Gândurile lui Cristoiu: Aruncarea în joc a lui Călin Popescu Tăriceanu este un fel de salvarea partidului

  • Ion Cristoiu: Există şi ipoteza unei manipulări sau chiar unei şantajări a lui Călin Popescu Tăriceanu în urma eşecului manipulării lui Victor Ponta.
  • Ion Cristoiu: Înclin către ipoteza că, refuzat de PSD, Călin Popescu Tăriceanu a fost pus în faţa unei dileme: ia în seamă localele pe Bucureşti şi atunci partidul va candida singur şi nu are nicio şansă.
  • Ion Cristoiu: Spre deosebire de Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu nu are de pierdut nimic. Şi dacă ar avea 1% nu ar fi un cutremur ca în cazul lui Trian Băsescu
600 afișări

Publicistul Ion Cristoiu explică de ce a decis liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, să candideze la Primăria Capitalei şi pe cine va ajuta această candidatură, arătând că fostul premier nu are nimic de pierdut şi ar fi o ocazie pentru partidul său de a câştiga vizibilitate în perspectiva alegerilor parlamentare.

Ion Cristoiu a explicat ipotezele privind candidatura surprinzătoare a lui Tăriceanu pentru funcţia de primar general al Capitalei.

„Există multe zvonuri, informaţii, mai mult sau mai puţin pe surse despre  această decizie neaşteptată. Există şi ipoteza unei manipulări sau chiar unei şantajări a lui Călin Popescu Tăriceanu în urma eşecului manipulării lui Victor Ponta. Până ieri se ştia chiar că Victor Ponta se va lansa în campania pentru Bucureşti. Se făceau şi speculaţii că era un mare interes să nu câştige Gabriela Firea. Spre stupoarea tuturor, Victor Ponta a aruncat în joc un domn Ioan Sîrbu, fost şef al Spitalului Militar Central. Şi-atunci a apărut ipoteza că dl Călin Popescu Tăriceanu fost aruncat în joc tocmai pentu că ieri a eşuat manipularea cu Victor Ponta. Repet, totuşi nu e o ameninţare candidatul Sîrbu”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu înclină însă spre o a doua ipoteză, şi anume că la negocierile cu PSD pentru locurile de pe listele parlamentare, ALDE a cerut prea mult şi a fost refuzat, Tăriceanu fiind pus în faţa unei dileme.

“Există şi ipoteza, înclin către a doua, ca şi în cazul lui Victor Ponta şi anume că la negocierile cu PSD în legătură cu parlamentarele, nu au fost în legătură cu Bucureştiul, dl Ponta a cerut destul de mult, PSD nu a dat. La Tăriceanu la fel s-a întâmplat. Şi-atunci dl Călin Popescu Tăriceanu, asemenea lui Victor Ponta, asemenea lui Traian Băsescu, a fost pus în faţa unei dileme. Sau nu iau în seamă localele pe Bucureşti şi atunci partidul va candida singur şi nu are nicio şansă. Aruncarea în joc a lui Tăriceanu este un fel de salvarea partidului. Se speră că această campanie va da vizibilitate ALDE şi va merge asta la parlamentare”, a spus publicistul.

Ion Cristoiu a explicat şi de ce au eşuat negocierile cu PSD, nu numai ale ALDE, ci şi ale Pro România.

“De ce eşuează negocierile cu PSD? Nu pentru că cer prea mult. PSD este decis anul acesta să nu mai meargă cu alianţe. Cred că singura alianţă va fi cea cu partidul lui Dan Voiculescu pentru că Dan Voiculescu are un trust de presă. De ce nu mai vrea să meargă? Din două motive. Noua conducere, care, desigur e interimară dar va deveni principală, vrea să o ia de la zero cu partidul acesta, să meargă singur şi să vadă, şi dacă ia să zicem 15-20%, vrea să plece cu o nouă echipă, cu o schimbare uriaşă la faţă pentru ca în cei patru ani de opoziţie PSD-ul să se reformeze şi să poată să abordeze prezidenţialele din 2024 cu aplomb. Un al doilea motiv este faptul că toate alianţele electorale ale PSD au fost catastrofale. Şi al treilea motiv este clar că scorul PSD nu va mai fi atât de mare încât el să-şi îngăduie să ia din locurile atribuite liderilor, activului PSD pentru a da lui ALDE şi Pro România”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că din perspectiva unei prezenţe mari la vot a nehotărâţilor, ALDE nu are nicio şansă, dar nici Tăriceanu nu ar avea nimic de pierdut prin candidatura la Primăria Capitalei.

“Pe cine ajută? Noi facem calcule pe hârtie, dar acestea trebuie să ţină cont  de prezenţa la vot, este cea mai mare necunoscută. Nu ştim în ce măsură, chiar şi în condiţiile în care se va micşora Apocalipsa în România, prezenţa nehotărîţilor. Dacă nu va fi o prezenţă mare la vot a nehotărâţilor şi vor veni doar activele de partid, atunci confruntarea este între PSD şi PNL, eventual USR. Şi dl Tăriceanu cu partidul lui nu are nicio şansă. Dacă e o confruntare pentru câştigarea nehotărâţilor, şi mai ales pe teme gospodăreşti, poate să fie culmea, în favoarea Gabriela Firea. Deci vor conta foarte, foarte mult dezbaterile organizate în televiziuni şi direcţia, dacă dezbaterea este politică sau pe teme gospodăreşti. În acest caz, sunt mari şanse să câştige Gabriela Firea pentru că e primar în exerciţiu şi ştie. Oricum, spre deosebire de Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu nu are de pierdut nimic. Şi dacă ar avea 1% nu ar fi un cutremur ca în cazul lui Trian Băsescu”, a mai spus publicistul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici