Zelenski acuză Rusia de terorism economic, în timp ce Europa încearcă să evite o penurie de gaze în această iarnă

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat luni Rusia de terorism economic, prin încercarea de a împiedica naţiunile europene să umple facilităţile de stocare a gazelor înaintea unei ierni în care impactul creşterii facturilor la energie va afecta puternic gospodăriile şi întreprinderile.

713 afișări
Imaginea articolului Zelenski acuză Rusia de terorism economic, în timp ce Europa încearcă să evite o penurie de gaze în această iarnă

Modul de reacţie la creşterea preţurilor la gaze, care a fost agravată de reducerea livrărilor din Rusia, se află în fruntea agendei politice de pe întregul continent în apropierea toamnei, notează Reuters.

Zelenski a vorbit la o conferinţă pe teme energetice din Norvegia. Comentariile sale vin în contextul în care compania rusă Gazprom are programate lucrări de mentenanţă în această săptămână, care vor opri fluxurile de gaz de-a lungul gazoductului Nord Stream 1, care leagă Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

Întreruperea a alimentat temerile că Rusia reduce furnizarea pentru a pune presiune asupra naţiunilor occidentale care se opun invaziei sale în Ucraina, acuzaţie pe care Moscova o neagă.

Preţurile de referinţă ale energiei electrice din Germania pentru 2023 au depăşit luni pentru prima dată 1.000 de euro pe megawatt/oră, în condiţiile în care îngrijorările legate de aprovizionare au menţinut preţurile la gaz şi la combustibili conexe, precum electricitatea şi cărbunele, la cote foarte ridicate.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat că un răspuns ar trebui să fie coordonat de Uniunea Europeană (UE), în timp ce naţiunea sa a convocat o reuniune de urgenţă. 

"Înaintea Consiliului UE pentru Energie, dorim să găsim o modalitate de a ajuta oamenii şi întreprinderile asupra căreia să ne punem de acord cu ceilalţi lideri europeni", a adăugat el. Cehii, care deţin preşedinţia rotativă a UE, au declarat că reuniunea va avea loc pe 9 septembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici