Care sunt statele care nu au armată proprie

Nu toate statele au armată, iar motivele sunt multiple: lipsa resurselor naturale, dimensiunile mici ale statului sau o populaţie redusă, însă unele dintre ele au semnat acorduri cu alte state mai puternice care le asigură protecţia în caz de necesitate, informează The Telegraph.

4601 afișări
Imaginea articolului Care sunt statele care nu au armată proprie

Care sunt statele care nu au armată proprie (Imagine: Hepta)

1. Costa Rica – Constituţia ţării „iubitoare de pace” a interzis armata încă din 1949. Costa Rica a fost recent catalogată drept cea mai fericită ţară din lume.

2. Liechtenstein – Ţara europeană a renunţat la armată în 1868 pentru a economisi bani. În caz de război, Liechtenstein îşi va constitui o armată. Acest stat are una dintre cele mai mici rate ale şomajului din lume.

3. Samoa – Nu a avut niciodată armată. În cazul în care va fi vreodată atacată, Samoa are un tratat cu Noua Zeelandă, care s-a angajat să-i sară în ajutor.

TITLURILE ZILEI

4. Andorra – Micul stat a reuşit să stea departe de războaie de-a lungul istoriei, motiv pentru care nu are nici trupe militare. Andorra are tratate de protecţie cu Spania şi Franţa.

5. Dominica – Ţara insulară din Caraibe nu are o armată din 1981. Nu e de mirare, având în vedere că are o populaţie foarte mică.

6. Tuvalu – Ţara membră Commonwealth din Polinezia nu a avut nicioadată armată. Sunt slabe şanse să aibă vreodată nevoie pentru că insula are resurse naturale limitate şi nu este situată într-o zonă strategică importantă. De asemnea, are o populaţie de aproape 12.000 de oameni.

7. Vatican – Cea mai mică ţară din lume nu are armată şi este de înţeles de ce.

8. Grenada – Încă din momentul invaziei americane din anul 1983, statul Grenada din Marea Caraibelor nu a mai avut o forţă armata. De aproape 3 decenii, Grenada se bazează doar pe forţă poliţienească şi pe un precar Sistem de Protecţie Regională.

9. Republica Kiribati – Este o altă ţară insulară care nu are armată, dar se bazează pe Noua Zeelandă şi Australia, în caz de nevoie.

10. Republica Nauru – Australia este responsabilă să asigure liniştea insulei, deşi statul are poliţie armată. Ţara are doar 28 de kilometri de străzi.

11. Sfânta Lucia – Această ţară are două forţe paramilitare mici, dar nu şi armată propriu-zisă. Este protejată de Sistemul de Protecţie Regională – un acordul semnat de asemenea de alte ţări precum Dominica, Grenada, Barbados, Antigua şi Barbuda, St. Kitts şi Nevis şi Sfântul Vicenţiu şi Grenadinele.

12. Insulele Solomon – În urma neliniştii din 2006 şi a intervenţiei Australiei şi Noii Zeelande, nu a fost menţinută armată în Insulele Solomon. Statul are, în schimb, unele dintre cele mai frumoase recife de corali.

13. Insulele Marshall – Nici urmă de armată aici. Nici nu e nevoie, având în vedere că SUA şi-au asumat responsabilitatea de a apăra această republică.

14. Statele Federale ale Microneziei – Ţara cuprinsă de aproximativ 600 de insule a semnat de asemenea acordul de apărare cu SUA, alături de Insulele Marshall şi alte ţări insulare din Pacific şi Palau.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici