Ultimul lider al KGB a murit. El ar fi vrut ca arhivele serviciului să fie desecretizate pentru a face lumină asupra unor mistere nerezolvate

Vadim Bakatin, un politician liberal care a condus pentru scurt timp KGB-ul sovietic în lunile care au precedat prăbuşirea URSS, a murit la vârsta de 84 de ani, a anunţat luni presa rusă de stat.

5362 afișări
Imaginea articolului Ultimul lider al KGB a murit. El ar fi vrut ca arhivele serviciului să fie desecretizate pentru a face lumină asupra unor mistere nerezolvate

Sursa foto: Twitter

Bakatin a fost numit de liderul sovietic Mihail Gorbaciov în fruntea serviciului de securitate după ce şeful său anterior, Vladimir Krîuţkov, a jucat un rol important într-o lovitură de stat eşuată împotriva lui Gorbaciov în august 1991, conform Reuters.

Într-o întâlnire televizată cu un fost disident, difuzată câteva săptămâni mai târziu, Bakatin a declarat că a găsit un dosar al poliţiei de securitate despre bunicul său, care a fost executat sub Iosif Stalin în 1937 după ce a fost denunţat de un informator.

De asemenea, el a declarat că este deschis în principiu la ideea deschiderii arhivelor KGB pentru a face lumină asupra misterelor nerezolvate, cum ar fi asasinarea preşedintelui american John F. Kennedy în 1963.

"Aveţi dreptate într-un singur lucru: arhivele referitoare la acele mistere în care stabilirea adevărului are o mare importanţă pentru omenire - acestea trebuie deschise", i-a spus Bakatin fostului disident, Vladimir Bukovsky.

Bakatin, un fost ministru de interne sovietic, nu a avut niciodată timp să dea curs acestei promisiuni, deoarece Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în câteva luni.

Cu toate acestea, el a ţinut prima pagină a ziarelor pentru un gest de bunăvoinţă prin care a predat Statelor Unite o geantă plină de dispozitive de ascultare şi un set de planuri care arătau cum KGB-ul a ascultat ambasada SUA din Moscova.

Un raport al Washington Post din decembrie 1991 spunea că emisarul american Robert Strauss a povestit reporterilor incidentul şi l-a citat pe Bakatin, care a spus: "Vreau să vi le dau vouă şi vreau să le predau guvernului vostru, fără condiţii, fără niciun quid pro quo, în speranţa că poate vă putem răsplăti, vă putem economisi nişte bani, poate veţi putea folosi din nou acea clădire într-o zi".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici