Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia, cu peste 76% dintre voturi | Senatul şi Ministerul de Externe au semnalat tentative de influenţare din exterior a scrutinului

Peste 55 de milioane de cetăţeni ruşi au votat pentru Vladimir Putin în cadrul alegerilor prezidenţiale din 18 martie, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală de la Moscova, după ce au fost numărate 99% dintre circumscripţiile electorale, relatează site-ul agenţiei Tass.

18372 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia, cu peste 76% dintre voturi | Senatul şi Ministerul de Externe au semnalat tentative de influenţare din exterior a scrutinului

BREAKING NEWS Vladimir Putin a câştigat alegerile din Rusia din primul tur

UPDATE 05.40: Preşedinţii din Serbia, China, Cuba şi Venezuela l-au felicitat pe Putin pentru victoria din alegeri

Preşedinţii din Serbia, China, Cuba şi Venezuela l-au felicitat, luni, pe Vladimir Putin pentru victoria înregistrată în cadrul alegerilor prezidenţiale din 18 martie, în urma cărora liderul de la Kremlin a obţinut peste 76% dintre voturile exprimate.

TITLURILE ZILEI

Preşedintele sârb Aleksandr Vucici a fost primul şef de stat care i-a transmis un mesaj lui Putin. Recent, Vucici a anunţat că Serbia va păstra legături strânse cu Rusia şi nu va impune niciodată sancţiuni împotriva Moscovei, chiar dacă negociază aderarea la Uniunea Europeană.

"Vă rog să acceptaţi felicitările mele sincere pentru realegerea în calitate de preşedinte al Rusiei şi urările de a vă conduce în continuare ţara pe calea clar definită a progresului, în beneficiul tuturor cetăţenilor. Sunt încrezător că, prin prisma talentului remarcabil de lider, cu o înţelegere clară şi o voinţă inflexibilă, responsabilitate şi angajament faţă de cauza dumneavoastră, veţi continua să aveţi succes în rezolvarea tuturor problemelor importante pentru Rusia şi în implementarea planurilor de dezvoltare a ţării", se arată într-un comunicat al preşedinţiei de la Belgrad.

Liderul venezuelean Nicolas Maduro şi preşedintele cubanez Raul Castro l-au felicitat, de asemenea, pe Vladimir Putin, accentuând victoria categorică a acestuia în cadrul scrutinului prezidenţial şi legăturile strânse între Caracas şi Moscova, respectiv între Havana şi Moscova.

Preşedintele chinez Xi Jinping a transmis că, sub conducerea lui Vladimir Putin, "poporul rus joacă un rol important pe scena internaţională, urmărind cu fermitate calea de dezvoltare a unei mari puteri".

După anunţarea rezultatelor parţiale, preşedintele rus în exerciţiu a declarat că parteneriatul strategic cu China este extrem de important şi că va urmări dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu regimul de la Beijing.

"Nivelul relaţiilor dintre Rusia şi China este fără precedent. Preţuim foarte mult acest parteneriat strategic. Îl felicităm pe preşedintele Xi Jinping pentru realegerea în calitate de preşedinte al Republicii Populare Chineze şi ne exprimăm încrederea că, sub conducerea acestuia, China şi Rusia vor face totul pentru a spori cooperarea", a spus Putin.

UPDATE 04.30: Peste 55 de milioane de cetăţeni ruşi au votat pentru Vladimir Putin la scrutinul prezidenţial

Rezultatele reprezintă o premieră pentru Vladimir Putin în privinţa anvergurii susţinerii sale. Potrivit rezultatelor preliminare, aproape 55,5 milioane de votanţi au optat pentru preşedintele în exerciţiu.

Putin a obţinut 76.65% dintre voturile exprimate, fiind urmat de: Pavel Grudinin (Partidul Comunist) - 11,81%; Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat) - 5,67%; Ksenia Sobciak (Iniţiativa Civică) - 1,66%; Grigori Iavlinski (Iabloko) - 1,04%, Boris Titov (Partidul Creşterii) - 0,75%, Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) - 0,68%, Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei) - 0,65%.

Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Nikolai Bulaiev, a mai anunţat că prezenţa la vot a fost actualizată la "puţin peste 67%", în condiţiile în care au fost înregistrate peste 110 milioane de persoane cu drept de vot.

Ministerul rus de Externe a transmis că s-a înregistrat o prezenţă la urne fără precedent în cadrul secţiilor de votare din străinătate.

În 2002, Putin a primit 52,94% dintre voturi - 39,74 milioane de persoane. În 2004, a obţinut 71,31% dintre voturi - 49,56 milioane de persoane. La alegerile din 2012, 45,6 milioane de cetăţeni ruşi (63,6%) l-au votat pe Vladimir Putin.

UPDATE 02.00: Senatul Rusiei şi Ministerul de Externe au semnalat tentative de influenţare din exterior a alegerilor prezidenţiale

Camera superioară a Parlamentului Rusiei a înregistrat o serie de încercări din partea altor ţări de a împiedica desfăşurarea de alegeri prezidenţiale democratice în Rusia şi va prezenta un raport în acest sens până la începutul lunii mai, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

Anunţul a fost făcut duminică de către preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Consiliul Federaţiei Ruse, Konstantin Kosachev.

"Nu am nicio îndoială că alegerile din Rusia au reprezentat o poveste foarte atractivă pentru adversarii noştri din întreaga lume, în primul rând pentru a discredita Rusia prezentând-o ca pe o ţară nedemocratică, o ţară în care alegerile libere sunt imposibile. În al doilea rând, desigur, aceştia au vizat slăbirea autorităţilor ruse, astfel încât să divizeze societatea. Am văzut cum a existat o încercare de a susţine opoziţia nesistemică, de a prezenta refuzul privind înregistrarea unuia dintre candidaţii opoziţiei ca pe un complot care subminează pe deplin caracterul democratic al campaniei electorale în ansamblu", a spus Kosachev.

Parlamentarul rus a mai precizat că au existat şi încercări de a finanţa mai multe organizaţii neguvernamentale cu scopul de a preveni organizarea alegerilor corecte în Rusia.

"Au existat multe fapte pe care le-am depistat prin intermediul comisiei noastre, care funcţionează în cadrul Consiliului Federaţiei, multe fapte de finanţare din străinătate a organizaţiilor neguvernamentale. Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidenţiale din Rusia dovedesc stabilitatea sistemului nostru politic, iar încercările din exterior de a influenţa campania au condus la rezultatul opus", a declarat Konstantin Kosachev.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a precizat că încercările Occidentului de a exercita presiuni şi a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din Rusia au fost evidente şi fără precedent.

"Ne-am concentrat pe domeniul informaţiilor, întrucât opoziţia Occidentului faţă de alegerile noastre a fost evidentă şi fără precedent. Ne-am aşteptat să spună că votul a fost netransparent sau ceva de genul acesta. Aşa că ne-am concentrat pe sprijinul informaţional chiar şi la secţiile de votare din ambasade", a transmis Zaharova.

UPDATE 00:15: Putin le-a mulţumit susţinătorilor săi, în cadrul unui discurs la Moscova

Preşedintele rus Vladimir Putin va fi reales încă din primul tur cu peste 70% dintre voturi şi le-a mulţumit, duminică, susţinătorilor săi, în cadrul unui discurs susţinut în Piaţa Maneznaia din centrul Moscovei, relatează site-ul agenţiei Tass.

Putin a precizat că rezultatul alegerilor este o recunoaştere a obiectivelor realizate în ultimii ani, în ciuda condiţiilor dificile, şi că Rusia are un viitor strălucit dacă poporul va rămâne unit.

"Aş vrea să le transmit celor care s-au adunat aici la Moscova şi susţinătorilor noştri din toată ţara: mulţumesc pentru acest rezultat. Văd în această situaţie recunoaşterea lucrurilor făcute în ultimii ani, în condiţii foarte dificile, precum şi încrederea şi speranţa poporului nostru că vom lucra la fel de greu, la fel de responsabil şi mai eficient", a spus preşedintele rus în exerciţiu.

După anunţarea rezultatelor parţiale, Vladimir Putin s-a deplasat la sediul de campanie pentru a discuta cu echipa acestuia.

"Toate schimbările în cadrul guvernului trebuie să fie efectuate de către preşedinte, care va prelua noul mandat, aşa că acum mă voi gândi la ce trebuie făcut şi cum trebuie făcut. Toate schimbările vor avea loc după inaugurare. Este foarte important pentru noi ca diferitele forţe politice să fie motivate nu de grupuri sau de interesele unor clanuri, ci de interesul naţional. Este important să înţelegem că ne confruntăm cu provocări uriaşe, pe care trebuie să le depăşim, trebuie să îndeplinim obiectivele naţiunii. Şi mă bazez pe voi toţi să continuăm această muncă împreună", a mai declarat Putin.

Întrebat dacă intenţionează să fie preşedintele Rusiei şi în 2030, Putin a răspuns amuzat: "Să calculăm. Credeţi că voi rămâne în funcţie până la 100 de ani? Nu, este puţin ridicol". Următorul mandat al lui Vladimir Putin este în perioada 2018-2024.

UPDATE 23.30: Vladimir Putin conduce cu 75% dintre voturi, după numărarea a 60% dintre circumscripţiile electorale

Pe locul doi în preferinţele ruşilor s-a clasat Pavel Grudinin (Partidul Comunist), care a obţinut 12,73% dintre sufragii, iar Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat) a obţinut 6,13%.

Ksenia Sobciak (Iniţiativa Civică) are până în prezent 1,46% dintre voturi, fiind urmată de Grigori Iavlinski (Iabloko) - 0,87%, Boris Titov (Partidul Creşterii) - 0,67%, Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) - 0,66%, Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei) - 0,64%.

Potrivit datelor preliminare, Vladimir Putin a primit 91,7% dintre voturile exprimate în regiunea Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014, ca urmare a unui referendum, o manevră criticată dur de Occident.

Prezenţa la vot în Rusia a fost de 63,7%.

UPDATE 20.30 

Potrivit rezultatelor în urma numărării a 22% din voturi, exprimate în principal în estul ţării, Vladimir Putin conduce în cursa prezidenţială cu 72%. Candidatul Partidului Comunist,  Pavel Grudinin, se clasează pe al doilea loc cu 15%, iar naţionalistul Vladimir Jirinovski are 7%

Niciunul dintre ceilalalţi cinci candidaţi nu au obţinut mai mult de două procente din voturi.

Rezultatul de astăzi al lui Putin este mai mare comparativ cu precedentele alegeri prezidenţiale organizate în 2012, când liderul de la Kremlin a a obţinut 63.6% din sufragii.


Rusia a organizat duminică alegeri prezidenţiale, la exact patru ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Peste 110 milioane de alegători au fost aşteptaţi la urne.

Marele absent al acestor alegeri a fost Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei din Rusia, căruia i-a fost interzis să candideze în cadrul alegerilor prezidenţiale din cauza unei condamnări.

La startul cursei electorale au fost aliniaţi opt candidaţi: Vladimir Putin (independent), Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat), Pavel Grudinin (Partidul Comunist), Grigori Iavlinski (Iabloko), Boris Titov (Partidul Creşterii), Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei), Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) şi Ksenia Sobciak (Iniţiativa civică).

Conform sondajelor de opinie, 71% dintre ruşi îl votau pe Vladimir Putin. Acesta este urmat la mare distanţă de Pavel Grudinin, care este creditat de 7% dintre cetăţenii Rusiei.

Vladimir Putin îşi va continua mandatul de preşedinte la Kremlin pentru încă 6 ani. 

Profilul lui Putin

Vladimir Putin a dominat scena politică din Rusia ultimilor 18 ani, iar cel mai important obiectiv al liderului de la Kremlin îl reprezintă recâştigarea influenţei internaţionale a Rusiei.

Fost ofiţer KGB şi fost director al FSB, Putin a ajuns preşedinte al Rusiei după atacurile teroriste din 1999 din Moscova. În acest fel, foşti ofiţeri ai serviciilor de securitate ruse au preluat controlul politic şi au distrus perspectivele democraţiei reprezentative.

Ales prima dată la preşedinţie cu 53 la sută din voturi în timp ce era şef de stat interimar după demisia predecesorului său Boris Elţîn, şi graţie unui război lansat în Cecenia după atentate sângeroase la Moscova, Putin a fost reales triumfal în 2004 cu peste 71 la sută din voturi.

Creşterea rapidă a nivelului de viaţă, permisă în special de creşterea cursului mondial al petrolului şi de o politică percepută ca restabilind locul ţării pe scena mondială, a alimentat această popularitate, potrivit sociologilor.

Vladimir Putin a rămas cel mai puternic om din ţară după ce l-a propulsat, în 2008, la preşedinţie pe Dmitri Medvedev, unul dintre subordonaţii săi, Constituţia nepermiţându-i să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv.

În toţi aceşti ani, Putin a avut obiectivul a fost restaurarea influenţei Rusiei în lume, el catalogând colapsul Uniunii Sovietice drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea”.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici