Xi Jinpig îşi reafirmă poziţia de lider absolut în China. Premierul Li Keqiang, înlăturat de la putere

Partidul Comunist din China, aflat la putere, a reafirmat sâmbătă dominaţia continuă a preşedintelui Xi Jinping în conducerea naţiunii, cu o zi înainte de a-i acorda un al treilea mandat de cinci ani în fruntea ţării, care era aşteptat de toată lumea.

3549 afișări
Imaginea articolului Xi Jinpig îşi reafirmă poziţia de lider absolut în China. Premierul Li Keqiang, înlăturat de la putere

Congresul partidului l-a înlăturat efectiv pe premierul Li Keqiang de la conducere. Li, al doilea oficial al naţiunii, este un susţinător al reformelor orientate spre piaţă, care sunt în contrast cu măsurile lui Xi Jinping de a extinde controlul statului asupra economiei, potrivit AP.

Premierul chinez Li Keqiang şi alţi trei membri ai Comitetului permanent de elită Politburo al Partidului Comunist de guvernământ au fost excluşi sâmbătă din noul Comitet Central ales.

Întâlnirea de o săptămână a înscris, de asemenea, iniţiativele politice majore ale lui Xi privind economia şi armata în constituţia partidului, precum şi impulsul său de a reconstrui şi consolida poziţia partidului prin declararea acestuia ca fiind absolut central pentru dezvoltarea şi viitorul Chinei.

Analiştii au urmărit semne de slăbire sau de contestare a poziţiei lui Xi, dar niciunul nu a fost evident. Înlăturarea lui Li, deşi nu a fost neaşteptată, a semnalat faptul că Xi  Jinping continuă să deţină strâns puterea în a doua cea mai mare economie a lumii.

"Congresul face apel la toţi membrii de partid să dobândească o înţelegere profundă a semnificaţiei decisive a stabilirii poziţiei de bază a tovarăşului Xi Jinping în cadrul Comitetului Central al partidului şi în partid în ansamblu şi a stabilirii rolului de ghidare al Gândirii Xi Jinping", se arată într-o rezoluţie privind constituţia aprobată la sesiunea de închidere de sâmbătă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici