocieri între Ankara şi Washington, relatează cotidianul The Guardian.

9162 afișări
Imaginea articolului Statele Unite intenţionează să mute armamentul nuclear de la baza İncirlik din Turcia, pe fondul ofensivei turce în Siria

ULTIMA ORĂ Statele Unite intenţionează să mute armamentul nuclear de la baza İncirlik din Turcia, pe fondul ofensivei turce în Siria

Deşi Donald Trump a dat undă verde ofensivei turce în Siria, Congresul din Statele Unite a anunţat impunerea de sancţiuni severe Turciei, în vederea descurajării atacurilor întreprinse de aceasta împotriva kurzilor sirieni. În acest context, unii oficiali americani au anunţat planurile Washingtonului de a muta armamentul nuclear găzduit de baza aerină americană İncirlik din Turcia, pentru a preveni transformarea acestora în subiectul negocierilor dintre cele două state.

Confrom informaţiilor transmise de oficialii americani, prezenţa bombelor nucleare de gravitate B61 la baza de la İncirlik, aflată la aproximativ 160 de km de frontiera cu Siria şi pe care aceasta o împarte cu aliaţii turci, devine o problemă pentru calculele strategice ale Statelor Unite.

Preşedintele turc Erdogan a anunţat că va răspunde agresiv încercărilor ţărilor occidentale de a izola Turcia sau de a opri ofensiva acesteia în Siria. „Noi suntem hotărâţi în a ne duce operaţiunea la final. Noi vom termina ce am început”, a transmis şeful de stat de la Ankara.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a autorizat luni impunerea de sancţiuni împotriva liderilor de la Ankara, reintroducerea tarifelor vamale pentru oţelul turc şi renunţarea la ideea încheierii unui acord comercial cu Ankara.

Armata Turciei a lansat săptămâna trecută operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici