Jurnalul lui Cristian de pe ”frontul american” împotriva pandemiei. Cum trăieşte un român din SUA, criza COVID-19

Episodul 1. La cei 33 de ani ai lui, Cristian Neculae trăieşte de peste un sfert de secol în Statele Unite ale Americii, dar se mândreşte că îi are pe ”cei şapte ani de acasă” – aproape 8 chiar – de la Făgăraş!

1378 afișări
Imaginea articolului Jurnalul lui Cristian de pe ”frontul american” împotriva pandemiei. Cum trăieşte un român din SUA, criza COVID-19

Jurnalul lui Cristian de pe ”frontul american” împotriva pandemiei – cum trăieşte un român din Georgia, SUA, criza covid-19!

Unde revine mereu la fiecare 2-3 ani, fie şi pentru 2-3 zile, la bunici, atunci când vine să-şi revadă ţara, în special rudele şi prietenii din Bucureşti. În cei peste 25 de ani petrecuţi în SUA, a trăit şi a văzut multe! A fost contemporan cu toate tragediile moderne care au cutremurat ţara lui ”Uncle Sam”, de la cumplitele atentate teroriste din ”9/11” în 2001 până la devastatoarele uragane ”Katrina” în 2005 şi ”Michael” în 2018! Iar când credea că a văzut toate ”horror-show”-urile posibile şi imposibile, puse în scenă de natura dezlănţuită sau de natura umană scăpată total de sub control şi manifestată în atâtea crime fanatice în masa, Cristian vede şi trăieşte acum inimaginabilul, Ceea ce părea de neînchipuit acum mai puţin de o lună, s-a transformat într-o realitate sumbră!

Şi nu este un film science-fiction sau altă distopie cinematografică, ci se întâmplă în toată America! De când Statele Unite au devenit oficial epicentrul pandemiei de coronavirus, viaţa lui s-a schimbat aproape radical! Din fericire, există acest ”aproape”, datorită faptului că în statul Georgia, unde trăieşte Cristian – mai precis în orăşelul Roswell, aflat la 35 de kilometri de impresionanta capitală, Atlanta – situaţia nu este chiar atât de gravă!

Comparativ cu principalele focare americane de covid-19 – New York, New Jersey, California, Washington şi Louisiana – temutul coronavirus nu a lovit foarte puternic Georgia! Astfel, statul nu este în ”lockdown” total precum cele enumerate mai sus, dar  viaţa nu este nici pe departe roz! Guvernatorul şi autorităţile de la Atlanta au raportat până astăzi / miercuri, 1 aprilie, că Georgia a depăşit ”pragul” de 4000 de cazuri de infectare, dintre care 125 au fost fatale… Deocamdată, autoritatea statală de resort nu a centralizat şi actualizat datele privind cazurile vindecate, potrivit site-ului de ştiri ajc.com (Atlanta Journal–Constitution).

Astfel, în această situaţie, toată lumea se supune – mai mult sau mai puţin – noilor reglementări privind distanţa socială, izolarea şi carantina, acolo unde este cazul! În mod surprinzător, Cristian nu practică telemunca, cel puţin nu încă, el mergând în continuare la job, în noile condiţii de siguranţă şi prevenţie sporite, fireşte. ”Sunt designer de calitate şi agent de vânzări la una dintre cele mai importante companii din Georgia de producere de carpete de  cauciuc şi accesorii de profil pentru industria HoReCa şi cea auto-motive. Normal că business-ul nostru este destul de afectat, dar eu sunt mai optimist şi mai tonic din fire şi am încredere că vom supravieţui, din toate punctele de vedere: uman, social, economic şi ca afacere!”, este de părere Cristian.

Din păcate, deocamdată, ”reality-check”-ul semnalează un alt efect secundar al ”coronapocalipsei” americane asupra lui Cristian! Concret, criza s-a răsfrânt şi asupra business-ului de familie, pe care Cristian îl are cu tatăl lui! De peste 5 ani au împreună o mica afacere familială de succes, şi anume prepararea şi comercializarea mai multor sortimente de cârnaţi gourmet, după care americanii se dau în vânt! Acum însă bate vântul pe străzile pustii din toată Georgia - după cum se poate vedea şi din filmuleţele realizate de Cristian Neculae de pe ”frontul american” - în acest adevărat război cu duşmanul invizibil, coronavirusul! ”Şi pieţele sunt pustii, pentru că autorităţile le-au inchis din motive de siguranţă!

Iar noi mergeam în fiecare weekend în două-trei pieţe din Georgia şi chiar din statul vecin Tennessee să vindem cârnaţii! Inutil de spus că dintre toţi cârnaţii pe care-i facem – de la ”Bratwurst”-ul nemţesc până la cei franţuzeşti, englezeşti sau spanioli – ”best seller”-ul şi ”super-star”-ul este neaoşul nostru cârnat românesc, supranumit - cum altfel – ”Dracula Sausage”! Pentru clienţii noştri acesta este un ”guilty pleasure” foarte ”juicy”şi eventual foarte ”spicy”, după gustul fiecăruia! Inutil de spus că, dincolo de calitatea premium a cârnatului, brand-ul ”Dracula”îi hipnotizează pe americani, motiv pentru care acesta este şi numele business-ului nostru de familie! Dar acum simt că a sosit timpul să ne adaptăm noii realităţi şi noului stil de viaţă şi de business, să ne mutăm afacerea on-line şi să facem livrări! Acum, take-away-ul e la putere!”, povesteşte Cristian.

Apropo de ”putere”, l-am întrebat cum apreciază modul în care puterea politică şi administrativă de la Washington - în special controversatul preşedinte Donald Trump - gestionează această cruntă criză a pandemiei în SUA! ”Eu nu sunt un mare fan Trump, ceea ce e oarecum ciudat pentru un ”georgian” ca mine! (Râde!) Spun asta pentru că Georgia e unul dintre cele mai ”trumpiste” state din SUA! Eu cred că, din păcate, conducerea americană - în frunte cu preşedintele Donald Trump - a reacţionat prea târziu ca să prevină cele peste 150 000 de cazuri! Anumite măsuri de a combate covid-19 au fost luate extrem de târziu, abia în ultimele săptămâni... Abia atunci au fost închise şcolile, restaurantele... abia atunci au fost amânate toate concertele şi toate evenimentele sportive: NBA, liga naţională de baseball, de fotbal american, de soccer aka ”fotbal european” şi cea de hochei!

Mai mult, în ultimele două săptămâni cazurile de coronavirus au crescut considerabil, ceea ce a transformat USA în noul epicentru global al pandemiei, după cum deja ştiţi. Iar în acest context, nu e de mirare că economia americană a suferit şi continuă să sufere mult în continuare... Bursa de pe Wall Street este în scădere dramatică! În urmă cu o săptămână, indicele DOW JONES s-a prăbuşit, pur şi simplu, cu 10 000 de puncte într-o singură zi, marcând un nou record negativ faţă de ”crah”-ul din 1929!”, spune Cristian Neculae.

Din fericire, Cristian are încredere în solidaritatea americanilor şi a românilor din Georgia şi de pe tot cuprinsul SUA, care reprezintă o comunitate numeroasă şi foarte puternică în ţara condusă de Donald Trump! ”Trebuie să avem speranţă că poate chiar de sau după Paşte se va produce o mică minune, şi încet-încet, dar sigur, această criză fără precedent în istoria modernă a Americii, României şi întregii lumi va trece! Ne revedem săptămâna viitoare cu al doilea episod din jurnalul meu din America pentru România! Vă îmbrăţişez şi să staţi acasă! Doamne ajută!”

Autor: Ovidiu Iordan

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici