Healthcare Trends: Ce trebuie să ştim despre intervenţiile chirurgicale de înfrumuseţare. Mihai Aşchilian, medic specialist în Chirurgie plastică, despre rinoplastie şi alte operaţii reconstructive

  • Ce este frumuseţea pentru un chirurg şi cum putem alege specialistul potrivit pentru „înfrumuseţarea” dorită??
  • Sistemul medical de stat şi cel privat: unde se pierd pacienţii şi cunoaşterea medicilor?
  • Rinoplastia: ce trebuie să ştie pacienţii înainte de a face o intervenţie la nas?
912 afişări

Medicul specialist în Chirurgie plastică Mihai Aşchilian a fost invitatul celei mai recente ediţii Healthcare Trends, emisiune săptămânală realizată de Mediafax în colaborare cu Banca Transilvania- Divizia pentru medici.

Aşchilian a studiat şi s-a specializat în străinătate iar apoi s-a întors în ţară pentru a profesa şi a preda.
 
„Când aveam 6 ani am avut un accident de maşină. Atunci mi-am schimbat un pic aspiraţiile. Din pilot, m-am transformat
în medic. În anul 4 de facultate am realizat că vreau Chirurgie”, povesteşte specialistul, despre începuturile visului de a urma Medicina.
 

Cum arată frumuseţea prin ochii unui chirurg plastician?

Frumuseţea este o stare de spirit, crede medicul. Şi pacienţii ar trebui să ţină seama de bunul gust.
Bunul gust înseamnă privitul unui pacient operat fără să ne dăm seama că acesta a trecut prin intervenţii chirurgicale. În momentul în care realizez că cineva este operat/ă, atunci înseamnă că nu mai putem vorbi despre asta”, explică invitatul Healthcare Trends.
 

Sistemul medical din România versus cel din străinătate

 
Doctori pe hârtie, dar „slabi” cu bisturiul. „Facultatea de Medicină dar şi rezidenţiatul nasc teoreticieni, doctori cu diplomă care nu ştiu să facă nimic după finalizarea studiilor. În străinătate se pune mult accentul pe partea practică. Spre exemplu, există o curriculă de pregătire pentru fiecare medic. Fiecare manoperă se contorizează, până nu îţi termini norma, nu treci în următorul an”, spune Aşchilian.
 
O altă diferenţă este că în afară, pacientul este în centrul sistemului.
 
„Peste graniţă, sistemul medical este foarte simplu. Banul urmează pacientul, nu invers. Dacă ai asigurare, în străinătate poţi merge la orice clinică privată sau de stat să faci aceleaşi analize. Acolo, există concurenţă între privat şi stat”, mai explică medicul.
 

Cum se realizează feminizarea feţei?

 
Acest procedeu se adresează atât femeilor cât şi bărbaţilor.
 
„Ea reprezintă o îndulcire a trăsăturilor fizice.  Diferenţa de timp între operaţii este de 3 luni. Unele persoane au nevoie de mai puţine intervenţii. Pacientul bărbat se poate transforma la nivel facial în femeie. Arcada sprâncenoasă, nasul şi statura feţei se pot sculpa. În fiecare lună avem aproximativ trei pacienţi pentru astfel de intervenţii”, mai spune Aşchilian.
 

Rinoplastia. Cum afectează operaţiile nasul?

 

Ca şi la sân, intervenţiile sunt asemănătoare. Şi în ambele cazuri este de preferat ca pacienţii să aleagă cu atenţie medicul.
 
„Un pacient cu nas operat este un potenţial candidat pentru o reintervenţie.  (...) Nasul este o structura anatomică care evoluează în timp, îşi modifică forma şi e suficient să ne uităm la pozele din copilărie şi la cele de acum”, arată specialistul. 
 
După ce ai terminat operaţia, urmează un lung şir de vindecare până ca pacientul să ajungă la rezultatul final. De multe ore, pacienţii nu respectă indicaţiile şi nu vin la controale, doar când au probleme şi de multe ori e prea târziu”, avertizează chirurgul, care susţine că persoanele operate să nu evite controalele ci să respecte întocmai indicaţiile medicului. 
 

Dependenţa de operaţii estetice: unde (s)punem STOP?

 
Liftingul facial este la mare căutare, dar dacă îl vrei când ai doar 30 de ani, e o problemă, spune chirurgul. 
 
„Femeilor le este frică de bătrâneţe. Pacienţii cred că cu bani se poate cumpăra orice. Înainte de a lua o decizie, trebuie să consulţi doi-3 doctori, să vezi ce specializări au, îi vizitezi şi vezi cu cine rezonezi. E o decizie importantă. E ca şi cum ai un glonţ pe ţeavă. Nu îţi permiţi să tragi 10 gloanţe, ci doar unul bine ţintit. Pacientul trebuie să fie perfect conştient înainte să se înhame la o operaţie”, conchide Aşchilian. 
 
În cadrul emisiunii, medicul chirurg plastician Mihai Aşchilian a mai vorbit despre reconstrucţia facială, care au fost cele mai grele operaţii realizate şi cele mai mari sechele ale sistemului medical de stat. 
  

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici