Video A noua zi de război în Ucraina. Ruşii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie. NATO nu se implică în conflictul armat. Următoarea rundă de negocieri, în week-end. Pentagonul: oamenii lui Putin sunt la 25 de kilometri de Kiev

  • Rusia şi Ucraina au convenit asupra necesităţii deschiderii unor coridoare umanitare pentru ca civilii să poată fugi
  • Milioane de oameni sunt în pericol în Ucraina din cauza bombardamentelor constante
  • Statele Unite şi Marea Britanie au lovit mai mulţi oligarhi cu sancţiuni
  • Ruşii încearcă să pună stăpânire pe centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa
  • Un incendiu a izbucnit la atomocentrală din cauza atacurilor ruseşti
21012 afișări

UPDATE 19:45 Preşedintele Zelenski susţine, prin purtătorul său de cuvânt, că porţiuni dintr-o rachetă au picat în apropiere de locuinţa pe care o deţine lângă Kiev. Acum, şeful statului se află într-un buncăr. 

UPDATE 18:45 După ce postul a fost suspendat, BBC pleacă din Rusia. În urma deciziilor luate de Moscova, măsuri „care afectează independenţa jurnalistului nu ne lasă de ales decât suspendarea temporară a activităţii jurnaliştilor BBC. Serviciul de ştiri BBC din Rusia va continua să funcţioneze în afara Rusiei”, a informat directorul general al BBC, Tim Davie.

Von der Leyen a anunţat clar: „Dacă Putin nu se opreşte, noi sancţiuni” Liderul rus a replicat la televiziune, ameninţător: „Obiectivele noastre vor fi atinse”.

„Vom cere celor responsabili de crime de război, inclusiv folosirea fără discernământ a armelor împotriva civililor, să dea socoteală şi sprijinim anchetele şi strângerea de probe, în special de către procurorul Curţii Penale Internaţionale”, anunţă miniştrii de externe G7, într-o declaraţie comună, după întâlnirea de astăzi, de la Bruxelles.

„Prea devreme” pentru o discuţie Putin-Zelenski

În prezent, nu există nicio cerere oficială de discuţii între preşedintele ucrainean Volodimir Zelesnki şi omologul rus Vladimir Putin. David Arakhamia, unul dintre negociatorii Ucrainei, a declarat astăzi că este încă „prea devreme” şi vor fi necesare mai multe runde de negocieri, înainte ca cei doi lideri să poată vorbi. Arakhamia a subliniat, de asemenea, că Rusia se confruntă cu „presiuni” tot mai mari din partea comunităţii internaţionale.

UPDATE 18:30 Forţele ruse se află încă la 25 de kilometri nord de centrul Kievului, în timp ce se află la aproximativ 10 kilometri de centrul oraşelor Cernihiv şi Harkov, afirmă surse de la Pentagon, subliniind că 10 kilometri se traduce prin „sunt la marginea oraşului”, având în vedere extinderea acestora.

În ceea ce priveşte înaintarea spre sud, americanii nu contestă luarea oraşului Herson, revendicat de ruşi. Există încă lupte în jurul oraşelor Mykolaiv şi Mariupol. „Observăm că forţele ruse continuă să avanseze asupra Mariupolului, dar nu credem că au intrat încă, evident că sunt bombardamente”.

„100 de copii ucişi în 24 de ore la Harkov sunt o ruşine pentru conştiinţa lumii întregi”, transmite organizaţia „Save the Children” - Salvaţi Copiii.

UPDATE 16:40 Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU a anunţat că 331 de civili au murit în timpul invadării Ucrainei de către Rusia. Totodată, aceştia au mai spus că 675 de civili au fost răniţi.

Fără „no fly zone”

UPDATE 16:23 A treia rundă de discuţii dintre Rusia şi Ucraina ar putea avea loc pe 5 sau pe 6 martie, a declarat consilierul prezidenţial al lui Zelenski, Mykhailo Podolyak.

UPDATE 16:00 NATO nu va institui „no fly zone” deasupra Ucrainei şi nici nu se va implica în război, a stabilit astăzi alianţa nord-atlantică. Şeful organizaţiei admite că Europa trece prin cea mai gravă criză din ultimele decenii.

UPDATE 14:50 Franţa şi-a anunţat disponibilitatea de a transfera în Ucraina cele mai recente sisteme antitanc MMR şi Enforcer. Pe scurt, MMP (Missile moyenne portée - „rachetă cu rază medie”) este un sistem de rachete antitanc francez de generaţia a cincea. MMP a fost creat pentru a înlocui Milan şi Javelin. Viteza zborului de croazieră este 160 m/s. Raza maximă de zbor este de 4,1 km. 

UPDATE 14:30 Compania care operează centrala nucleară de la Zaporojie anunţă că specialiştii din conducerea unităţii lucrează sub ameninţarea armei

UPDATE 13:11 Incendiile continuă în Saltovka.

UPDATE 13:02 Forţele ruse au bombardat mai multe locuinţe din Harkov.

UPDATE 12:37 Primarul din Nikolaiev, un oraş din sudul Ucrainei cu aproape 500.000 de locuitori, spune că trupele armate din Rusia au început să intre în comunitate.

UPDATE 12:30 Ministerul Apărării din Ucraina transmite situaţia din teren, spunând că ucrainienii continuă, vitejeşte, să lupte cu ruşii. „Obiectivul principal al inamicului rămâne capturarea Kievului şi uşurarea contrainsurgenţei în localităţile asediate. În cursul îndeplinirii acestei sarcini, Forţele Federaţiei Ruse au mobilizat cea mai mare parte a rezervelor operaţionale şi au început să transfere forţe şi echipamente suplimentare din Districtele militare Pivdennyi şi Nordic (...) A avut loc o schimbare în tactica ruşilor: trec la modalităţi vădit teroriste de desfăşurare a operaţiunilor de luptă pe teritoriul Ucrainei (...) Invadatorii ruşi acordă o atenţie considerabilă intensificării presiunii psihologice asupra populaţiei şi a trupelor. În viitorul apropiat, ar trebui să ne aşteptăm la o diseminare cuprinzătoare şi pe scară largă a ştirilor false de către ruşi, care va fi realizată cu ajutorul tuturor instrumentelor de manipulare”. 

UPDATE 12:20 Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat vineri că armata din Belarus nu va lua parte la operaţiunea militară din Ucraina.

UPDATE 12:00 Directorul general al AIEA a declarat că sistemele de securitate ale centralei nucleare Zaporojie nu au fost afectate şi nu au existat emisii de radiaţii.

UPDATE 11:51 La Cernihiv, 47 de persoane au murit în urma bombardamentelor aeronavelor ruseşti, dintre care 38 de bărbaţi şi 9 femei, notează Reuters.

„Conform informaţiilor actualizate de la instituţiile medicale, ieri, 3 martie, în urma unui bombardament de către aeronave ruseşti pe teritoriul Cernihivului, 47 de persoane au fost ucise - 38 de bărbaţi şi 9 femei. 18 persoane au fost salvate”, a spus RSA într-o declaraţie.

UPDATE 11:30 O explozie puternică s-a auzit în oraşul Enerhodar, conform NEXTA.

UPDATE 10:43 În Kiev se aud sirenele de raid aerian. 

UPDATE 10:30 În apropierea oraşului Zhytomyr a fost efectuat un atac cu rachetă şi bombă asupra a 25 de şcoli.

UPDATE 9:07 Autorităţile din Ucraina anunţă cu ruşii au capturat centrala nucleară Zaporojie

UPDATE 9:00 „Europa trebuie să se trezească acum”, spune Zelenski, într-o apariţie publică după incendiul de la centrala nucleară.

UPDATE 8:30 Incendiul care a izbucnit după atacul din noaptea de joi spre vineri al forţelor ruse asupra centralei nucleare ucrainene Zaporojie a fost stins. 

Doi soldaţi ruşi au folosit rachete de umăr în atacul asupra centralei nucleare.

UPDATE 04:48 AIEA: Autorităţile ucrainene nu au semnalat radiaţii după incendiul produs la centrala nucleară

Autorităţile ucrainene nu au semnalat modificări ale nivelului de radiaţii în urma incendiului izbucnit la Centrala nucleară Zaporojie, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

UPDATE 04:14 Pompierii au intervenit la Centrala nucleară Zaporojie/ Joe Biden a vorbit cu Volodimir Zelenski

Echipaje de pompieri au intervenit la Centrala nucleară Zaporojie (Zaporizhzhia), situată în sud-estul Ucrainei, pentru stingerea unui incendiu produs în urma unor atacuri cu obuze atribuite armatei ruse, iar preşedintele SUA, Joseph Biden, a discutat cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

UPDATE 03:05 Franţa poziţionează un portavion în Mediterană, pentru o misiune în scopul "descurajării" Rusiei 

Portavionul francez Charles-de-Gaulle a fost poziţionat într-o zonă din estul Mării Mediterane pentru o misiune în sensul "descurajării" Rusiei, a anunţat joi seară ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly.

UPDATE 02:48 Incendiu, semnalat la Centrala nucleară Zaporojie, din cauza atacurilor armatei ruse

Un oficial local a raportat izbucnirea unui incendiu la Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în sud-estul Ucrainei, în contextul atacurilor armatei ruse, informează BBC News.

Dmytro Orlov, primarul localităţii Enerhobar, situată în apropierea Centralei nucleare Zaporojie, a declarat în cursul nopţii că incendiul a izbucnit din cauza "atacurilor continue cu obuze" ale armatei ruse asupra "unităţilor complexului nuclear".

"O ameninţare la adresa securităţii mondiale", a adăugat primarul Dmytro Orlov.

Nu este clar ce sisteme ale centralei sunt afectate de incendiu. Primarul afirmă că pompierii nu au reuşit încă localizarea focului.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a confirmat producerea incendiului şi a cerut armatei ruse să oprească imediat atacurile cu obuze, pentru a permite intervenţia pompierilor. "Armata rusă trage din toate direcţiile asupra Centralei nucleare Zaporijjea, cea mai mare din Europa. A izbucnit deja un incendiu. Dacă va exploda, va fi de zece ori mai mare amploarea decât la Cernobîl. Ruşii trebuie să oprească imediat atacurile, să permită accesul pompierilor şi să instituie o zonă de securitate", a declarat Dmytro Kuleba, conform cotidianului Le Figaro.

UPDATE 01:29 Linie de telecomunicaţii la nivel militar, între SUA şi Rusia, în contextul războiului din Ucraina 

Statele Unite şi Rusia au înfiinţat o linie specială de telecomunicaţii la nivel militar, pentru evitarea oricăror incidente generate de interpretări greşite, în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina, informează CNN.

UPDATE 01:22 Guvernul ceh a aprobat transferul de arme şi muniţii către Ucraina în valoare de aproximativ 730.000 de dolari

UPDATE 01:05 

Armata rusă din Ucraina se află într-o stare deplorabilă din punct de vedere fizic şi moral, a declarat Oleksiy Arestovici, consilierul Preşedintelui Ucrainei.

„Militarii ruşi capitulează şi clachează în captivitate. Numărul mare de prizonieri vorbeşte de la sine. Luptători ruşi din unităţi de elită au fost recrutaţi şi acum întorc armele. S-a raportat că înainte de a fi capturaţi, au cerut sătenilor pâine”, a declarat Arestovici.

UPDATE 00:36 Casa Albă: Joe Biden nu intenţionează să discute curând cu Vladimir Putin / "Nu este momentul" 

Preşedintele SUA, Joseph Biden, nu intenţionează să aibă în curând vreo întrevedere sau conversaţie cu omologul său rus, Vladimir Putin, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, subliniind, potrivit CNN, că, "acum, nu este momentul".

UPDATE 00:30 Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, se autopropune ca negociator

Ramzan Kadîrov crede că dacă va discuta cu Zelenski, soarta războiului va fi decisă „într-o jumătate de oră”.

În plus, Kadîrov s-a adresat lui Putin cu o cerere bizară: vrea să le dea un ordin luptătorilor ceceni din Ucraina „să închidă ochii la tot” pentru a încheia ostilităţile „într-o zi sau două”.

UPDATE 00:25

Kremlinul plănuieşte să introducă, printre ruşi, pedepse pentru oponenţii războiului din Ucraina.

Peste 120 de persoane au fost reţinute la un miting împotriva războiului din Sankt Petersburg.
 

UPDATE 00:14 

Activistul rus pentru drepturile omului şi fostul campion mondial la şah Garry Kasparov a cerut puterilor mondiale să adopte o strategie militară şi economică mai dură împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru că a invadat Ucraina.

UPDATE 00:12 

Solistul Rammstein, Till Lindemann, şi-a anulat concertele de la Moscova şi Novosibirsk, care erau programate pentru decembrie 2022.

Rezumatul zilei

  • Peste un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în doar şapte zile, conform datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite
  • „Operaţiunile militare decurg conform planului”, a declarat Putin
  • Preşedintele Ucrainei afirmă că ambele ţări trebuie să găsească o soluţie de compromis pentru a pune capăt războiului
  • Curtea Penală Internaţională de la Haga monitorizează situaţia de pe front pentru a stabili dacă s-au comis crime de război
  • Tot mai multe companii se retrag din Rusia, pe fondul sancţiunilor
  • Acţiunile listate la bursă ale societăţilor ruse s-au prăbuşit în timp ce preţul petrolului a crescut din nou

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici