Viaţa după BREXIT. Ce se va întâmpla după ce Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană

Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale, iar David Cameron a anunţat că demisionează din funcţia de prim-ministru. What happens next?

68123 afișări
Imaginea articolului Viaţa după BREXIT. Ce se va întâmpla după ce Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană

Viaţa după BREXIT. Ce se va întâmpla dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană (Imagine: Twitter)

David Cameron a anunţat că va demisiona de la şefia cabinetului britanic, iar lira şi euro au suferit fluctuaţii mari în prima zi de după referendum. Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele Brexitului, la doar două ore după publicarea rezultatelor finale.

Orice decizie politică luată în acest moment de Regatul Unit va avea un impact masiv asupra economiei mondiale, iar relaţiile internaţionale cu siguranţă vor avea de suferit.

"Dacă Marea Britanie se retrage, UE va deveni dominată de un instinct corporatist şi birocratic, cu o elită dominată de francezi şi germani şi mişcări populiste de dreapta", declara Simon Hix, profesor de ştiinţe politice din cadrul Şcolii de Economie şi Ştiinţe Politice din Londra, conform The Telegraph.

Acest lucru va avea un impact major asupra Marii Britanii, având în vedere că cel mai mare partener va rămâne tot Uniunea Europeană. Practic, Regatul Unit va trebuie să respecte reglementările UE pentru a putea face schimburi de bunuri şi servicii cu bătrânul continent. Concret, chiar dacă se va afla în afara Uniunii Europene, Marea Britanie va fi nevoită să facă diverse schimburi mai degrabă cu Germania decât cu Statele Unite, cu Italia şi nu cu India sau cu Belgia şi nu cu Australia, din simplul fapt că va rămâne constrânsă de factorul geografic.

În ciuda faptlului că Marea Britanie se îndreaptă spre Brexit, partenerii cei mai puternici par să le fie în continuare alături.

"Uniunea Europeană va trebui să aibă o abordare calmă indiferent de rezultatul referendumului din Marea Britanie", declara joi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, conform site-ului agenţiei AP.

"Cred că discuţiile vor trebui să continue cu 28 de ţări dacă va fi posibil sau cu 27 de ţări; trebuie să răspundem în mod calm. Eu sper că vom rămâne 28", a spus Merkel.

"Dacă britanicii votează să părăsească UE, aceştia nu vor mai beneficia de avantajele pieţii comune din cadrul Uniunii", a mai subliniat Merkel.

Banca Centrală Europeană este pregătită pentru "orice eventualitate" în gestionarea efectelor generate de potenţiala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi, citat de site-ul ziarului Il Sole 24 Ore.

"Suntem pregătiţi pentru orice eventualitate, am făcut toate pregătirile necesare. Mesajul nostru este că ne concentrăm eforturile pentru ca Europa, casa noastră comună, să fie mai puternică", a subliniat Mario Draghi.

"Nu cred că Uniunea europeană va fi în pericol de moarte dacă Marea Britanie ne părăseşte. Vom continua procesul de cooperare în Europa, în special pe sectoare cum sunt cele economice sau monetare", declara Jean-Claude Juncker înainte de referendum.

Pe de altă parte, Michel Sapin, ministrul francez de Finanţe, afirma faptul că "Brexitul va fi dificil pentru Europa, pentru noi, dar va reprezenta o tragedie pentru britanici".

În ciuda faptului că s-a insistat pe faptul că nu există un plan B, cel mai probabil pentru a întări ideea de uniune, au început deja să fie confirmate diverse aranjamente după Brexit, pentru a preveni ca întregul bloc european să dezintegrat.

Primul efect al Brexitului pentru britanici: călătorii mai scumpe. Costurile unei vacanţe la Marea Mediterană ori în alte zone turistice majore din UE va însemna cheltuileli cu aproape 230 de lire mai mari pentru o familie din Regatul Unit, avertiza Cameron luna trecută.

Un nou referendum pentru independenţa Scoţiei? Primul ministru scoţian, Nicola Sturgeon, a declarat că "s-a arătat clar că scoţienii se văd în continuare ca parte a Uniunii Europene." Predecesorul său, Alex Salmond a sugerat că un Brexit va genera un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei.

O liră mai slabă? Chiar dacă specialiştii în economie nu sunt de acord, Brexitul cu siguranţă va impacta valoare lirei şi implicit a monedei Uniunii Europene, lăsând teren tot mai mult dolarului american.

Britanicii care locuiesc în UE ar trebui să se întoarcă în Regatul Unit. Cel puţin aceasta era sugestia guvernului britanic înainte de referendum, în cazul în care Marea Britanie ar vota "Leave", lucru care se pare că s-a şi întâmplat.

David Cameron a spus, că în cazul unui vot în favoarea părăsirii Uniunii Europene, ar face apel la articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care s-ar iniţia procesul de ieşire din Uniunea Europenă.

Negocierile ar trebui să fie finalizate în termen de doi ani de la pronunţarea prin referendum a ieşirii Marii Britanii din UE, iar Parlamentul European va drept de veto asupra oricărui nou acord prin care se reglementează viitoarele relaţii dintre Marea Britanie şi UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici