Un colaborator al France-Presse a fost ucis în bombardamentele de la Homs

Un jurnalist şi activist care colabora cu Agenţia France-Presse (AFP), cunoscut ca "Omar sirianul", a fost ucis în noaptea de vineri spre sâmbătă în bombardamentele de la Homs (centru), calificate de opoziţie drept un "masacru", a anunţat marţi un apropiat al jurnalistului.

164 afișări
Imaginea articolului Un colaborator al France-Presse a fost ucis în bombardamentele de la Homs

Un colaborator al France-Presse a fost ucis în bombardamentele de la Homs (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Student, în vârstă de 24 de ani, pe numele său real Mazhar Tayyara, tânărul a plecat în noaptea de vineri spre sâmbătă de acasă, din cartierul Inshaat din Homs, către Khalidiye, un alt cartier, bombardat de forţele guvernamentale, a declarat un prieten al acestuia, sub protecţia anonimatului.

"Acorda îngrijiri unor răniţi, atinşi de o primă salvă, către ora 1.00 (sâmbătă, 1.00, ora României), moment în care a fost sfârtecat de un obuz. A fost lovit la cap, la abdomen şi la picioare. A murit trei ore mai târziu la spital", a adăugat aceeaşi sursă.

"Omar sirianul" a lucrat pentru mai multe instituţii media, între care serviciul video al AFP, The Guardian şi Die Welt. El a realizat, de asemnea, intervenţii în direct pentru postul de televiziune prin satelit Al-Jazira din Qatar şi postul american CNN.

"În aprilie, imediat după începerea manifestaţiilor, mi-a spus că trebuie făcut ceva", a continuat prietenul său. "Atunci a început să manifesteze, iar ulterior a ajutat cei câţiva jurnalişti străini care au venit să intre în Homs. Şi-a găsit o cale, şi-a cumpărat o cameră. A murit făcând ceea ce credea că este bine pentru ţara sa", a adăugat acesta.

"Omar sirianul" a început să colaboreze cu AFP la sfârşitul lui decembrie. Înregistrările sale video cu tancuri la Homs fac parte dintre rarele mărturii care pot fi autentificate despre reprimarea îndreptată asupra acestui oraş rebel din centrul Siriei.

Peste 200 de civili au fost ucişi în noaptea de vineri spre sâmbătă în bombardamentele de la Homs, potrivit unor activişti împotriva regimului.

Bilanţurile morţilor sunt dificil de confirmat din surse independente, deoarece autorităţile siriene impun restricţii importante presei străine.

Un jurnalist francez, Gilles Jacquier, a fost ucis pe 11 ianuarie în bombardamente în acelaşi oraş.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici