Au început renovările la mormântul lui Iisus din Ierusalim - GALERIE FOTO & VIDEO

Situată în interiorul zidurilor oraşului vechi din Ierusalim, Biserica Sfântului Mormânt conţine două dintre cele mai sfinte elemente ale creştinismului, locul în care a fost crucificat Iisus din Nazaret şi mormântul unde trupul său a fost pus să se odihnească după moarte şi înainte de învierea Sa.

4516 afișări
Imaginea articolului Au început renovările la mormântul lui Iisus din Ierusalim - GALERIE FOTO & VIDEO

Au început renovările la mormântul lui Iisus din Ierusalim

Recent, datorită unui acord rar între romano-catolici, ortodocşi greci şi biserica armeană care împărtăşesc responsabilitatea şi controlul asupra Sfântului Mormânt, o echipă de experţi a început renovările, care erau extrem de necesare, potrivit Descoperă.

Biserica resprezintă o importată destinaţie pentru pelerinii creştini. Ultima renovare a bisericii a avut loc cu mai mult de 200 de ani în urmă, după ce un incendiu a distrus aproape complet camera ornată, care conţinea mormântul lui Iisus.

TITLURILE ZILEI

În anul 325 d.Hr., împăratul Constantin cel Mare, considerat primul împărat creştin al Romei, a construit o bazilică pe locul unde se consideră că ar fi fost crucificat Iisus (cunoscut sub numele de Calvary, în latină, şi de Golgota, în greacă) şi locul îngropării lui. După ce califul musulman Al-Hakim a distrus structura originală în 1009, cruciaţii au restaurat construcţia în secolul al XII-lea, construind Biserica Sfântului Mormânt care există şi astăzi. În 1808, a avut loc un incendiu în biserică, care a distrus toată Edicula – o structură impresionantă ce se profila deasupra locului unde, conform tradiţiei creştine, trupul lui Iisus a fost uns, înfăşurat în pânză şi pus să se odihnească înainte de învierea Lui.

După ce au fost realizate reparaţiile, Sfântul Mormânt nu a mai beneficiat până în prezent de nici un fel de restaurare sau renovare. La începutul acestei săptămâni, o echipă formată din nouă experţi greci a început să lucreze la biserică, concentrându-se pe reparaţii şi, în special, pe fortificarea şi conservarea Ediculei.

Începutul renovării marchează punctul culminant al unei lupte de lungă durată între romano-catolici, ortodocşi greci şi bisericile armene, cele trei confesiuni puternice, care împart responsabilitatea pentru Sfântul Mormânt. Fiecare cult deţine controlul asupra unei secţiuni a bisericii şi fiecare îşi păzeşte domeniul cu stricteţe, în conformitate cu un aranjament strict de împărţire a puterii stabilit încă din 1852 de către autorităţile otomane ce guvernau Ierusalimul atunci.

Aşa-numitul ”status quo" a mandatat că toate cele trei ramuri trebuie să fie de acord cu orice modificare a bunurilor bisericeşti. Drept rezultat, au izbucnit tensiuni considerabile, ocazional violenţă, spre exemplu în 2008 a avut loc o încăierare chiar după un dezacord între grecii ortodocşi ai bisericii şi călugării armeni.

Apoi, anul trecut, poliţia israeliană a dispus închiderea Sfântul Mormânt când Autoritatea pentru Antichităţi din Israel a determinat că clădirea este nesigură, notează Descoperă.

"Am decis că renovarea este necesară şi trebuie realizată, aşa că am căzut de acord asupra ei", a declarat reprezentantul principal al bisericii armene, Samuel Aghoyan.

 

Experţii care lucrează acum la Sfântul Mormânt au efectuat anterior renovări similare pe Acropole şi diferite biserici bizantine din întregul spaţiu mediteranean. Munca lor include repararea mortarului dintre plăcile de marmură ale bisericii, dintre care unele au fost deformate din cauza lungilor secole de expunere la apă, umiditate, fum de la lumânări şi alte condiţii de mediu. O altă sarcină implică eliminarea acumulărilor mari de ceară şi de dioxid de carbon de pe suprafeţe, pentru asta ei vor folosi tampoane de vată înmuiate în apă cu săpun.

Cu toate că autorităţile britanice au construit o cuşcă de fier în jurul Ediculei în anul 1947, nu a fost suficient pentru a proteja în mod adecvat structura, pe care experţii intenţionează să o fortifice împotriva riscului de deteriorare de un cutremur.

În total, lucrările de restaurare vor costa aproximativ 3 milioane de euro. Toate cele trei biserici vor contribui cu fonduri, iar Regele Abdullah al Iordaniei a făcut, de asemenea, o donaţie personală pentru restaurare. Iordania a controlat Oraşul Vechi al Ierusalimului până la conflictul din Orientul Mijlociu, care a avut loc în 1967. De atunci, continuă să ajute la păstrarea locurilor sfinte musulmane şi creştine de acolo.

Lucrările de renovare vor continua pe parcursul a 12 luni, iar unele dintre ele se vor desfăşura numai dimineaţa devreme sau noaptea târziu, pentru a permite o întrerupere minimă atât muncitorilor, cât şi vizitatorilor bisericii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici