Gândurile lui Cristoiu. Topul săptămânii

2454 afișări
Imaginea articolului Gândurile lui Cristoiu. Topul săptămânii
Publicistul Ion Cristoiu nu crede că actuala coaliţie va face reforme dureroase, dar necesare pentru resetarea României, chiar dacă 2022 este ultimul si singurul an în care se va putea face acest lucru, înaintea alegerilor din 2024.
 
Ion Cristoiu spune că prezenţa celei mai puternice puteri posdecembriste la guvernare şi existenţa celei mai slabe opoziţii în Parlament sunt, din punct de vedere politic, principalele probleme ale societăţii româneşti.
 
“Cel mai important lucru, este clar, e că anul 2022 este ultimul şi singurul an în care România mai poate să se reseteze. Pentru că, în primul rând, prin formarea noii coaliţii, noi avem la ora actuală cea mai puternică putere din postdecembrism. După 1990 o foarte mare problemă pentru măsurile de reformă, care pot fi dureroase şi nepopulare, era nu numai lipsa majorităţii. La ora actuală, prin formarea noului Guvern, avem coaliţia PNL-PSD-UDMR-Minorităţi, cu 70 şi ceva la sută în Parlament. Foarte importantă la o asemenea putere parlamentară este Opoziţia. Avem cea mai slabă opoziţie din istoria postdecembristă. Reprezintă cam 29%, dar este alcătuită din două partide care se urăsc. USR şi AUR”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.
 
Ion Cristoiu susţine existenţa unei operaţiuni de umflare a AUR în sondaje, dar şi de demonizare a acestui partid prin etichetarea lui ca partid fascist pentru scoaterea USR de pe scena politică.
 
“În decembrie noi am asistat la o operaţiune de umflare a AUR. Creşte în sondaje, cutare. Dar în acelaşi timp este prezentat ca partid fascist. Deci avem de-a face cu un partid care creşte, dar e şi fascist. Un partid dacă este catalogat, şi pe plan internaţional, în cadrul alianţelor, ca fascist, poate să aibă şi 80% nu va fi niciodată la guvernare. Şi atunci avem următorul fenomen. Această operaţiune, mi-e limpede, are două scopuri: scoaterea USR, ca partid, de pe scena politică. Aţi observat că Opoziţia este dominată de AUR? Normal ar fi ca în Opoziţia asta să fie şi USR prezent. AUR este identificat cu Opoziţia, care este activ, şi a dispărut USR. A dispărut pentru că partidul nu şi-a revenit. Avem o foarte mare problemă cu Opoziţia. Noi nu putem lăsa ca Opoziţia să fie întruchipată de AUR”, a subliniat publicistul.
 
Ion Cristoiu arată că, spre deosebire de guvernarea USL, când în Parlament erau trei partide de Opoziţie care colaborau, acum puterea coaliţiei este şi mai mare.
 
“Pe de altă parte, această coaliţie a realizat şi o coaliţie a presei. Adică televiziuni care erau ale PSD s-au aliat cu televiziuni ale PNL. Spre deosebire de 2012, pe vremea USL, da, scorul a fost cam acelaşi. Dar în Opoziţie era PDL, Partidul Poporului şi UDMR. Erau trei partide care au colaborat. Cum să colaboreze AUR cu USR? Şi, foarte important, era preşedintele. Repet, noi la ora actuală, avem cea mai puternică putere din postdecembrism. Guvern, care e al puterii, Parlament, care e al Puterii, şi preşedintele. Problema este ce faci cu această putere?”, a punctat publicistul.
 
Ion Cristoiu nu crede că actuala coaliţie va reuşi să rezolve problemele amânate ale României şi afirmă că singurul care o poate mobiliza, fără să ţină cont de sondaje, este preşedintele Iohannis.
 
“În primul rând pentru că singurul an, pe o perioadă de 50 de ani încolo, este 2022. Pentru că în 2023 ne apropiem deja de alegeri. În 2022, PSD şi PNL, niciunul din ele, nu e obligat să se uite la electorat, ca să ia măsuri nepopulare pentru resetare. Şi atunci dacă şi PNL şi PSD se uită în sondaje că a scăzut s-a terminat, pentru că unul nu va face ce vrea celălalt. Ei pot spune, şi numai Iohannis îi poate conduce, gata până în ianuarie 2023 nu ne interesează cât cădem în sondaje. Nu se va întâmpla acest lucru pentru că la resetarea României, care nu e o glumă, sunt probleme amânate”, a arătat publicistul.
Printre problemele pe care trebuie să le rezolve actuala coaliţie este revizuirea Constituţiei, noi legi ale siguranţei naţionale, îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor la buget, eliminarea cheltuielilor inutile.
 
“Avem Constituţia, care e o mare problemă pentru că a fost făcută şvaiţer, avem neapărată nevoie de legile siguranţei naţionale. Avem legi din 1990 care reglementează serviciile secrete. Între timp am intrat în NATO, ne-am democratizat, am intrat în UE. A treia, dacă nu cea mai importantă este colectarea taxelor şi impozitelor la bugetul de stat.(...) 
 
Pe primul loc aş zice este stoparea cheltuielilor nesăbuite. La ora actuală se cheltuie nesăbuit de către stat, dar nu cu pensiile sau cu salariile. Pe de o parte că sunt afaceri de corupţie, iar pe de altă parte pentru că nimeni nu se preocupă de economisire. Suntem în pandemie, dar ideea de pandemie ne dă dreptul să risipim? Până acum niciun guvern nu a fost chemat în Parlament să întrebe aţi adus seringi, măşti, combinezoane. Le-aţi adus pe cele mai ieftine? (...)”. a subliniat publicistul.
 
Ion Cristoiu adaugă necesitatea reducerii numărului bugetarilor de lux care sunt propuşi de partide în anumite funcţii nu pentru competenţele lor, ci ca o formă de răsplată.
 
“A doua chestiune foarte importantă este transformarea statului într-un stat suplu. Ideea lui Băsescu era de stat gras care stă călare... aţi observat că la ora actuală principala afacere de corupţie este să plasezi pe cineva la stat? Pentru că salariile sunt foarte mari, pentru că noi nu reducem numărul de bugetari de lux într-un minister, care plimbă hârtiile, dar care au fost puşi acolo ca răsplată. (...) la ora actuală pila nu mai este dă-mi şi mie un contract. Pila e am o nepoţică şi vreau să o angajez la ambasada cutare. Faţă de privat înseamnă că e sigur locul de muncă”, a mai spus publicistul. 
 
Ion Cristoiu atrage atenţia că digitalizarea va avea efecte negative asupra clientelei de partid şi, în acest context, subliniază că problema nu e dacă va rezista coaliţia, ci dacă va rezista să facă reforme.
 
“Al treilea lucru foarte important este digitalizarea. Digitalizarea va afecta interese. Ce faci cu ăla care moare de foame? Banii din PNRR nu sunt pentru ăia pe care îi dăm afară. Ei sunt pentru implementarea digitalizării. Bun, ai digitalizat. Nu te mai duci la primărie. Păi şi ăia care şedeau la birou şi făceau copii xerox rămân acum pe drumuri. Masa asta care rămâne pe drumuri face galăgie, pierzi electoral. De aia spun că în 2022, dacă ei ar închide ochii, dar nu cred, spun hai să facem ceva, chiar dacă ajungem la 5%. Nu e vorba dacă în 2022 rezistă sau nu coaliţia, ci dacă rezistă să facă reforme. Poate să reziste şi să nu facă nimic. Problema este că dacă face ceva nu rezistă. Aici este momentul de cumpănă”, a subliniat publicistul.
 
Ion Cristoiu nu crede că actuala coaliţie va face vreo reformă şi argumentează cu propunerile făcute în ultimul timp de PSD pentru unele funcţii guvernamentale.
 
“Dacă vreţi o profeţie, nu vor face nimic. Principalul argument este că PSD a ajuns la putere, iar principalul lor obiectiv a fost să-şi pună clientela. Eu nu am văzut în numirile pe care le-au făcut ei o preocupare că îl punem pe ăla pentru că acolo avem de gând să învârtim o rotiţă. Acelaşi PSD care a stat în opoziţie şi când a ajuns acum la putere să pună la manete, hai să luăm un Boeing, un specialist, pe cel mai bun. Dar ei au zis punem o stewardesă de 100 de kile că e pretenă. Poţi să pui în posturile alea nişte tipi de ai tăi... dar şi PNL a făcut la fel. Eu nu am văzut până acum o numire la PSD să zic băi l-a pus pe ăla că e foarte bun. Nu miniştri, la Tarom...şefi de agenţii”, a afirmat publicistul.

Topul Săptămânii

În Topul Săptămânii realizat de publicistul Ion Cristoiu, primul loc este ocupat de Avocatul Poporului, Renate Weber, iar locul 5 de preşedintele USR, Dacian Cioloş.
 
Locul 5 - Dacian Cioloş, preşedintele USR
 
“A dispărut. Şi el, ca şi Dan Barna, a început să fie bisericoşi. Soţia a cântat colinde, Barna a tăiat porcul. O să râdeţi, dar Bulai a devenit religios. Toţi ăştia de la USR mai au un pic şi îi bat pe cei de la AUR la cădelniţare. O prostie. A zis hai să le luăm electoratul”.
 
Locul 4 – Marcel Ciolacu, preşedintele PSD
 
„Pentru că în momentul în care a fost întrebat domnule, totuşi se cere scoaterea AUR în afara legii. Şi el, nu ştiu ce a zis, o prostie. Păi cel care cere este consilierul lui Ciucă care este premierul PSD. El trebuia să spună că o să vorbim cu dl. Ciucă.  Deci dl. Muraru cere scoaterea AUR nu în calitatea lui de persoană fizică, ci în calitatea lui de consilier”.
 
Locul 3 – Gabriela Firea, ministrul Familiei
 
„A făcut o declaraţie istorică. A fost întrebată dacă va candida la Preşedinţia României şi a spus că nu, va candida la Primăria Capitalei, ceea ce înseamnă că a învăţat lecţia. În această perioadă dacă spui, cum a făcut Ludovic Orban, că vrei să candidezi la Preşedinţia României, nu e bine. Câştigătorul e deja stabilit sau e scanat şi nu toată lumea va avea dreptul să candideze. Cum ai zis că vrei... Lui Ludovic Orban de acolo i s-a tras. Aşa că Gabi Firea şi-a dat seama. A zis nu, nu vreau să candidez. Au fost momente când mai cocheta cu ideea, dar acum şi-a dat seama că nu e bine să candideze”.
 
Locul 2- Klaus Iohannis, preşedintele României
 
„Din două motive. Că de el depinde resetarea României şi l-a apucat acum cu clima. Trebuie neapărat să discutăm despre efectele uriaşe ale măsurilor privind schimbările climatice. Se va întâmpla în felul următor. Dacă în România vrei să faci roţi şi să exporţi tu trebuie să ai un certificat că produsul respectiv nu a fost făcut cu cărbune. Şi va mai fi şi acel certificat pe amprenta de carbon. Adică fiecare cetăţean va avea dreptul la un anumit consum de energie”.
 
Locul 1 – Renate Weber, Avocatul Poporului
 
„A scris un articol istoric pe cristoiublog.ro în care arată că drepturile individuale în pandemie au fost înnăbuşite de drepturile colectivităţii, de parcă ne-am fi întors la stalinism şi comunişti”. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici