Gândurile lui Cristoiu: „Jocul de-a asumarea răspunderii are legătură cu anticipatele. Se va activa #rezist”. VIDEO

Analistul politic Ion Cristoiu critică planurile Guvernului de a-şi asuma răspunderea prin mai multe proiecte de lege şi susţine că în spatele acestuia stă un conflict preşedintele Iohannis şi premierul Orban pe tema declanşării alegerilor anticipate.

2499 afișări

Jurnalistul a afirmat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că practica asumării răspunderii a fost apanajul regimului Băsescu.

„Sunt un mare adversar al ordonanţelor de urgenţă de când mă ştiu şi a legiferării prin ordonanţe de urgenţă şi a legiferării prin asumarea răspunderii. Telespectatorii trebuie să înţeleagă că asumarea răspunderii înseamnă următorul lucru, fac un pachet, şi nici măcar nu e logic, adică pui acolo vreo sută de legi, da? (...) Şi în momentul în care nu depune opoziţia moţiune de cenzură, acele legi sunt gata. (...) În istoria post-decembristă această practică dictatorială, aberantă, antidemocratică a fost a regimului Băsescu. Emil Boc a dat 12 legi prin asumarea răspunderii, printre care unele erau fundamentale, Codul penal, Codul civil, două legi ale Educaţiei, de două ori s-a modificat Codul muncii”, a reamintit jurnalistul.

Ion Cristoiu a avertizat că legile promovate prin asumarea răspunderii, eludând dezbaterea parlamentară, vor fi nişte monstruozităţi a căror aplicara se va lovi de realitate.

Asumarea răspunderii acum pentru aceste legi va fi o catastrofă în raport cu realitatea, nu mă refer la democraţie, în raport cu realitatea, cu viaţa pentru că vom face nişte monstruozităţi, se vor aplica, nu va depune moţiune de cenzură opoziţia. El devine lege aşa cum l-au formulat nişte oameni, care pot fi genii, ceea ce nu cred, dar cred că nici Predoiu, nici Alina Bica şi cine o lucra acum nu vor putea să facă o lege care să acopere realitatea, aşa cum iese o lege din Parlament, repet, din dezbatere”, a explicat analistul politic.

În opinia sa, în spatele asumării răspunderii Guvernului pe patru proiecte de legi diferite, stă un conflict incipient între premierul Orban şi preşedintele Iohannis pe tema anticipatelor.

„Cred că s-ar putea ascunde un lucru mai complicat, dar inevitabil şi anume un conflict deja incipient, am şi eu sursele mele, între Klaus Iohannis şi Ludovic Orban în legătură cu anticipatele. A mai fost în istoria post-decembristă un asemenea conflict, domnul Traian Băsescu, chiar 5 ianuarie 2005 (...) Avem aceeaşi situaţie. Preşedintele, ca şi Traian Băsescu, care n-are nimic de pierdut sunt… 50 de anticipate, tot preşedinte rămâne, dar cel care pierde e premierul. Domnul Ludovic Orban s-a prins. Şi expresia aceasta o avem în conflictul de astăzi. Deci domnul Klaus Iohannis a primit noul mandat de preşedinte, deci poate dizolva Parlamentul în fiecare moment. Interesul lui este ca Guvernul Orban să cadă. Însă el a sesizat, am înţeles că a aflat, mă rog, nici nu e greu să afle al el, ştiind cine sprijină, că de fapt s-a bătut palma între domnul Ciolacu şi domnul Orban să nu se depună moţiune de cenzură, aţi înţeles? Şi atunci asistăm la o insistenţă a lui Klaus Iohannis să… deci, PSD-ul poate să nu depună moţiune de cenzură la prima asumare, că vor fi mai multe, aţi văzut că sunt multe, la a doua, la a treia, dar la buget nu poate. Trebuie să depună că… Şi atunci i se pune la cale lui Ludovic Orban cinci asumări ale răspunderii, una după alta”, a susţinut jurnalistul.

Ion Cristoiu a atras atenţia că eventualitatea unei înţelegeri cu PSD pentru a nu depune moţiune de cenzură nu ar putea avea succes în cazul unei asumări repetate de răspundere.

„PSD-ul poate să închidă ochii la prima, hai la a doua, dar la a treia… la un moment dat vine electoratul şi spune chiar faci… Deci aţi înţeles ce i se pregăteşte. În aşa fel încât domnul Orban să cadă acum, începe iar tărăboiul ăla că nu se găseşte premier, cutare, cutare, cutare şi mai trebuie să mai pui unu, da? Care poate oricând să cadă. (...) Aşa se explică de ce Klaus Iohannis a ieşit azi public şi a spus că asumare aia la buget e constituţională, care este o aberaţie, Constituţia interzice expres, iar domnul Orban a venit după el şi a zis <nu, vom încerca să rezolvăm până la sfârşitul lui decembrie>. Orban având dreptate pentru că noi am avut moment când am aprobat bugetul prin martie”, a afirmat analistul politic.

Ion Cristoiu a explicat, totodată, care sunt şi celalate semne care arată că asumarea răspunderii nu are legătură cu statutul de guvern minoritar al Cabinetului Orban, ci cu anticipatele şi demisia premierului Orban.

„Dar cu toate acestea jocul cu asumarea n-are nicio legătură cu nevoia Guvernului de a depăşi minoritatea din Parlament, are legătură cu asta. Un al doilea semnal este faptul că presa mituită nu e pro-guvernamentală, e pro-prezidenţială şi dacă vă uitaţi cu atenţie veţi vedea că în timp ce guvernul e ţintă, e criticat, nu în toate, dar oricum e criticat, domnul Klaus Iohannis nu. Al treilea, după părerea mea, se vor activa #rezist. Toate manetele sunt la Klaus Iohannis, sunteţi de acord, da? La generali, da? În bătălia în care el se angajează cu Orban, Orban pierde pentru că v-am dat de exemplu de pe acum ce instrumente are. Unul dintre instrumente este protestul de stradă, care a fost folosit şi împotriva PSD-ului”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a mai spus că anticipatele sunt vitale pentru interesul naţional, deoarece România nu mai poate merge încă un an cu un Guvernul minoritar care, fără o susţinere parlamentară puternică, e practic paralizat neputând să ia măsuri importante.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Executivul poate să îşi asume răspunderea pe orice fel de lege, inclusiv proiectul de buget.

„În condiţiile unui guvern puternic minoritar, este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată care poate să funcţioneze, pentru orice tip de lege”, a declarat Iohannis.

Întrebat miercuri dacă ia în calcul asumarea răspunderii pe legea bugetului, premierul Ludovic Orban a răspuns: „Obiectivul nostru este acela de a reuşi ca legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat să fie adoptate până la 31 decembrie”.

Guvernul Orban pregăteşte mai multe proiecte de lege din domeniile economic şi justiţie care vor fi modificate prin procedura angajării răspunderii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici