Un stat membru NATO şi-a dublat importurile de petrol din Rusia în ciuda sancţiunilor occidentale

Turcia şi-a dublat importurile de petrol rusesc în acest an, potrivit datelor Refinitiv Eikon, arată datele publicate luni, în contextul în care cele două ţări sunt pregătite pentru o cooperare mai largă în domeniul economic şi în special al comerţului cu energie, în contextul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei.

13716 afișări
Imaginea articolului Un stat membru NATO şi-a dublat importurile de petrol din Rusia în ciuda sancţiunilor occidentale

Comerţul dintre Turcia şi Rusia a cunoscut un boom începând din primăvară, deoarece companiile turceşti cărora nu li s-a interzis să facă afaceri cu omologii ruşi au intervenit pentru a umple golul creat de companiile din UE care au părăsit Rusia după invazia acesteia în Ucraina la începutul acestui an, informează Reuters.

Turcia a majorat importurile de petrol din Rusia, peste 200.000 de barili pe zi(bpd)  până acum în acest an, comparativ cu doar 98.000 de bpd în aceeaşi perioadă din 2021, potrivit datelor Refinitiv.

Turcia nu a sancţionat Rusia din cauza acţiunilor sale în Ucraina, afirmând că rămâne dependentă de aprovizionarea cu energie rusească.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit la începutul lunii august şi au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul economic.

Principalele rafinării turceşti Tupras şi STAR au crescut semnificativ consumul de petrol rusesc în acest an, în timp ce au scăzut achiziţiile de petrol din Marea Nordului, Irak şi Africa de Vest, arată datele.

În acest an, preţul petrolului rusesc a scăzut la minime istorice faţă de petrolul de referinţă Brent, în timp ce preţurile la petrolul din Marea Nordului şi la cel din clasele de petrol irakian au crescut.

Se aşteaptă ca rafinăria STAR să achiziţioneze aproximativ 90.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august 2022, comparativ cu 48.000 bpd în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Refinitiv Eikon.

Rafinăria Tupras va cumpăra aproximativ 111.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august a acestui an, comparativ cu doar 45.000 bpd în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor.

"Alegerea pentru rafinăriile din Turcia a fost evidentă, deoarece acestea nu au limite în ceea ce priveşte cumpărarea de petrol rusesc", a declarat un trader de pe piaţa petrolieră mediteraneană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici