Uniunea Europeană ia măsuri de securitate socială pentru cetăţenii din Regatul Unit, în caz de Brexit fără acord

Uniunea Europeană ia măsuri pentru a garanta drepturile în materie de securitate socială ale cetăţenilor statelor membre ale UE care se află în Regatul Unit şi ale resortisanţilor Regatului Unit aflaţi în UE 27 care au beneficiat de dreptul la liberă circulaţie înainte de retragerea Regatului Unit.

3817 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană ia măsuri de securitate socială pentru cetăţenii din Regatul Unit, în caz de Brexit fără acord

Uniunea Europeană ia măsuri de securitate socială pentru cetăţenii din Regatul Unit, în caz de Brexit fără acord

Vineri, ambasadorii statelor membre în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului au aprobat textul unui proiect de regulament de stabilire a măsurilor de contingenţă în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială, precizează un comunicat al Consiliului UE.

Coreperul va informa acum Parlamentul European că, dacă acesta îşi adoptă poziţia în primă lectură în aceeaşi formă, Consiliul ar trebui să fie în măsură să aprobe poziţia Parlamentului European.

Măsurile sunt limitate în ceea ce priveşte durata şi sfera de aplicare şi vor fi adoptate unilateral de UE. Regulamentul va intra în vigoare numai dacă Regatul Unit părăseşte Uniunea fără niciun acord de retragere.

„Proiectul de regulament asigură că statele membre vor aplica în continuare principiile fundamentale ale UE în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială. Măsurile de contingenţă vor garanta că resortisanţii UE 27 şi ai Regatului Unit, care au circulat liber în Uniune, vor beneficia în continuare de drepturile lor în materie de securitate socială dobândite înainte de retragerea Regatului Unit din Uniune”, spune Marius-Constantin Budăi, ministrul român al muncii şi justiţiei sociale

Regulamentul se va aplica următoarelor persoane: resortisanţii statelor membre, apatrizii şi refugiaţii cărora li se aplică sau li s-a aplicat legislaţia unuia sau a mai multor state membre ori care sunt sau au fost în situaţii implicând Regatul Unit înainte de data de aplicare a regulamentului, precum şi membrii de familie şi urmaşii acestora; resortisanţii Regatului Unit cărora li se aplică sau li s-a aplicat legislaţia unuia sau a mai multor state membre înainte de data de aplicare a regulamentului, precum şi membrii de familie şi urmaşii acestora.

Proiectul de regulament nu aduce atingere actualelor convenţii şi acorduri în materie de securitate socială încheiate între Regatul Unit şi unul sau mai multe state membre.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici