VIDEO | Proteste violente în Catalonia: Peste 200 de poliţişti răniţi / Guvernul spaniol ameninţă cu închisoarea / O platformă online care ar avea serverul în România, investigată pentru instigare

Proteste violente au izbucnit vineri noaptea la Barcelona, în urma unor manifestaţii la care poliţia a estimat că au participat cel puţin 500.000 de oameni, relatează site-ul cotidianului The Guardian şi BBC. Totodată, presa spaniolă informează că serverul pentru platforma online Tsunami Democratic, un grup secret folosit de manifestanţii care participă la protestele din Catalonia şi a cărui închidere a fost cerută de o instanţă din Spania, se află în România.

1916 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Proteste violente în Catalonia: Peste 200 de poliţişti răniţi / Guvernul spaniol ameninţă cu închisoarea / O platformă online care ar avea serverul în România, investigată pentru instigare

VIDEO | Proteste violente în Catalonia: Peste 200 de poliţişti şi 60 de manifestanţi răniţi, 17 arestaţi / Guvernul spaniol ameninţă cu închisoarea

Guvernul spaniol a informat că un grup format din aproximativ 400 de persoane a atacat autorităţile şi a avertizat că oricine va participa la astfel de acţiuni riscă până la şase ani de închisoare.

 

 

 

Autorităţile au anunţat, de asemenea, că 207 ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul violenţelor izbucnite. Aproximativ 800 de containere au fost incendiate şi 107 maşini de poliţie au fost afectate.

 

 

 

Potrivit presei spaniole, 17 persoane au fost arestate, iar 62 au fost rănite.

Protestele au loc în contextul în care mai mulţi lideri separatişti catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru rolul lor în organizarea referendumului de independenţă în 2017.

 

 

 

 

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

Serverul pentru platforma online Tsunami Democratic se află în România

Serverul pentru platforma online Tsunami Democratic, un grup secret folosit de manifestanţii care participă la protestele din Catalonia şi a cărui închidere a fost cerută de o instanţă din Spania, se află în România, informează presa spaniolă.

În urma unei investigaţii privind provenienţa grupului Tsunami Democratic, s-a stabilit că serverul privat virtual se află în Bucureşti, relatează publicaţia Las Provincias.

Grupul Tsumami Democratic s-a anunţat pe Twitter, Instagram şi Telegram la data de 2 septembrie.

„Nu suntem o organizaţie nouă, suntem o campani continuă. Putem lupta. Există o strategie. Un nou val începe şi tu eşti protagonistul. Tu eşti Tsunami", scrie în mesaj.

Democratic Tsunami a declarat pentru Reuters că este o „reţea orizontală şi adaptabilă" de oameni care locuiesc în ţări diferite, fără a avea o conducere. Aceştia au mai informat că ţin legătura cu partidele secesioniste şi cu diferite grupuri pentru a le informa cu privire la intenţiile sale.

Sccopul principal al grupului este acela de a convinge Spania să negocieze dreptul Cataloniei la independenţă şi de a obţine libertate pentru liderii catalani care au primit sentinţe de la 9 la 13 ani în închisoare.

O sursă din Guvernul spaniol a informat că autorităţile au pornit o investigaţie pentru a determina dacă fostul lider catalan Carles Puigdemont este implicat în reţeaua Democratic Tsunami.

„Nu ştiu cine sunt organizatorii acestui grup", a declarat Puigdemont, în timp ce Tsunami Democratic a refuzat să facă declaraţii cu privire la această acuzaţie.

Potrivit The Guardian, în urma condamnării mai multor lider separatişti la închisoare, Tsunami Democratic a folosit o aplicaţie pentru a mobiliza oamenii să participe la proteste. Pentru a putea accesa aplicaţia, utilizatorii aveau nevoie de un cod QR.

Aceasta şi-a făcut debutul luni, cerând manifestanţilor să blocheze aeroportul din Barcelona. Aplicaţia are deja este 270.000 de utilizatori.

Foto: Hepta

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici