Healthcare Trends VIDEO. Cum apar ruptura de menisc şi artroza. Sfaturi pentru evitarea accidentărilor în sport de la un medic ortoped

  • Care sunt cele mai periculoase sporturi pe care le practicăm de plăcere sau profesional?
  • Ce accidentări pot apărea? Cum să le putem evita?
  • Ruptura de menisc. Cum o tratăm?
  • Ce trebuie să ştim despre artroză?
2762 afişări
Ioan Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în Traumatologie sportivă, Doctor în Medicină şi unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi ortopezi din România şi, totodată, recunoscut la nivel internaţional, este invitatul Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.

Unde greşim când facem sport acasă?

O parte din cei care fac sportul acasă sunt oameni care nu au mai facut sport până în momentul respectiv. „Şi atunci, dacă vrei să sari peste etape, te uiţi, urmăreşti pe cineva care face 50 de flotări şi dacă nu ai făcut în viaţa ta o flotare bineînţeles că ai vrea să ajungi la nivelul ala,  aşa că faci o ruptură musculară. Accidentări foarte grave acasă nu sunt decât atunci când aluneci în baie sau dai cu capul de ceva, mai puţin la sporturi acestea.  (...) Iar pentru cei care aleargă în parcuri - acolo problema e dată de suprafaţa pe care alergi - pe beton, de faptul că mulţi care se apucă târziu de sport nu ştiu nici să alerge şi de faptul că nu au încălţămintea adecvată”, spune medicul.
 
Acesta arată că cei care aleargă de mult timp ştiu cum sa alerge, au o biomecanică corectă, ştiu cum să se încalţe, spre deosebire de persoanele care „gustă” târziu acest sport. „Cei care se apucă după 30-35 de ani să alerge şi până atunci nu au facut sport şi nu ştiu să alerge, au biomecanica alergării greşită şi automat îşi suprasolicită articulaţiile”. Medicul mai spune că ne putem accidenta daca avem o încălţăminte neadecvată, dacă nu ne încălzim înainte. 

Când şi cum ajungi la medicul ortoped? 

Preventiv, înainte de te apuca de sport, dar şi dacă ai o durere de articulaţii, de os sau de muşchi care nu trece în cateva zile sau trece, dar când faci efort reapare. 

Care sunt semnele artrozei? 

Artroza înseamnă o degenerare a cartilajului articular. Boala apare la pacienţii în vârstă, după 55-60 de ani, prin uzura articulaţiilor, prin uzura cartilajului, dar şi la pacienţii mai tineri, la cei care au avut traumatisme la nivelul articulaţiilor, explică invitatul.
 
Cele mai multe artroze apar la nivelul genunchiului şi soldului. Sunt artroze post traumatice, sunt artroze care apar din cauza unor patologii cu care pacientul se naşte sau care apar pe timpul vieţii, şi sunt artroze care apar pur si simplu prin uzura cartilajului în timp.
 
„Primul semn de artroza este durerea, crampele, craşnitul din articulaţii, când simţi că freacă ceva acolo, după care, scăderea mobilităţii, umflarea articulaţiei, mai ales a genunchiului - acolo se vede cel mai frecvent”, mai spune Ioan Bogdan Codorean.
 
Medicul aduce în discuţie şi artroplastia, una din cele mai frecvente operaţii: peste 100, 200 de operaţii de genul asta se fac zilnic în România. 

Cum lucrăm corect la birou?

- Să stăm corect, nu lăsaţi pe spate, 
- Să stăm cu spatele drept
- Să nu stăm ore întregi aşezaţi
- Să ne ridicăm, să ne  mişcăm, să facem câteva exerciţii. 

 Care sunt cele mai periculoase sporturi? 

Din punct de vedere al gravităţii accidentelor, cel mai periculos este schiul, consideră medicul. Aici pot apărea cele mai grave accidente. Apoi, din punct de vedere al numărului de accidentări, cele mai multe apar la fotbal pentru că sunt cei mai mulţi practicanţi.
 
Nu în ultimul rând, ca proporţie de accidente din numărul de practicanţi, handbalul şi baschetul, pentru că sunt sporturi care se fac pe suprafeţe dure, implică foarte multe pivotări, răsuciri, sărituri.
 
„Când sari, trebuie să şi aterizezi, când aterizezi, poţi să fi dezechilibrat, apare o torsiune la nivelul genunchiului sau gleznei şi apar accidentări grave. De asemenea, aceste două sporturi implică atât membrele superioare, cât şi cele inferioare, faţă de fotbal, unde 99% din accidentări sunt la nivelul membrelor inferioare”, explică invitatul.

Ruptura de menisc, dincolo de mit

Meniscul are un rol foarte important în genunchi, acela de a proteja cartilagiul, de a nu face artroză, de a nu-l distruge şi rolul secundar, în stabilitatea genunchiului. Are mai multe roluri, dar astea sunt cele mai importante, explică medicul ortoped Ioan Bogdan Codorean.
 
Tratarea meniscului rupt se face în două feluri: „îl scoatem şi rămânem fără el, şi atunci avem probleme, sau îl coasem ca să rămânem cu el. Cu cât pacientul vine mai repede la medic, cu atât şansa de-al coase este mai mare. Cu cât coasem meniscul mai repede, cu atât şansa ca el să se vindece este mai mare”.
 
Prin urmare, când ştim că avem ruptura de menisc, recomandarea specialistului estă că nu trebuie sa stăm aşa şi să aşteptăm sî nu mai doară, ci să mergem la ortoped cât mai repede pentru a salva meniscul şi, prin urmare, sănătatea articulaţiei.  

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici