INTERVIUL INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: Vor fi anticipate, dar PNL le pierde. Există toate riscurile să ne trezim cu o mare surpriză

Boicotul PSD la votul de învestitură a Cabinetului Orban 2 face parte din jocul anticipatelor, iar social-democraţii încearcă să obţină capital electoral în defavoarea PNL din comedia căderii celor două guverne, a afirmat joi analistul politic, Ion Cristoiu.

3323 afișări
Imaginea articolului INTERVIUL INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: Vor fi anticipate, dar PNL le pierde. Există toate riscurile să ne trezim cu o mare surpriză

INTERVIUL INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”

Ciolacu a însemnat pentru PSD două mari lucruri: Unu, nu poţi să-l urăşti. Doi,  a venit cu o schimbare de tactică, adică a zis hai să eliminăm din comportamentul PSD tot ce urau tefeliştii

Monica Mihai: Credeţi că Marcel Ciolacu va candida la congres?

Ion Cristoiu: Şi el pe asta a mizat. Între timp viaţa i-a dat un ghiont pentru că a venit Ciolacu. Ciolacu a însemnat pentru PSD două mari lucruri: Unu, nu poţi să-l urăşti. Dumneavoastră puteţi să-l urâţi pe Ciolacu? Uitaţi-vă la el. Nu poţi să zici nimic că el e un fel de Hrebenciuc la pătrat, cum zic eu, de patru ori, da? Doi, el a venit cu o… poate că şi sfătuit de prietenul lui Vlasie de la SIE, a venit cu o schimbare de tactică, adică a zis hai să eliminăm din comportamentul PSD tot ce urau tefeliştii, da? Deci, nu vor mai candida ăia cu probleme penale, da…

Monica Mihai: Ceea ce au şi spus.

Ion Cristoiu: Aţi înţeles? Şi atunci au început să elimine… Aţi văzut că la scandalul cu parchetele ei nu s-au vârât. Deci, ei şi-au dat seama că una dintre problemele avute de regimul Dragnea şi…

Monica Mihai: Au fost pe justiţie.

Ion Cristoiu: Da, adică pe nişte lucruri care nici nu erau făcute şi atunci, al treilea lucru pe care l-au făcut, încearcă să câştige pe socialiştii europeni. Dragnea ajunsese la nebunia că până şi socialiştii europeni, familia de socialişti care îl apăra se depărtase de el. Şi atunci, strategia lui Klaus Iohannis PSD egal ciumă roşie, PSD e împotriva justiţiei n-a mai mers. El e împotriva justiţiei acum. Aţi văzut că la povestea cu CSM şi parchetele ei nu s-au vârât. Nu. Au stat cuminţi.

Monica Mihai: Deşi a fost interesant. Pentru că tot aţi vorbit de preşedintele Klaus Iohannis şi am dezbătut atât de mult…

Ion Cristoiu: Nu şi probabil că va candida la congres şi vor candida pe moţiuni, şitţi că a fost aici domnul Ciolacu, şi va fi preşedinte total. Am înţeles că vor reduce din puterea Comitetului Executiv. Deci trebuie să ţinem cont în perioada următoare la PSD de câteva lucruri: Localele vor duce la împărţirea baronilor locali între PSD şi PNL. Deci PSD-ul nu va mai avea atâţia preşedinţi de consilii.

Monica Mihai: Cum au acum.

Ion Cristoiu: Preşedinte de consilii înseamnă nu numai o victorie a PSD înseamnă şi o victorie a baronilor împotriva centrului.

Monica Mihai: Că a fost reconfirmat, că, uite, de fapt unde este puterea.

Ion Cristoiu: Da, că au fost reconfirmaţi, că unii sunt de 20 de ani şi e greu. Probabil unii dintre ei or să piardă, nu o să mai candideze cum a şi sugerat domnul Oprişan, am înţeles, o să candideze la parlament şi atunci în fruntea organizaţiilor judeţene, a şi spus domnul Ciolacu, acum sunt interimare într-un fel, nu vor mai fi şi preşedinţi de consilii judeţene şi preşedinţi de organizaţii judeţene, deci acelaşi, aţi înţeles?

Monica Mihai: Vor fi diferiţi.

Ion Cristoiu: Puterea în executiv a baronilor venea din faptul că Oprişan era şi preşedintele consiliului judeţean şi preşedintele organizaţiei. Acum, o parte din ei nu vor mai fi preşedinţi de consilii judeţene, sigur for fi schimbaţi şi din organizaţiile judeţene şi atunci vor veni oameni mai tineri care, într-un fel, sunt loiali lui Ciolacu.

Monica Mihai: Vom urmări acest lucru. Haideţi să discutăm puţin despre preşedintele Iohannis pentru că tot am dezbătut şi am analizat strategia dumnealui. Acesta se află astăzi la Bruxelles acolo unde există o miză foarte mare şi anume bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, există discuţii pe tăieri de fonduri din zone care vizează direct România, mai exact Fondul pentru coeziune şi Fondul agricol, preşedintele a mers acolo cu un mandat, ar trebuie să obţină totuşi anumite sume pentru România pe aceste părţi de dezvoltare. Ce credeţi că va obţine preşedintele Iohannis în urma acestei discuţii pentru că ştim că negocierile sunt foarte dure, există puncte de vedere diferite ale Parlamentului European şi…

Ion Cristoiu: Ar trebui să puneţi întrebarea celor de la SIE sub acoperire pentru că nu-i voi ştii niciodată. Deci, o caracteristică a regimului Klaus Iohannis este faptul că nu va spune nimic.

Monica Mihai: De ce nu spune?

Ion Cristoiu: Pentru că nu-i pasă. Pentru că nu-l obligă. Iertaţi-mă, în istorie, niciun conducător… Deci preşedinţii americani ar fi cei mai mari dictatori. Hai să lăsăm povestea că el se naşte democrat. Niciun om nu se naşte democrat. Orice om se naşte cu o nevoie de putere. Asta spun eu. Nevoia de putere este mai puternică decât nevoia sexuală, este una din marile… nevoia de putere nu în sensul de putere politică, nevoia de putere în cuplu nevoia de putere într-un colectiv, putere, da?

Monica Mihai: Sub orice formă.

Ion Cristoiu: Sub orice formă, da? Până şi la maidanezi, haita e condusă de unul. E, această nevoie de putere care este neostenită, ea poate fi blocată numai de alţii. El nu are la ora actuală adversari, de aia îşi permite. O să vedeţi, garantez că el nu… dacă va spune, ori va răspunde de doi lei, dar nu-i vom ştii niciodată cum nu vom ştii niciodată ce va face cu Green Deal-ul, cum nu vom ştii…

Monica Mihai: Da, asta voiam să vă întreb, Uniunea Europeană sau, cel puţin, pe bugetul pentru 2021-2027 ar urma o reducere a bugetului politicii agricole cu 14% şi al celui pentru coeziune cu 12% ceea ce este foarte mult având în vedere că toţi specialiştii spun că România fix pe partea aceasta are nevoie de bani ca să se dezvolte să ajungă la nivelul statelor europene din zona de vest, avem nevoie de autostrăzi, avem nevoie de dezvoltarea agriculturii şi totuşi nu a existat dezbatere înainte de această discuţie de la Bruxelles cu poporul român?

Ion Cristoiu: Puteţi să-mi spuneţi mie cu ce mandat s-a… Preşedintele Klaus Iohannis nu se duce în calitate de soţ, se duce în calitate de preşedintele nostru, da? Nu era normal, democratic, de bun simţ, comunist, socialist, cum vreţi, înainte de a pleca să zică ”Băi, oameni buni, eu mă duc acolo şi…” Dar de la cine are mandat? Nu ştiu, înainte de a mă duce acolo mă întâlnesc cu liderii partidelor parlamentare, nu costă. Şi am stat de vorbă şi domnule am zis că am un mandat din partea acestor partide politice, toate, să mă bat. Şi după ce se bate, că nu se va bate, iese şi spune ”Români, am fost acolo şi acolo, la Bruxelles, m-am bătut, am vrut să-i dau un pumn doamnei Merkel, n-am reuşit până la urmă am pierdut sau am câştigat”. Nu va face asta. Nu va face asta pentru că uitaţi-vă la povestea procurorii… Nu mă interesează, şi? Nu-l interesează.

Monica Mihai: Sunt mai importante anticipatele decât bugetul pe care ar trebui să-l primească România de la Uniunea Europeană în următorii şase ani?

Ion Cristoiu: Pentru Klaus Iohannis, anticipatele pentru că românii… dumneavoastră sesizaţi că noi o să avem probleme cu bugetul. Şi în plus, el, dacă cumva o să-l întrebe cineva… dacă vrea răspunde… va spune că e de vină PSD-ul. Sunteţi de acord? Nu ştiu, avem un buget mic pentru că PSD-ul nu ştiu ce a făcut patru ani. Îmi puneţi întrebări obositoare, adică îmi puneţi întrebări pentru că eu cred, încă o dată, în această istorie, în această lume, omul politic, şi spuneam… m-am abătut de la idee. Preşedintele american dacă n-ar avea acest sistem, da, şi chiar şi-l are, uitaţi-vă la Trump, are un sistem, da? Avea un sistem în care preşedintele american nu înjura presa. Era o regulă, o regulă, dacă vreţi, de o sută de ani.

Monica Mihai: Şi a venit Donald Trump.

Ion Cristoiu: Adică până la urmă, teoretic, sistemul americane în aşa fel încât preşedintele nu poate să o ia razna. Uite că o ia razna. Adică, aşa şi dincoace. O ia razna pentru că nu se întâmplă nimic. N-a fost suspendat, aţi văzut, a trecut cu brio, deşi, după părerea mea acolo a fost clar abuz. L-a sunat pe preşedintele Ucrainei şi a zis anchetează pe adversarul meu. Altă dată, un alt preşedinte era de mult dat jos. N-ai voie să faci aşa ceva. Am dat un exemplu. Aşa că nu-i cere lui Klaus Iohannis să fie el democrat câtă vreme, a fii dictator, a nu spune nimic, a încălca Constituţia, nu-l costă. Îl costă? A încălcat tot timpul…

Monica Mihai: Îi atrageţi dumneavoastră atenţia cumva?

Ion Cristoiu: Nu ascultă de nimeni. Ascultă numai în momentul în care viaţa… Există şansa ca viaţa să-i dea una peste faţă sau să nu-i dea. N-am de unde să ştiu, habar n-am, nu ştiu, nu pot să-mi dau seama. Dumneavoastră chiar credeţi că dacă Ceauşescu supravieţuia lui 22 decembrie, învăţa ceva? Nu. Şi-a băgat şi a trecut acolo… dădea afară pe Dăscălescu, îl condamna pe Milea care a tras în muncitori şi n-a tras el şi mergea înainte. Credeţi că trăiam mai bine? Nu. Nu trăiam, că nu învăţa. Nimeni nu învaţă nimic din istorie. I se pare normal ca el să facă orice.

Ordonanţă de urgenţă  pe sănătate se înscrie în seria de măsuri luate de acest Guvern trecător, pentru că de aia a şi fost făcut pe picior, în interesul multinaţionalelor

Monica Mihai: Haideţi să vedem dacă totuşi preşedintele Klaus Iohannis poate va învăţa poate în urma discuţiei pe care am avut-o noi aici. Trebuie să vorbim puţin despre ordonanţa de urgenţă dată pe Sănătate cea care a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial şi care a stârnit numeroase controverse, tocmai pentru că nu era foarte clar cum se vor împărţi banii între spitalele de stat şi spitalele private din România, în care prin această ordonanţă de urgenţă practic cei care vor să se trateze la un spital privat vor putea să facă acest lucru, urmând să fie decontat tratamentul de statul român nu există încă normele de aplicare pentru această lege, urmează să le vedem la un moment dat sau nu pentru că ştim că acest proiect a fost contestat la Curtea Constituţională de Avocatul poporului. Cum vi se pare această ordonanţă de urgenţă, aţi zis şi dumneavoastră, cei de la PNL au dat 25 de ordonanţe de urgenţă într-o singură seară printre care şi aceasta?

Ion Cristoiu: Această ordonanţă de urgenţă se înscrie în seria de măsuri luate de acest Guvern trecător, pentru că de aia a şi fost făcut pe picior, în interesul multinaţionalelor. O spun la rece nu o spun critic. Interesul multinaţionalelor probabil că… Şi dacă stai bine cu multinaţionalele, gândiţi-vă că o multinaţională… cei pentru ea un milion de euro? Adică, cu un milion de euro cumpăr toate site-urile toate televiziunile. Normal şi mie mi se pare normal ca orice multinaţională de pe planeta asta, aţi văzut şi dumneavoastră peste tot în lume, nu-i cere să fie corectă, dacă poate, a găsit un popor, o ţară unde poate şi atunci ea se înscrie în acele măsuri pentru care în Franţa îţi iese toată lumea în stradă. Adică în acele măsuri brutal-capitaliste, uite că, în sfârşit, pot să-mi dau şi eu drumul ca un om de stânga. Brutal, adică sfidător capitaliste, sfidător ciocoieşti, da? Pentru ca în guvern Costache să nu fi făcut asta, el trebuia să se fi temut de o stângă, dar noi nu avem stângă. Adică în orice ţară din lume tinerii ar fi fost de stânga şi ar fi ieşit în stradă şi ar fi spus ”Băi, domnul ministru, am înţeles, eşti trimisul capitalismului. Ştiu că dumneavoastră când auziţi de asta… Nu, ăsta nu e un limbaj comunist, e un limbaj de stânga, că de aia avem… Dar PSD-ul nu e partid de stânga, că şi el e un partid… dacă se pot aranja şi ei cu….

Monica Mihai: Puţin liberal.

Ion Cristoiu: Şi atunci noi nu avem. Noi în România nu avem o stângă sinceră. Dacă vedeţi la mine când vorbesc despre această ordonanţă, eu iau foc pentru că chiar cred că este o ordonanţă capitalist-sălbatică, o ordonanţă în care nu se ţine cont de marea majoritate a populaţiei. Aşa cum am scris de nenumărate ori, foarte frumos că domnişoara Mareş, şefa TSD, este prinţesa barabulelor, adică tatăl ei, un om bogat, s-a îmbogăţit cu cartofi în Ardeal, a trimis-o la facultate, a trimis-o la Oxford, şi după ce a trimis-o a fost pusă şi şefă. Dar, domnişoară, băiatul spălătoresei unde e? Unde e băiatul spălătoresei, unde e băiatul muncitorului, el de ce nu poate să ajungă şeful TSD?

Monica Mihai: Dumneavoastră aţi mai tot spus aceste…

Ion Cristoiu: Da, eu spun mereu, adică asta înseamnă până la urmă o societate normală, democratică. În care acum s-a ajuns ca băieţii aceştia de ciocoi inclusiv băiatul lui Caramitru care şi tatăl lui a avut bani, băieţi de securişti, de oameni îmbogăţiţi în anii 90, 91, 92, n-au făcut şcoală în România, foarte frumos, s-au dus în străinătate, dar s-au întors şi aici sunt şefi. Şi băiatul şi fata ăluia de la ţară, ăia nu trebuie să ajungă? De asta am zis, dumneavoastră, poate să sunteţi de stânga.

Monica Mihai: Eu sunt curioasă ce-aţi înţeles dumneavoastră, pentru că noi am discutat imediat după publicarea în Monitorul Oficial a acestui act normativ, am dezbătut cum va arăta România din momentul în care se va şi aplica, vor exista normele de aplicare. Ce se va întâmpla cu spitalul de stat, având în vedere că probabil, aşa cum aţi mai spus, foarte mulţi oameni vor dori să meargă la cel privat?

Ion Cristoiu: Suma de bani e aceeaşi. Această sumă de bani a bugetului Sănătăţii trebuia 99% în sănătatea publică. Asta peste tot în lume, sistemul public de sănătate este întâi. A, pe lângă el, aşa cum se întâmplă şi în presă, cum se întâmplă şi în comerţ, cum vreţi se dezvoltă firme particulare, clinici particulare, spitale particulare, care sunt pentru oamenii, nu neapărat ultra-bogaţi, care au o clasă socială mai mic-burgheză eu sunt mic-burghez, aşa, câştig cam la nivelul unui contabil din Franţa, da, şi îmi pot permite să mă duc la o clinică privată ca să nu fac coadă, nu ca sunt eu mai bine tratat, deşi, teoretic, ca vedetă aş putea să mă duc şi la stat. În aceste condiţii toţi banii se vor duce acolo, o să vedeţi ce dezastru va fi.

Monica Mihai: Ce va fi peste patru-cinci ani?

Ion Cristoiu: Eu nu cred că se aplică, n-are cum să se aplice pentru că la un moment dat şi ei vor avea o mare problemă pentru că, eu vă spun ca un client al privatului, eu când voi vedea că acolo e coadă nu mă mai duc. Şi atunci o să vedeţi că ei or să înfiinţeze la clinicile lor VIP, adică Gheorghe…

Monica Mihai: Plăteşti în plus, va exista coplată.

Ion Cristoiu: Păi da, nea Gheorghe nea Săndel de la sculărie se va duce acolo.

Monica Mihai: Şi va sta la rând.

Ion Cristoiu: Va sta la rând şi VIP-urile vor plăti dublu, tot din… nu, VIP-urile nu vor veni cu asigurări de sănătate, adică VIP-urile… Eu, de exemplu, iertaţi-mă, nu m-am dus niciodată cu asigurări de sănătate la privat, nici nu… cred că am dar nu mi-am pus problema cu asigurările de sănătate. Ăsta va fi rezultatul acestei ordonanţe de care nu a luat nimeni foc din câte aţi observat. Ei fac în continuare, merg…

Banditismul acestei ordonanţe este că dă un profit automat unei firme private. În momentul în care ai comandă de stat, eşti sigur că vine la tine şi iei banii

Monica Mihai: Cei din domeniul privat deja au venit astăzi cu un punct de vedere în care spuneau şi se insista destul de mult pe partea de coplată, pentru că în aceste OUG practic se spune că serviciile de la privat ar fi decontate la nivelul serviciilor din spitalul public. Ceea ce pentru sistemul privat nu e avantajos pentru că ei au costuri de două ori-trei ori mai mari pe aceleaşi servicii. Şi ei au cerut deja într-un punct de vedere oferit astăzi exact acest lucru ca să existe cumva o coplată.

Ion Cristoiu: Probabil vor obţine pentru că vor constata că nu merge şi vor obţine şi astea.

Monica Mihai: Dar ştiţi că există în momentul de faţă un act normativ propus în timpul guvernului lui Viorica Dăncilă prin care exact asta se introducea, o coplată în sistemul privat şi un act normativ care a fost prorogat pentru 2021?

Ion Cristoiu: Da, atunci a fost un capriciu al domnului Dragnea care s-a tratat la o clinică privată şi, mă rog, nişte cetăţeni de acolo -au convins că e nevoie şi de asta. Am înţeles, ştiu ce înseamnă pentru o firmă privată, clinică, presă comanda de stat. Îi înţeleg şi pe ei într-un fel, adică în sensul de profit. Nu merg aşa de bine lucrurile la privat. Îţi vâră o sârmă în nas, te costă 300 de lei. Nu ştiu dacă înţelegeţi. Dar în momentul în care vine comanda de stat, asta trebuie să înţelegeţi, că banditismul acestei ordonanţe este că dă un profit automat unei firme private. În momentul în care ai comandă de stat, ai comandă, eşti sigur, adică eşti sigur că vine la tine şi iei banii, da? Dincoace de unde poate să fie sigură, chiar şi o clinică foarte bună, foarte faimoasă că dumneavoastră o să vă duceţi.

Monica Mihai: Nu este o certitudine, asta spuneţi.

Ion Cristoiu: Da şi dacă nu vă duceţi nu iau bani şi banii… Nu iau bani nu poate să-i plătească bine şi nu poate să-i plătească bine nu mai vin medicii şi e complicat. Dar atunci, prin ordonanţa asta el ştie sigur că vine, probabil că şmecheria va fi aşa, adică te duci, ai nevoie de analize, analizele se vor deconta, dar faptul că ai stat pe un scaun de pluş şi nu unul de plastic, va spune plăteşte statul…

Monica Mihai: 100 de lei pentru că ai stat pe scaunul de pluş.

Ion Cristoiu: Aşa, da, şi vor spune, domnule da, analize foarte bine, dacă vrei prioritate, uite, le-am şi dat o idee, la analize…

Monica Mihai: Taxă de urgenţă.

Ion Cristoiu: Aşa, plătesc taxă de urgenţă şi în felul acesta, până la urmă amărâtul tot el va plăti, pentru că şi până acum…

Monica Mihai: Sau se va duce tot la stat.

Ion Cristoiu: Da, se va duce la stat. Sigur, n-ar fi normal să întăreşti spitalul de stat? Adică nu văd de ce banii ăştia nu s-au dus acolo?

Monica Mihai: E interesant de urmărit şi…

Ion Cristoiu: Şi, atenţie, ei mai pregătesc două mari banditisme dacă mai avem timp…

Monica Mihai: Mai avem un minut pe temă.

Ion Cristoiu: Este cu voucherele pentru copii, acolo este o afacere de vreo 45 de milioane de euro pentru că vor să facă, în primul rând că e o prostie, vă spun şi dumneavoastră că aveţi copii…

Monica Mihai: Ca să poţi cumpăra doar anumite…

Ion Cristoiu: Nu. Alocaţia este pentru familia care are copii, nu pentru copii, nu copilului propriu-zis. Şi atunci te vor obliga să cumperi ce vor ei, adică deja sunt nişte tipi care au în stoc, să spunem, creioane, ca să nu spun pampers…

Monica Mihai: Şi vor fi vouchere pentru creioane.

Ion Cristoiu: Păi da, şi în acel moment, ăia, care până acum nu le cumpăra nimeni creioanele, nici măcar eu că nu mai scriu cu creionul…

Monica Mihai: Să-şi golească depozitul.

Ion Cristoiu: Asta va fi şmecheria. Să nu credeţi că e de dragul… au ei problema cu banii.

Monica Mihai: Vom discuta şi despre acest subiect. Haideţi să trecem vă rog la editorialul săptămânii, ce editorial v-a impresionat în această săptămână?

Editorialul săptămânii

Ion Cristoiu: Da, am remarcat pe Cornel Nistorescu – ”Victor Costache şi cariera sa şocantă” el, la Cotidianul, duce o campanie împotriva acestui domn şi eu am dus, dar el fiind director de gazetă poate să mai dea şi foarte multe amănunte… Cariera domnului Costache nu e chiar atât de… dar el e din Sibiu. Aţi observat că Sibiul a devenit un Scorniceşti? Adică toţi de acolo…

Monica Mihai: S-au născut elite.

Ion Cristoiu: Aşa, la Sibiu s-au născut elitele, în jurul casei domnului Iohannis.

Top 5 politicienii săptămânii

Monica Mihai: Haideţi să trecem, vă rog frumos, şi la top cinci politicienii săptămânii, să îmi spuneţi cine v-a impresionat în această săptămână şi a ajuns pe locul cinci?

Ion Cristoiu: Păi am zis, domnul Victor Costache care a declarat… El este, cum să spun, tot încerc să găsesc o metaforă ca să explic… el e tipic pentru acest Guvern, unic în postdecembrism. Adică nici CDR-iştii, care veniseră din garsoniere din Drumul Taberei, nici USR-iştii, care veniseră de pe stradă, nici tehnocratul Cioloş, erau bine educaţi, adică aveau un autocontrol. În momentul în care deschideau gura gândul trecea prin creierul lor şi ziceau, băi, stai, cum pot să spun aşa? Aţi observat la ăştia că ei spun tot ce le vine?

Monica Mihai: De ce credeţi?

Ion Cristoiu: Să-mi fie iertată comparaţia, sunt ca diareea, îi taie, nu se opresc, vorbesc serios, nu există, eu sunt om public de 30 de ani, sunt foarte atent. m-aţi auzit pe mine? Chiar şi când sunt pasionat… Nu, prima caracteristică, ei spun ce le trece prin cap, dar ce le trece, domnul Costache a zis aia cu autiştii…

Monica Mihai: Cu maşinile…

Ion Cristoiu: Şi cu maşinile şi cea mai gravă şi mai gravă şi cea mai enervantă (caracteristică) este faptul că nu dau înapoi. În perioada postdecembristă am întâlnit zeci de demnitari care au zbârcit-o şi… Nu, domnul ăla de la Cultură o ţine langa, îi spune toată lumea, domnule e o prostie aia cu cântăreaţa şi Brâncuşi, nu e nicio legătură, nu, el e…

Monica Mihai: Inclusiv Ludovic Orban a spus că este o idee foarte bună.

Ion Cristoiu: A, am uitat încă o afacere, afacerea cu poliţia naţională.

Monica Mihai: Şi aia o vom dezbate, dumneavoastră aţi tot lansat ideea acestei poliţii naţionale şi schimbarea denumirii, dar o să avem într-o…

Ion Cristoiu: Dar, nu, ştiţi ce înseamnă asta? Păi domnişoară, în loc de Poliţia Română de pe uniforme scrie Poliţie Naţională, ştiţi câte uniforme noi vor fi?

Monica Mihai: Deci alţi bani, altă afacere.

Ion Cristoiu: Păi nu alţi bani, alţi căpcăuni care stau, influenţează această schimbare dar câte… trebuie să schimbi numele de pe maşină, da? Ăăă, păi vor fi nişte firme.

Monica Mihai: Locul patru în această săptămână?

Ion Cristoiu: Locul patru e doamna Gabriela Firea care încearcă să combine Pro România cu PSD, probabil se vor combina, cele două vor face alianţe la Bucureşti. Nu pot să-mi dau seama, va conta foarte mult la locale şi omul. Deocamdată eu cred că ea e încă apreciată ca om, a reuşit să câştige o anumită pătură a populaţiei, dar, oricum, e în primă bătălie şi persecutarea de către Guvern îi ajută. Eu aşa o pun, mai ales că a devenit şi ea… a înţeles că trebuie cu noua conducere să fie partener şi să nu mai pretindă să îi ia locul domnului Ciolacu. De aia am pus-o pe locul patru.

Monica Mihai: Cine este pe locul trei domnule Cristoiu?

Ion Cristoiu: Domnul Ludovic Orban, îl ştiu de mult timp, vă imaginaţi că ne ştim de peste 30 de ani. Dacă aţi observat, el este tipic omul fără control. Adică el spune aşa, zice, şi cum o să se facă de râs PSD-ul votând pentru guvernul ăsta când ei

Monica Mihai: Au dat jos…

Ion Cristoiu: Dar uită că cu două minute mai înainte a zis că partidul lui nu-l votează, da? Bogdan Iacob de la Inpolitics tot scrie şi îmi dă semnale. El a făcut o pasiune, să descopere de câte ori se contrazice domnul Orban. Domnul Orban este o contradicţie şi toată viaţa lui e plină de contradicţii, adică ce zicea acum un an zice acum cu o seninătate… Ori n-are memorie, ori n-are logică. Repet, el e tipicul demnitarului fără control. Un om se roşeşte, zice, băi, stai puţin că acum două minute am zis că plouă, nu pot să vin acum şi să spun nu plouă. El este… O să-l regretăm când n-o să mai fie premier şi sunt sigur că nu o să mai fie după anticipate, dacă or să fie, o să ne amintim toţi cu mare nostalgie dacă o să vină domnul Ciucă, ce dracului să spui despre domnul Ciucă?

Monica Mihai: În calitate de jurnalist nu ai ce să spui prea mult.

Ion Cristoiu: Nu, în calitate de observatori ai comicul involuntar al politicii, adică domnul Orban este… Azi nu s-a putut stăpânii şi supărat că Violeta Alexandru, care este speranţa politicii, a căzut la audieri, aţi văzut că a fost supărat pe ăia care au trecut. El are şi această chestiune că îi dau sentimentele pe faţă, adică, la un moment dat, când e vorba de ministra aceasta a Muncii care e pusă la Bucureşti şi a şi spus că e mult mai bună decât el, nu înţeleg de ce nu e ea premier… bun.  

Monica Mihai: Cine este pe locul doi?

Ion Cristoiu: A, domnul Bogdan Gheorghiu. Ar trebui să puneţi, mi-au trimis cei de la TVR, eu l-am văzut aseară, nu ştiam, adică un moment comic în care a spus, nu prostii de ministrul Culturii, prostii în general. Una, este ministru al poznelor, a zis aşa, că dacă domnul Klaus Iohannis stă cât mai des pe scaunele la masa tăcerii, foarte bine că va veni foarte multă lume să stea şi ea şi în felul ăsta află de Brâncuşi. Domnul Doru Buşcu spunea aseară, ”domnule, noi propunem ca domnul Klaus Iohannis în viziunea lui Gheorghiu să facă şi şpagat pe Poarta Sărutului”, eu aş propune ca la Poarta Sărutului chiar să ne sărutăm, ca să nu zic alte lucruri. După asta l-a întrebat la presa, ascultaţi-mă, unic în lume, ”Aţi văzut vreo operă a lui Brâncuşi?” Şi a zis ”Nu, da mâine mă duc să văd când deschide expoziţia”. Domnişoară, cum să pui ministrul Culturii unul care a fost, nu la OTV central, a fost şeful OTV pe Suceava? Hai că şeful OTV, domnul Dănuţ, era un geniu al televiziunii, dar cum să aduci ministrul Culturii pe Bogdan Gheorghiu de la Suceava care a fost şeful OTV Suceava? Şi dă un răspuns de genul ăsta, cu cea mai mare seninătate a spus că el se duce să vadă opera… Pentru prima dată în viaţa lui, nici în poze n-a văzut-o…

Monica Mihai: Domnul ministru al Culturii probabil a ajuns…

Ion Cristoiu: Domnul Ciolacu…

Monica Mihai: Este pe locul unu, asta voiam să vă întreb, cine este pe locul unu.

Ion Cristoiu: Da, eu sunt încă unul din susţinătorii lui merge bine, ascultaţi-mă. E bine, adică… Domnul Ciolacu este un om care… foarte primejdios, adică e unul dintre puţinii politicieni pe care poţi să-l înjuri, rău, în presă seara, a doua zi te poţi întâlni cu el, bei o cafea şi se face că nici nu l-ai înjurat. Mare lucru. Are un stomac de politician extraordinar. O să vedeţi. Gândiţi-vă că totuşi l-a adus pe Ponta alături, adică după perioada în care PSD-ul era izolat, nu-i aşa?

Monica Mihai: Acum are uşile deschise.

Ion Cristoiu: Păi da, e foarte important pentru că asta a şi dus la eşecul PSD, pentru că la un moment dat totuşi Ponta luase de la el. Dar v-am zis care e caracteristica lui, faţă de domnul Iohannis care dacă a aflat… cred că atunci când aude numele meu face ca trenul, el nu… dacă… poţi să-i spui domnului Ciolacu, să scrii… Nu ţineţi minte că noi l-am boicotat, că nu l-am invitat la emisiune? Ne-a reproşat nouă?

Monica Mihai: Nu a spus absolut nimic.

Ion Cristoiu: Aţi văzut, era băiat simpatic, aţi văzut, v-a zâmbit, mă rog, nu v-a adus flori dar nici nu trebuia să vă aducă.

Monica Mihai: Domnul Cristoiu, a fost o discuţie tare interesantă astăzi, o să avem şi săptămâna viitoare o ediţie specială. Vă mulţumesc pentru toate informaţiile de culise pe care le-aţi povestit astăzi. Ne revedem săptămâna viitoare. Doamnelor şi domnilor, până la ediţia de săptămâna viitoare, la revedere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici