Un atac „de imagine” sau un atac „eşuat”. De ce nu au murit soldaţi americani după bombardamentele Iranului

Iranul a ripostat după uciderea generalului Soleimani şi a atacat azi noapte baze militare din Irak, care găzduiesc trupe americane şi ale coaliţiei antiteroriste. Mai multe rachete au lovit în zona bazei Al-Asad din vestul Irakului, însă până în prezent nicio ţară nu a anunţat decese în rândul soldaţilor săi.

11605 afișări
Imaginea articolului Un atac „de imagine” sau un atac „eşuat”. De ce nu au murit soldaţi americani după bombardamentele Iranului
Într-o analiză realizată de CNN, jurnaliştii americani au identificat trei posibile motive pentru care atacul iranienilor nu a avut un impact major în ceea ce priveşte victimele. Primul dintre ele ar fi că Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, este complet deconectat de ceea ce înseamnă tactica militară sau de capabilităţile militare ale Iranului pe care le-a supraestimat. Lansarea rachetelor într-o perioadă în care activitatea din bazele militare vizate era redusă la minim ar putea denota un astfel de calcul greşit.
 
Un al doilea motiv ar fi reprezentat de faptul că Iran a vrut doar să dea un răspuns după moartea generalului Soleimani pentru a linişti spiritele în ţară, dar fără a produce mari daune în tabară americană. Potrivit jurnaliştilor americani, nici iranienii şi nici americanii nu îşi doresc un război de lungă durată.
 
Un al treilea motiv ar fi că atacul a fost ”ratat” intenţionat pentru a da Statelor Unite ale Americii un fals sentiment de siguranţă şi a avut menirea de a fi doar un simplu avertisment pentru administraţia de la Washington.
 
Preşedintele Donald Trump a transmis pe Twitter, la scurt timp după atac, că totul este în regulă şi că armata americană este cea mai puternică din lume. Liderul de la Casa Albă a scris că se evaluează pagubele şi că va face declaraţii.

Atacul a avut loc la orele dimineţii când soldaţii americani dormeau, motiv pentru care nu a fost raportată nicio victimă până acum. Jurnaliştii de la CNN se întreabă dacă nu cumva liderul suprem al Iranului a ordonat un atac ”de imagine”, fără a avea o logică militară în spatele ordinului de a lansa rachetele.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici