César 2020: „Les Misérables”, desemnat cel mai bun film. Premiile câştigate de „J'accuse", filmul controversatului regizor Roman Polanski

  • „Les Misérables”, de Ladj Ly, a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 45-a ediţie a galei César.
  • Filmul „J'accuse", al controversatului Roman Polanski, a primit trei premii, printre care cel pentru cel mai bun regizor.
  • Un protest anti-Polanski a avut loc înainte de debutul galei César, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.
659 afișări
Imaginea articolului César 2020: „Les Misérables”, desemnat cel mai bun film. Premiile câştigate de „J'accuse", filmul controversatului regizor Roman Polanski

Sursa foto: Profimedia

Cea de-a 45-a gala a premiilor Cesar a avut loc vineri seară, la Sala Pleyel din Paris. Anul acesta, gazda ceremoniei a fost actriţa de comedie Florence Foresti, evenimentul fiind prezidat de actriţa Sandrine Kimberlain.

“Les Misérables”, primul film al regizorului, scenaristului şi actorului Ladj Ly, are la bază scurtmetrajul cu acelaşi titlu nominalizat la premiile César în 2018, la rândul lui inspirat din poveşti reale din periferiile capitalei franceze. Nominalizat la 11 trofee, “Les Misérables” a primit în cele din urmă patru premii César, printre care cel pentru cel mai bun film şi cel al publicului.

“La Belle Epoque”, de Nicolas Bedos, nominalizat la 11 categorii, a plecat acasă cu trei premii, printre care cel pentru cel mai bun scenariu original şi cel pentru cel mai bun rol secundar feminin, atribuit actriţei Fanny Ardant.

O surpriză au fost cele trei premii primite de filmul “J’accuse”, al controversatului Roman Polanski, printre care cele pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu adaptat.

Ediţia de anul acesta a evenimentului, considerat echivalentul francez al galei Oscar, a fost una controversată, în contextul scandalului provocat de nominalizările primite de filmul regizat de Roman Polanski “J’accuse”. Acesta conducea în topul nominalizărilor, cu 12, fapt care a stârnit furia grupurilor feministe şi a unei părţi din opinia publică, având în vedere că Polanski a fost acuzat de viol în mai multe rânduri. Pe fondul acestui scandal, conducerea Academiei Cesar a demisionat în urmă cu două săptămâni.

De altfel, cu două ore înainte de debutul ceremoniei, mai multe sute de manifestanţi, cu fumigene, au încercat să se apropie de Sala Pleyel. Poliţiştii instalaseră deja bariere, de care manifestanţii, care strigau "Închideţi-l pe Polanski", au încercat să treacă, dar nu au reuşit. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.

Roman Polanski şi echipa filmului "J'accuse", inclusiv actorul Jean Dujardin, care joacă rolul principal, au decis să nu participe la gală.

Anul trecut, "Jusqu'a la garde", de Xavier Legrand, a fost marele câştigător al galei Cesar, fiind desemnat cel mai bun film.

Prezentăm lista completă a câştigătorilor premiilor César 2020:

Cel mai bun film: “Les Misérables”, de Ladj Ly

Cel mai bun actor: Roschdy Zem, pentru “Roubaix une lumière”

Cea mai bună actriţă: Anaïs Desmoustier, pentru “Alice et le maire”

Cea mai bună speranţă feminină: Lyna Khoudri, pentru “Papicha”

Cea mai bună speranţă masculină: Alexis Manenti, pentru “Les Misérables”

Cel mai bun rol secundar feminin: Fanny Ardant, pentru “La Belle époque”

Cel mai bun rol secundar masculin: Swann Arlaud, pentru “Grâce à Dieu”

Cel mai bun regizor: Roman Polanski, pentru “J’accuse”

Cel mai bun film străin: “Parasite”, de Bong Joon-ho

Cel mai bun film de debut: “Papicha”, de Mounia Meddour

Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: “La Nuit des sacs plastiques”, de Gabriel Harfi

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: “J’ai perdu mon corps”, de Jérémy Clapin

Cel mai bun scurtmetraj: “Pile poil”, de Lauriane Escaffre şi Yvonnick Muller

Cel mai bun documentar: “M”, de Yolande Zauberman

Cel mai bun scenariu original: Nicolas Bedos, pentru “La Belle époque”

Cel mai bun scenariu adaptat: Roman Polanski şi Robert Harris, pentru “J’accuse”

Cea mai bună imagine: Claire Mathon, pentru “Portrait de la jeune fille en feu”

Cel mai bun montaj: Flora Volpelière, pentru “Les Misérables”

Cea mai bună coloană sonoră: Dan Levy, pentru “J’Ai perdu mon corps”

Cel mai bun sunet: Nicolas Cantin, Thomas Desjonquères, Raphaël Mouterde, Olivier Goinard şi Randy Thom, pentru “Le Chant du loup”

Cele mai bune costume: Pascaline Chavanne, pentru “J’Accuse”

Cele mai bune decoruri: Stéphane Rozenbaum, pentru “Belle époque”

Premiul publicului: “Les Misérables”, de Ladj Ly

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici