„Gândurile lui Cristoiu” | Interviul integral. Nicuşor Dan: Bucureştiul nu are nici azi cadastru. Nimeni nu ştie să pună ordine în acel hăţiş

Deputatul independent Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, a explicat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de ce nu există un plan cadastral al Bucureştiului şi cum pierd cetăţenii şi municipalitatea bani din această cauză.

969 afișări

Ion Cristoiu: Din localitate.

Nicuşor Dan: Din localitate.

Monica Mihai: Din Bucureşti.

Nicuşor Dan: Mai sunt nişte sume care vin din TVA, în fine, nişte reglaje, dar principalii, ăia 3,5 miliarde de lei sunt…

Ion Cristoiu: Obligatoriu trebuie să ţi-i dea.

Nicuşor Dan: Sunt un procent din impozitele pe venit pe care noi locuitorii Bucureştiului sau ai Fălticeniului sau ai altui oraş îi plătim către impozitul de stat şi ei se întorc la… În felul ăsta banii pe care localităţile din România îi iau de la bugetul de stat sunt proporţionale pentru că sunt proporţionale cu taxele plătite de oameni din respectivele comunităţi.

Ion Cristoiu: De ce este deficitul? Că s-au cheltuit prea mult?

Nicuşor Dan: Şi deci noi aveam această reţetă care a funcţionat, 3,5 de acolo, jumătate de miliard de la noi, a funcţionat 2016, ba chiar Gabriela Firea în 2016 a rămas cu un excedent de vreo 600 milioane de lei. În 2017 cât s-a adunat atât s-a cheltuit. Şi, deodată, în 2018 s-au evaluat nişte venituri de 6,7 miliarde de lei. Deci, de unde tu încasai 4 miliarde…

Monica Mihai: A fost o estimare mai mare.

Nicuşor Dan: A fost o estimare de 6,7 miliarde şi, bineînţeles, că tot 4,2 miliarde s-au încasat.

Ion Cristoiu: Şi au cheltuit de 6 miliarde.

Nicuşor Dan: N-au cheltuit de 6 că n-au făcut investiţii, le-au mai tăiat din… aşa, au cheltuit de aproape 5. Deci s-a făcut un deficit de aproape un miliard. În 2019, având experienţa lui 2018, s-au estimat venituri de 7 miliarde şi tot 4 miliarde s-au încasat, dar în timpul ăsta cheltuielile s-au tot extins şi eu cred că deficitul, o să vedem în execuţia bugetară, eu cred că s-au cheltuit peste cinci, s-au încasat patru şi s-au cheltuit peste cinci.

Ion Cristoiu: Soluţia ar fi să nu se mai cheltuiască? Austeritate.

Nicuşor Dan: Soluţia este, da, sunt locuri întregi de unde se poate tăia. Pentru că mai mult de patru miliarde aşa cum suntem… Probabil că în doi, trei ani, dacă ne întoarcem la ce vorbeam mai devreme în momentul în care o să avem o viziune clară asupra proprietăţilor pe care le avem şi asupra modalităţilor în care putem să le fructificăm, probabil că o să reuşim să ridicăm sumele pe care noi putem să le încasăm ca municipalitate din…

Ion Cristoiu: Din vânzarea terenurilor?

Nicuşor Dan: Din folosirea terenurilor. Vă dau un exemplu, sunt oraşe în România în care administraţia cimitirelor e pe plus pentru că administraţia cimitirelor foloseşte un…

Ion Cristoiu: Înseamnă că e o afacere…

Nicuşor Dan: Foloseşte un teren pe care cetăţenii îl folosesc şi toată administraţia care e în jurul acestei chestiuni e mai ieftină decât…

Ion Cristoiu: Păi şi la Bucureşti nu e?

Nicuşor Dan: Nu, e mare suferinţa.

Ion Cristoiu: Dar de ce? Să nu-mi spuneţi că şi cimitirele sunt prost administrate.

Nicuşor Dan: Toate sunt prost administrate.

Monica Mihai: Cu ce proiect aţi începe la Bucureşti? Care ar fi primul lucru dacă aţi ajunge edilul Capitalei, pe care l-aţi face?

Nicuşor Dan: Nu întâmplător am spus mai devreme că e nevoie de un acord politic înainte de alegeri, pentru că chestiunile sunt dureroase şi e mai bine să le promitem direct, acum, înainte de… Trebuie restructurat aparatul şi cheltuielile. Adică trebuie să facem un audit pe compartimentele Primăriei, să vedem de câţi oameni şi de câţi bani este nevoie pentru ca acel serviciu să fie plătit. Şi o să vedem acolo multe lucruri şi, bineînţeles, trebuie restructurat acolo unde sau personalul sau cheltuielile sunt deficitare. Deci, pe scurt, pentru că sunt un om care vrea să calce pe pământ stabil, primul lucru cu care aş începe în mod sistematic este însănătoşirea financiară a acestui organism. Şi financiară şi funcţională.

Monica Mihai: Şi în momentul în care vă aşezaţi la masa de negocieri politice, pentru că cumva au loc aceste negocieri, partenerii politici, dacă îi putem numi aşa, sunt de cord sau par a fi de acord cu această restructurare? Pentru că în general toată lumea fuge de partea aceasta.

Nicuşor Dan: Una e ce vorbeşti cu oamenii şi alta e ce poţi să comunici public într-o campanie electorală, bineînţeles. Dar oamenii sunt foarte conştienţi, toţi cei cu care am vorbit sunt foarte conştienţi de această gaură neagră care este Primăria Capitalei în momentul ăsta. Şi oriunde am discutat am avut discuţii foarte rezonabile despre ce se întâmplă.

Ion Cristoiu: Deci vreţi să spuneţi că principala problemă este, interesant ce spuneţi, deficitul?

Nicuşor Dan: Exact.

Ion Cristoiu: Care se adânceşte.

Nicuşor Dan: Da.

Ion Cristoiu: Şi de asta vrea acum Gabriela Firea de la Guvern? E o polemică pe care n-am înţeles-o. Ea ce vrea?

Nicuşor Dan: Gabriela Firea, care este un comunicator foarte bun, ar fi fost frumos să fie şi un administrator foarte bun, nu poate să explice cum de a ajuns o primărie care are aproape un miliard de euro să fie practic în incapacitate de plată. Deci a ajuns să pună gaj autobuze la ANAF ca să nu-i poprească…

Ion Cristoiu: Deci în curând noi, Bucureştiul, să fim popriţi.

Monica Mihai: Ce se va întâmpla, adică la ce duce această…?

Nicuşor Dan: Societatea de Transport a Municipiului Bucureşti, în noiembrie avea datorii neplătite de jumătate de miliard de lei. Adică 100 de milioane de euro şi pentru că unele din datoriile astea erau către ANAF, ANAF-ul a zis plătiţi sau vă poprim şi atunci Primăria s-a dus şi a pus gaj clădirile STB-ului şi o parte din autobuze pentru că această poprire să fie amânată.

Monica Mihai: Şi ce se întâmplă dacă nu se face acea plată? Concret. Oamenii ce… vor mai avea autobuze cu care să circule?

Nicuşor Dan: Înainte vreau să termin problema asta. Şi atunci, Gabriela Firea pentru că nu găsea o explicaţie plauzibilă cum se poate întâmpla să ajungem aici, a venit şi a început să spună Guvernul nu ne-a dat banii pe care ni i-a promis. Dar de fapt asta este pur şi simplu o dezinformare pentru că, aşa cum am spus, Guvernul i-a dat 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 tot 3,5 miliarde de lei.

Ion Cristoiu: Dacă era Guvern PSD avea de unde să-i dea?

Nicuşor Dan: I-a mai dat doamna Dăncilă 100 de milioane de lei din fondul de rezervă.

Ion Cristoiu: A, altfel n-are cum, deci o sumă pe care…

Monica Mihai: N-are cum să depăşească această sumă.

Ion Cristoiu: Au fost cheltuieli, care e explicaţia?

Nicuşor Dan: Da, pentru că au fost prognozate venituri care n-au putut să fie realizate, eu am spus încă din martie de când s-a votat bugetul pe 2019 că o să fim tehnic în incapacitate de plată la sfârşitul lui 2019. Lucru care s-a întâmplat. Deci în momentul de faţă, o să vedem execuţia bugetară, dar probabil că suntem undeva la un deficit de 1,5 – 2 miliarde de lei.

Ion Cristoiu: Dar acum trebuie să recunoaştem că şi Guvernul îi face campanie, toţi miniştrii ocupându-se de Firea, între noi fie vorba. Că dumneavoastră vă ocupaţi, am înţeles, dar totuşi, până la urmă e o greşeală electorală. La un moment dat ea se poate poza în victimă. Câţu se ceartă cu ea, Popescu nu ştiu ce îi spune, adică aici este o… Nu cred că toţi miniştri au o treabă cu…

Nicuşor Dan: Pe fond ei au dreptate…

Ion Cristoiu: Adică nu toţi, în sensul ăsta.

Nicuşor Dan: Adică ea spune nu ne-aţi dat destui bani şi ei răspund ba v-am dat exact cât dăm la toate localităţile din România, e partea de finanţe…

Ion Cristoiu: Oricum nu explică bine dacă nici noi nu ştiam. Nici Guvernul nu spune ce-aţi spus dumneavoastră. V-am dat banii… na.

Nicuşor Dan: Mai intervine şi domnul Orban din când în când pe subiectul ăsta. Unde are dreptate ministrul Popescu al energiei este că după ce… aici este altă… practic cea mai mare gaură, este la sistemul de încălzire centralizat. Aici, RADET care acum este în faliment… apropo, acum trei ani când l-au introdus în insolvenţă, pentru că eu sunt matematician şi am nişte oameni cu care lucrez, am ieşit în conferinţă de presă şi am spus peste trei ani va intra în faliment. Şi peste trei ani s-a întâmplat şi a intrat în faliment. RADET-ul are o datorie contabilă către ELCEN, către furnizor, instituţia Ministerului de Energie…

Ion Cristoiu: Care nu-i a Primăriei…

Nicuşor Dan: E a statului.

Ion Cristoiu: RADET-ul fiind a Primăriei.

Nicuşor Dan: Fiind a Primăriei, e o datorie de 4 miliarde de lei, adică exact bugetul Primăriei pe un an de zile este datorie. Bine, datoria asta se compune din nişte penalităţi care n-au fost bine negociate de Oprescu, fără penalităţi ar fi doar un miliard de lei, nu 4 miliarde de lei. Şi ELCEN-ul i-a propus de multe ori să eşaloneze datoria asta, dar s-o plătească.

Monica Mihai: Fără penalităţi.

Nicuşor Dan: Exact, da. Şi primăria, şi Oprescu şi Firea s-au încăpăţânat să nu plătească asta şi ca preţ au dus RADET-ul în faliment, acum ELCEN-ul o să dea RADET-ul în judecată ca să îşi recupereze banii pe care nu i-a plătit. Primăria a făcut o altă companie care face practic ce făcea RADET-ul şi a luat-o de la zero, dar refuză, că de asta aici este conflictul cu ministrul Popescu, refuză să semneze un contract. Deci ELCEN dă căldură către reţeaua Municipiului Bucureşti de distribuţie de căldură pe bază de comandă zilnică. Nu există un contract între ei şi au existat din partea Ministerului Energiei ameninţări cu plângeri de abuz în serviciu pentru că refuză…

Monica Mihai: Păi şi dacă nu se dă, adică cineva pune mâna pe telefon în fiecare zi şi spune astăzi dăm căldură?

Nicuşor Dan: Aşa funcţionează, Primăria se bazează aici pe o chestiune care spune că… pe o prevedere legală care spune că furnizarea apei calde şi a căldurii este chestiune de sănătate publică şi nu poţi tu ca operator să o întrerupi când vrei tu.

Ion Cristoiu: Dar acum obiectiv cât de mult depinde un primar de Guvern? …al Capitalei? La rece… Poate Guvernul să-ţi pună beţe în roate sau tu poţi să te descurci şi fără… cu neutralitatea Guvernului, n-am zis că să fie simpatic.

Nicuşor Dan: Pentru oraşe de la o anumită dimensiune în sus, ele sunt independente total de Guvern. Acolo unde există dependenţă de Guvern sunt acele comune care trebuie să ofere nişte servicii care sunt mai scumpe decât pot ei să colecteze din acea taxă proporţională care vine din impozitul pe venit al oamenilor şi micile taxe locale şi de aia primarii de comune sunt tot timpul la mâna sau a preşedinţilor de consilii judeţene sau a Guvernului pentru că li se termină la un moment dat banii. În ceea ce priveşte Bucureştiul, singura chestiune în care depinde de Guvern este a metroului, în momentul de faţă metroul este al Ministerului Transporturilor şi har Domnului că nu trebuie să plătim, că şi acolo subvenţia e undeva la 200 de milioane de euro pe an, dacă ar trebui să-i plătească Bucureştiul şi pe ăia s-ar închide prăvălia mâine. Şi mai depinde de infrastructura din jurul lui şi un mare deserviciu pe care Guvernul l-a făcut Bucureştiului în ultimii ani a fost că nu i-a făcut Şoseaua de Centură.

Ion Cristoiu: Aia era a Guvernului?

Nicuşor Dan: Este a Guvernului prin CNADNR.

Ion Cristoiu: Ca să tragem o concluzie. Spuneţi aşa, că noi, cetăţenii Bucureştiului, plătim primăriei prin intermediul statului, da?

Nicuşor Dan: Exact.

Ion Cristoiu: Şi este o lege care dă procentajul ăla. Procentajul ăla pot să-l măreşti sau să-l micşorezi? Depinde de parlament…

Nicuşor Dan: Poţi să-l măreşti sau să-l micşorezi, dar numai proporţional pentru toate localităţile din România.

Ion Cristoiu: A, pentru toate…

Monica Mihai: Adică nu poţi să faci doar pentru un oraş.

Nicuşor Dan: Da. Nu poţi să faci… Nu s-a întâmplat asta niciodată…

Ion Cristoiu: Deci până la urmă vă dau…

Nicuşor Dan: Au mai fost numai nişte compensări, mai sunt nişte fonduri care se dau discreţionar.

Ion Cristoiu: Sigur, nu se compară cu Bucureştiul, vă dau un exemplu de Boloteşti, Găgeştiu încă nu. E foarte interesant, i-am auzit deseori pe primari spunând ce bine ar fi să am eu nu ştiu ce fabrică, acolo, buticuri că dau impozite şi în felul acesta în vin mie…

Monica Mihai: Creşte bugetul.

Ion Cristoiu: Ce poate să facă primarul ca să crească numărul de contribuabili, nu ştiu, înţelegeţi, adică… în Bucureşti? Sau sunt aceeaşi ca număr?

Nicuşor Dan: Da, ce poate să facă este să le câştige încrederea şi să-i stimuleze pe cei care au buletin de Suceava de ani de zile sau de Braşov sau de Brăila şi care lucrează în Bucureşti de ani de zile, să-şi facă buletin de Bucureşti. Şi în felul ăsta…

Ion Cristoiu: Dacă nu ai buletin de Bucureşti… a…

Nicuşor Dan: Dacă tu stai în Bucureşti de 20 de ani, dar buletinul tău e de Brăila, taxele tale locale se duc la Brăila.

Ion Cristoiu: Asta nu ştiam.

Monica Mihai: Aşa se întâmplă. Dar aveţi vreo reţetă, adică vreun oraş, vreo capitală europeană care funcţionează după această reţetă de independenţă financiară? Eu am înţeles din ce aţi spus dumneavoastră că, practic, un oraş ar trebui să se poată susţină financiar singur, un oraş de nivelul Bucureştiului, adică şi fără acei 3,5 miliarde din partea guvernului?

Nicuşor Dan: Nu, nu, nu, ăia îţi trebuie să…

Ion Cristoiu: Dacă îi ai, în sensul că n-ai nevoie de nicio pilă de la guvern. Adică guvernul…

Monica Mihai: Adică să-i primeşti pe aceia şi ar trebui să mai vii… cam cât ar trebui să fie partea oraşului pentru a ajunge la un buget sănătos?

Nicuşor Dan: E cred că Bucureştiul… Bun. Eu cred că poţi să mai aduci un miliard din ce înseamnă proprietăţile şi ce obţii din proprietăţile respective, poţi să mai iei din taxe locale, nu cred că poţi în momentul de faţă, aşa cum e legislaţia, să mai poţi să aduci tu singur mai mult de 1,5 miliarde…

Monica Mihai: Dar ar fi suficient.

Nicuşor Dan: Cu 5 miliarde, dacă tai cheltuielile care sunt… Revin la ce am spus mai devreme dacă Bucureştiul ar fi o singură administraţie, ceea ce eu îmi doresc şi Bucureştiul în loc acele două miliarde de euro să fie împărţite de şapte primării şi să fie…

Ion Cristoiu: A, e bună treaba asta, deci primăria pierde foarte mult pentru că jumătate din bani, din ăia pe care îi primeşte de la stat, de la buget se duc la primăriile locale… care sunt mai bogate.

Nicuşor Dan: Da, care sunt mai bogate.

Ion Cristoiu: Deci dacă vrem să ne lăsăm mituiţi să ne punem bine cu primarii de sector, înţeleg, nu?

Nicuşor Dan: Da, s-au apucat în mod paradoxal, s-au apucat să facă ei lucrări de infrastructură, ceea ce e bine, dar nu logic ca o primărie de sector să-ţi extindă metroul sau să-ţi facă parcări la intrarea în oraş, asta e o chestiune care trebuie gândită uniform, la nivel de Primăria Capitalei.

Ion Cristoiu: Deci cum se explică faptul că la nivel de primărie merge prost  şi anumite sectoare merg bine?

Nicuşor Dan: Pentru că acele sectoare au mult mai mulţi bani faţă de atribuţiile pe care le au.

Ion Cristoiu: Nu că sunt buni primarii?

Nicuşor Dan: Unii dintre ei sunt gospodari, numai că au ajuns, din cauză că Primăria Capitalei are suferinţa asta care începe să devină cronică… au început să aibă ei idei de dezvoltare… nu se potriveşte să-ţi faci tu… E logic, ei spun, cum spune primarul sectorului 3, eu m-am săturat ca locuitorii din sectorul meu să meargă în fiecare zi în Pipera şi să lucreze acolo, să-mi creeze un flux de populaţie, eu aş vrea să am afacerile la mine în sector şi o să-mi fac un plan urbanistic zonal al sectorului meu. E corect într-o anumită măsură, adică el răspunde la o nevoie pe care o resimte şi pe care vede că Primăria Capitalei nu poate să i-o rezolve dar să creezi nişte imobile de birouri care îţi aduc nişte trafic, asta nu-i o chestiune care ţine de sectorul 3 e o chestiune care trebuie gândită uniform la nivelul Bucureştiului.

Ion Cristoiu: După dumneavoastră, un bucureştean care înjură, cât din înjurături sunt pe bune în legătură cu Primăria şi… deci din câte ai auzit nu prea înjură primarii de sector. De ce? Adică de ce în procentaje, din nemulţumirile reale ale bucureştenilor câte sunt din cauza primarului de sector şi câte sunt din cauza Primăriei, că până la urmă le încasează Primăria, nu-i aşa, pe toate?

Nicuşor Dan: Când sunt nemulţumiţi de curăţenie, e treaba exclusiv a primarului de sector, dacă…

Ion Cristoiu: Ei pun tot pe seama… dar în general bucureşteanul pune pe seama Primăriei generale…

Monica Mihai: La treaba cu curăţenia, în general, la primarul de sector.

Nicuşor Dan: Dacă sunt nemulţumiţi că copiii lor învaţă de la 2 la 6, în loc să înveţe de dimineaţă când randamentul e cel mai bun, e vina tot a primarului de sector. Dacă sunt nemulţumiţi de trafic, de căldură…

Ion Cristoiu: Nu, dar ei ştiu, un bucureştean departajează în creierul lui aceste meserii… aceste…?

Nicuşor Dan: Eu cred că informaţia asta nu este foarte bine cunoscută.

Ion Cristoiu: Da, asta e interesant. Şi, de regulă, ei sunt tentaţi să înjure Primăria generală, nu-i aşa? Pe dumneavoastră, nu pe ăla de sector.

Nicuşor Dan: E adevărat că principalele lucruri, adică traficul, poluarea, căldura şi dezvoltarea urbană, faptul că Bucureştiul e alandala ar putea să fie bine ţinute în mână de primarul general.

Monica Mihai: Domnule Nicuşor Dan am o întrebare ipotetică pentru dumneavoastră, în situaţia de faţă în care avem toate aceste date alarmante cu privire la coronavirus, dacă aţi fii primarul Capitalei  şi în Capitală am avea cazuri de infectaţi cu coronavirus, cum aţi gestiona această situaţie?

Nicuşor Dan: M-aş duce la directorul administraţiei spitalelor şi l-aş întreba ce trebuie să facem. Şi aş urma întocmai cea ce îmi spune el. Nu am competenţe speciale pentru această chestiune şi nu vreau să mă hazardez… Dar e o chestiune foarte serioasă, există specialişti, există protocoale internaţionale  la care trebuie să apelăm.

Ion Cristoiu: Bine, spuneţi-mi, în legătură cu un primar, cât de mult depinde de maşinăria administrativă? Pentru că asta e cea mai mare problemă. Adică el vine, dumneavoastră sau Firea, şi are o maşinărie, cât e de mafiotă maşinăria asta? Adică cum reuşeşti să o spargi? Că… te duci şi spui nu se poate face, ştim cum e…

Nicuşor Dan: Întrebare foarte pertinentă. Dacă tu ca primar nu te bazezi pe directorii de acolo eşti prizonierul lor. Şi în Primăria Capitalei trebuie schimbaţi cel puţin trei sferturi din directori. Şi acest lucru se poate face şi toţi primarii au ştiut să-l facă şi ştiu şi eu să-l fac.

Ion Cristoiu: I-au schimbat?

Nicuşor Dan: Da.

Ion Cristoiu: Păi Firea a schimbat şi ea?

Nicuşor Dan: A schimbat şi ea, da. Pe unii i-a păstrat, a colaborat bine cu ei, pe alţii i-a adus.

Ion Cristoiu: Deci o pot boicota directorii.

Nicuşor Dan: Da, bineînţeles.

Ion Cristoiu: Sunt departamente sau cum?

Nicuşor Dan: Sunt direcţii, care unele dintre el sunt grupate în direcţii generale, sunt vreo 25 de direcţii şi mai sunt vreo 25-30 de administraţii care sunt în subordinea…

Ion Cristoiu: Şi când vii prima dată… dumneavoastră când veniţi sau primar… care este reacţia lor, în general? O mirosiţi că aţi candidat… adică a directorului? Este de a te pândi şi a te lucra sau chiar sunt bine… zice hai să lucrăm şi cu Nicuşor Dan?

Nicuşor Dan: Bineînţeles, instinctul lor este de conservare, ei…

Ion Cristoiu: Nu vor să intre în conflict cu tine de prima dată.

Nicuşor Dan: Ei stau acolo pentru că din tot ce există job pe piaţa liberă, acolo le place cel mai mult, că altfel s-ar duce pe piaţa liberă. Deci lor le place să fie acolo, ei ar vrea să colaboreze, dar să facă lucrurile în stilul lor. Sunt unii cu care efectiv nu se poate să lucrezi. Deci, dacă tu nu te poţi bizui pe direcţia juridică care să-ţi dea… că n-o să te apuci tu ca primar să citeşti toate actele pe care urmează să le semnezi dacă nu te poţi bizui pe direcţia juridică, mai bine nu te duci şi dacă nu te poţi bizui pe direcţia financiară, mai bine nu te duci.

Monica Mihai: Şi acum într-o notă puţin mai relaxată, într-un context politic pe care cu siguranţă îl ştiţi, am aici o mască de protecţie care este nouă şi voiam să vă dau această mască şi să vă întreb dacă ştiţi să o puneţi corect?

Nicuşor Dan: Ia să vedem. Ar trebui să fie aşa. Şi pe nas.

Ion Cristoiu: Da. S-ar putea face şi chirurg.

Monica Mihai: Aceasta este varianta corectă. 

Nicuşor Dan: Am ascultat chiar la radio înainte, am avut noroc. Un domn doctor care explica acest lucru…

Ion Cristoiu: Şi aici e foarte interesant, care este rolul primarului în crearea unei isterii de genul ăsta? Dumneavoastră aţi spus, te duci la spital, dar poate uşor să creeze o isterie în Bucureşti că vine nu ştiu ce epidemie sau…

Nicuşor Dan: S-a creat o astfel de isterie în urmă cu vreun an şi jumătate, dacă nu mă înşel, a ieşit doamna Firea, a zis că o să sesizeze parchetul general, că apa din Bucureşti nu e potabilă şi nu ştiu ce putem toţi să păţim şi că e inadmisibil, a fost dacă vă aduceţi aminte un astfel de scandal…

Ion Cristoiu: Aţi stat vreodată cu Gabi Firea?

Monica Mihai: Aşa la o cafea?

Nicuşor Dan: Da, am fost surprins după campania din 2016, care a fost destul de contondentă între noi doi, ne-am văzut la recepţia de la Ambasada Americii, pe 4 iulie, deci trecuseră… o lună sau aşa ceva, a venit foarte prietenoasă la mine, mă bucur să ne cunoaştem, ce face fetiţa şi, aşa, a fost un pic…

Ion Cristoiu: Dar vreodată v-a întrebat, cu Bucureştiul ăsta, că eu v-aş fi întrebat dacă aş fi primar?

Nicuşor Dan: Când eram consilier, deci cele şase luni înainte să plec la parlament, avea obiceiul să… în pregătirea şedinţelor de consiliu unde sunt 60-80 de proiecte de hotărâre, avea obiceiul să cheme şi reprezentanţii partidelor de opoziţie ca să se sfătuiască cu ei, numai că deciziile tot majoritatea le lua, deci cumva era mai mult un gest de politeţe, decât o chestiune de colaborare.

Monica Mihai: O ultimă întrebare din partea mea dacă nu veţi candida dumneavoastră sau dacă ar fi un alt candidat mai bun, pe cine aţi vedea dumneavoastră alt candidat pentru Primăria Capitalei?

Nicuşor Dan: Pe Ilie Boloşan.

Monica Mihai: Primarul din Oradea de unde sunt eu.

Nicuşor Dan: Am fost în urmă cu un an şi jumătate, doi am fost în Primăria din Oradea ca să văd ce se întâmplă acolo. M-au impresionat…

Ion Cristoiu: E aşa de bun, că nu ştiu?

Nicuşor Dan: M-au impresionat multe lucruri, dar lucrul care m-a impresionat cel mai tare în primăria din Oradea a fost că la ora şapte seara mai erau oameni în primărie care lucrau. Deci, am intrat în contact cu mai mulţi directori care veniseră din zona privată şi care realmente pasionaţi de ce făceau şi care se simţea din ce vorbeai cu ei că chiar…

Monica Mihai: Îşi doresc să facă treabă.

Nicuşor Dan: Da, îşi doresc să lucreze pentru oameni. Asta e impresionant.

Monica Mihai: O ultimă întrebare domnul Cristoiu.

Ion Cristoiu: Spuneţi-mi, dacă dumneavoastră vă retrageţi, în urma unor negocieri la masa verde în care dumneavoastră pierdeţi, ar fi într-adevăr un mare păcat, credeţi că Firea câştigă?

Nicuşor Dan: Da.

Ion Cristoiu: Alegerea viitorului primar va depinde de tendinţa politică, nu ştiu care va fii, mai avem până în iunie, sau va depinde de omul care va reprezenta forţa. Adică bucureştenii vor vota politic, votăm stânga sau dreapta, sau vor vota omul indiferent de unde vine.

Nicuşor Dan: Deci mergem pe ipoteza unui singur tur, dacă dreapta sau opoziţia o să aibă un candidat unic, indiferent care ar fi ăla, o bate pe Gabriela Firea.

Ion Cristoiu: De ce?

Nicuşor Dan: Aşa spun sondajele.

Ion Cristoiu: Deci va depinde de politică nu de om. E o nemulţumire faţă de Firea? E o nemulţumire faţă de PSD sau faţă de ea?

Nicuşor Dan: Şi, şi. E mai mare faţă de PSD… Deci capitalul de încredere al Gabrielei Firea în Bucureşti e undeva la… adică intenţia de vot pentru ea e 30-35%, pentru PSD e undeva la 20%. Deci sunt oameni care nu plac PSD-ul, dar o plac pe Gabriela Firea, pentru că a avut politicile astea sociale, ajutoare sociale care şi ele costă 400 de milioane, adică 10% din buget, în condiţiile în care ele ar trebui să fie la primăriile de sector. Şi deci ea are aceşti 30-35% intenţie de vot, un candidat al opoziţiei, oricare ar fi el, are undeva la 55%, deci o bate pe Gabriela Firea, dar dacă însă vor fi doi, trei candidaţi din partea opoziţiei, ea are prima şansă.

Ion Cristoiu: Dacă îmi permiteţi, vreţi să spuneţi că dacă Violeta Alexandru va fi candidata dreptei va fi primar?

Nicuşor Dan: Sunt convins, da.

Ion Cristoiu: Deja am terminat într-o notă pesimistă.

Monica Mihai: Vă mulţumesc domnule Nicuşor Dan pentru prezenţa dumneavoastră în platoul nostru, poate ne revedem şi la alte ediţii.

Nicuşor Dan: Cu mare plăcere.

Ion Cristoiu: O alta să discutăm despre viaţa dânsului că e interesantă.

Monica Mihai: Exact şi partea personală. Domnule Cristoiu vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră în platou. Doamnelor şi domnilor, până la ediţia de săptămâna viitoare la revedere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici