Healthcare Trends VIDEO. Sănătatea genunchiului. Cum ne protejăm şi cum facem sport în mod corect? Invitat: Octav Russu, medic primar Ortopedie

  • Medicul ortoped Octav Russu, invitatul celei mai recente ediţii Healthcare Trends, vorbeşte despre importanţa protejării genunchilor indiferent dacă facem sport zilnic sau nu.
  • Cum tratăm durerile de genunchi, înainte să se agraveze?
  • Luatul în greutate îţi poate pune presiune pe genunchi? Ce e de făcut?
  • Mersul la schi dar şi alte sporturi pot provoca afecţiuni ale genunchiului dacă nu ne pregătim din timp pentru efort. Ce recomandă specialistul?
2497 afişări
Octav Russu, medic primar Ortopedie a fost invitatul de vineri al ediţiei Healthcare Trends de vineri, 21 mai , o emisiune săptămânală pe teme medicale, realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania.  
 
 
Medicul spune că meseria de ortoped i se pare cea mai frumoasă, povestind cum a ales această carieră. „Povestea vieţii mele este relativ simplă, am făcut un liceu de Mate-Fizică, iar mama mea, când eram în clasa a 11-a, mi-a deschis ochii către Medicină. În timpul facultăţii am realizat că îmi plac specialităţile chirurgicale, specialităţile în care curge sânge, însă nu mă puteam hotărî pentru care anume dintre ele. Apoi, la fel ca şi în orice altă meserie, aş spune că nu neapărat meseria te atrage, ci oamenii pe care îi întâlneşti şi care practica meseriile respective, şi care îţi deschid apetitul pentru ceva. Mai întâi îţi place cadrul didactic care îţi predă şi dupa aceea, îţi alegi meseria. În felul acesta, mi-am ales Ortopedia în anul 4 şi toţi cei care mi-au fost mentori sunt cei responsabili de educaţia mea şi de poziţia mea actuală”.
 

Unde greşim când facem sport şi avem probleme cu genunchii? 

 

Medicul ortoped Octav Russu arată situaţiile în care sportivii dar şi persoanele care practică ocaziţional diverse activităţi sportive greşesc şi ajung să pună presiune pe genunchi. Specialistul recomandă ca atunci când facem mişcare, să ne asigurăm că este corectă din punct de vedere biomecanic. „În patologia sportivilor, accidentele se întâmplă, de obicei, la concursuri, competiţii, unde sportivul nu mai este atent la execuţia corectă a mişcării, ci la rezultatul pe care îl aşteaptă şi acolo se întâmplă accidentele, din dorinţa de a face performanţă”, arată invitatul.

Lipsa de antrenament la „războinicii de weekend” dar şi la sportivi, corelată cu neatenţia, sunt cauzele cele mai frecvente ale accidentelor, atrage atenţia medicul.  

Apoi, pentru a practica un sport, trebuie să faci antrenament zilnic, mai arată Russu. Când vine vorba despre mers la schi, oamenii ae trebui să se pregătească din timp pentru efort, să facă o tonifiere a musculaturii specifice, o tonifiere a aparatului cardio respirator.  Altfel, riscăm să dezvoltăm probleme. „Schiul şi toate sporturile care implică o pivotare la nivelul genunchiului sunt generatoare de probleme şi de riscuri pentru stabilitatea genunchiului, pentru toate structurile anatomice de la acest nivel. Schiul este un sport în urma căruia avem un flux constant de pacienţi însă şi fotbalul, handbalul, baschetul, lumea sporturilor de contact, toate acestea sunt zone de activitate fizica din care vine un flux constant de pacienţi”.

 

Când mergem la ortoped?

Din păcate, o mare parte din români merg la specialist prea târziu, iar prevenţia este întotdeauna mai bună decât tratatarea, însă ne lipseşte educaţia, iar atunci aşteptăm până simţim durerea, la propriu.  „Genunchiul nu neaparat nu mai doare, acuzele care vin din partea genunchiul pot sa fie multiple, instabilităţile de genunchi pe care le resimte pacientul dupa un traumatism, blocajele articulare, imposibilitatea pacientului de  a executa extensia, flexia completă, toate acestea sunt simptome care ar trebui sa atragă atenţia pacientului. Cred ca este şi responsabilitatea noastră ca sş medici, dar şi a mass-mediei, să informăm pacienţii şi să le asiguram o educaţie sanitară minimă care să îi facă să ştie când trebuie să se adreseze medicului”, punctează Octav Russu.

 

Cele mai frecvente întâlnite afecţiuni în Ortopedie

 
Ortopedia poate fi privită şi în contextul sportiv, explică medicul, care arată că traumatologia legată de entorsele de genunchi, accidentele sportive, schi, fotbal, handbal, sporturi de contact etc, este destul de întâlnită. Apoi, pe partea de pacientură mai în vârstă, vorbim despre afecţiuni precum gonartrozele, uzura genunchilor, operaţiile de genunchi, mai arată Russu. 
 

Luatul în greutate îţi poate pune presiune pe genunchi

 
Greutatea în plus nu ne afectează doar stima de sine sau o parte din organe, dar şi genunchii, a căror sănătate o trecem cu vederea. Greautatea în plus, aşadar, înseamnă o presiune mai mare pe articulaţia respectiva, cartilajul, meniscurile, toate structurile care susţin genunchiul se altereaza şi asta duce în timp la uzura genunchiului şi la aparitia gonartrozei. Ce e de făcut? „Sunt foarte frecvente situaţiile în care, ca prim pas, recomand pacientului să îşi controleze greutatea, să scadă în greutate. (...) O alimentaţie sănătoasă, o activitate fizica adecvată, o hidratare adecvată trebuie aplicate”, explică invitatul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici