Alţi trei foşti băieţi de altar acuză că au fost abuzaţi sexual de doi preoţi de la Vatican. Mărturiile dezvăluite în cadrul unei emisiuni

O emisiune de investigaţii din Italia a adus în atenţia publicului noi acuzaţii despre abuzurile sexuale comise de doi preoţi catolici asupra a trei băieţi de altar, cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani, în perioada 1980 - 1990, relatează The Guardian.

1557 afișări
Imaginea articolului Alţi trei foşti băieţi de altar acuză că au fost abuzaţi sexual de doi preoţi de la Vatican. Mărturiile dezvăluite în cadrul unei emisiuni

Alţi trei foşti băieţi de altar acuză ca au fost abuzati sexual de doi preoti de la Vatican. Mărturiile dezvăluite în cadrul unei emisiuni

Trei foşti băieţi de altar acuză doi preoţi de la Vatican de abuzuri comise acum 30 de ani. Noile dezvăluiri vin la două luni după ce Vaticanul a anunţat că va încerca să-l pună sub acuzare pe părintele Gabriele Martinelli. Preotul, în vârstă de 28 de ani, e acuzat că a abuzat băieţi de altar în 2012, în timpul ce preda la seminarul Sf. Pius al X-lea. Decizia a fost luată după prima investigaţie asupra acestei şcoli în 2017, realizată de emisiunea TV, Le Iene.

Acum două luni, Vaticanul anunţase că un fost rector al Seminarului de Băieţi, Părintele Enrico Radice, are întocmit un rechizitoriu în care e acuzat că ar fi înlesnit comiterea acestor abuzuri.

„Simţeam că nu erau cazuri izolate”

„Am decis să continuăm să săpăm, pentru că aveam intuiţia că primele cazuri nu erau nicidecum izolate”, a spus Gaetano Pecoraro, unul dintre autorii investigaţiei. „Erau mai multe victime şi mai mulţi preoţi implicaţi în cazurile de abuz sexual din interiorul Vaticanului”.

Potrivit ultimei anchete, trei foşti băieţi de altar, care luau parte la Slujbele Papale, au pretins că au fost abuzaţi de doi preoţi, dintre care unul – un profesor.

Una dintre victime a povestit că unul dintre preoţii responsabili cu administrarea duşurilor comune, a încercat să-i îndepărteze halatul de baie. „Am încercat să mă salvez. Aveam 13 ani. Am căzut şi l-am întrebat <ce faci?> Apoi m-am ridicat şi am fugit”.

Toate cele trei victime erau înscrise la Seminarul de Băieţi. O altă victimă a spus că a fost abuzată în Casa Sfânta Marta, domiciliul mai multor preoţi. Avea 10 – 11 ani când un preot i-a spus să se ducă în camera lui. „M-a pus să stau pe genunchii lui, mi-a pus mâna pe coapse, apoi a început să mă atingă în zona intimă”, a povestit pentru Le Iene. Preotul a continuat, dar când băiatul i-a refuzat avansurile, acesta s-a oprit.

O a patra persoană ar fi fost victima unui abuz mult mai violent

Victimele, acum cu vârste cuprinse între 37 şi 40 de ani, s-au întâlnit acum câţiva ani ca să-şi împărtăşească poveştile. Cea de-a treia victimă a făcut acuzaţii similare, dar a ales să nu intre în detalii. Cei trei au susţinut că există un al patrulea băiat, care a fost victima unui abuz sexual mult mai violent. Contactat de echipa de la show-ul Le Irene, acesta a refuzat să ofere detalii.

Acuzaţiile au fost confirmate de alte persoane care susţin că au fost martore la abuzuri.

Echipa emisiunii de investigaţii Le Iene a reuşit să ia urma unuia dintre preoţi. Bărbatul, căruia anchetatorii i-au blurat chipul, părea înfricoşat de vizita jurnaliştilor. După ce a ascultat toate acuzaţiile care i se aduc, a răspuns: „Nu, nu e posibil. Nu-mi mai amintesc... Nu spun că ei mint, spun doar că au înţeles greşit”.

Vatican: „Nu vom subestima niciun abuz”

Potrivit unei declaraţii oficiale oferitede Vatican, dacă, în ceea ce priveşte cazul Martinelli, vor apărea noi probe judiciare, „care vor implica noi acuzaţii din partea altor victime, autorităţile judiciare ale Statului Vatican vor deschide un nou dosar, care, va fi trimis spre judecare autorităţilor competente”.

Aceste noi acuzaţii vin la câteva luni după ce lideri catolici din toată lumea s-au întrunit la un summit fără precedent la Vatican, pentru a combate fenomenul atât de răspândit al pedofiliei în biserică. La închiderea summit-ului, Papa Francisc a promis că biserica „nu va cruţa niciun efort” în a-i aduce pe abuzatori în faţa Justiţiei şi nici nu va acoperi sau va subestima vreun tip de abuz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici