Câteva zile până la nunta regală din Marea Britanie, a prinţului Harry cu Meghan Markle. O privire la fastuoasele ceremonii care au cucerit o lume întreagă

Marea Britanie este celebră pentru nunţile sale regale spectaculoase, momente opulente care hrănesc fascinaţia oamenilor obişnuiţi pentru monarhie.

1637 afișări
Imaginea articolului Câteva zile până la nunta regală din Marea Britanie, a prinţului Harry cu Meghan Markle. O privire la fastuoasele ceremonii care au cucerit o lume întreagă

Câteva zile până la nunta regală din Marea Britanie, a prinţului Harry cu Meghan Markle. O privire la fastuoasele ceremonii care au cucerit o lume întreagă

Cu câteva săptămâni înainte de nunta prinţului Harry şi a logodnicei sale, Meghan Markle, programată pe 19 mai, AFP a făcut o trecere în revistă a altor câteva căsătorii strălucitoare ale unor membri foarte importanţi din familia regală britanică.

Elizabeth şi Philip: 1947 

Sute de mii de oameni au aşteptat pe străzile Londrei să o ovaţioneze pe viitoarea regină Elizabeth a II-a, pe atunci o prinţesă în vârstă de 21 de ani, la nunta sa cu prinţul Philip, în vârstă de 26 de ani, în urmă cu peste 70 de ani, pe 20 noiembrie 1947.

TITLURILE ZILEI

În perioada postbelică, a fost o "rază de culoare pe drumul dificil pe care am apucat", spunea despre nuntă fostul premier britanic Winston Churchill, pe atunci lider al Partidului Conservator.

Era prima nuntă regală britanică ce era filmată şi difuzată live de BBC Radio, cu o audienţă de 200 de milioane de persoane, potrivit biroului de presă al familiei regale.

La nuntă au participat 2.000 de oaspeţi, printre care şase regi şi şapte regine. Însă amintirea celui de-Al Doilea Război Mondial era proaspătă, iar câteva rude germane ale prinţului Philip, inclusiv trei surori, nu au fost invitate.

Raţionalizarea alimentelor din timpul războiului era încă în vigoare, chiar şi pentru familia regală, iar guvernul britanic i-a alocat lui Elizabeth 200 de cupoane suplimentare de ţesături pentru rochia sa din satin, potrivit presei.

Cuplul a primit peste 2.500 de daruri de nuntă, iar mai multe femei i-au trimis miresei zeci de perechi de ciorapi din nailon şi mătase, pe atunci produse care se găseau destul de greu.

Philip, prinţ al Greciei şi Danemarcei, a primit cetăţenie britanică şi a devenit duce de Edinburgh la scurt timp după căsătorie.

Elizabeth a devenit regină patru ani mai târziu, după ce tatăl ei, regele George al VI-lea a murit, în februarie 1952.

Ea şi Philip au avut patru copii: Charles, Anne, Andrew şi Edward.

Charles şi Diana: 1981 - 1996

"Prin căsătoria cu lady Diana Spencer, prinţul Charles a întrunit şi ultima condiţie pentru a deveni, în ochii britanicilor, un rege al Angliei perfect", scria AFP la momentul respectiv.

Căsătoria moştenitorului tronului britanic, pe atunci în vârstă de 32 de ani, cu tânăra de 20 de ani "Lady Di", pe 29 iulie 1981, a rezolvat "problema burlăciei prelungite", se arată într-un alt articol AFP.

Tinereţea, frumuseţea şi bunul simţ al Dianei au atras entuziasm pentru această nuntă la nivel internaţional, ceremonia fiind urmărită de 750 de milioane de persoane din 50 de ţări.

Rochia de mireasă, un secret bine păzit, a fost decorată cu peste 10.000 de paiete din perle şi a avut o trenă din mătase de peste şapte metri, cea mai lungă din istoria nunţilor regale britanice.

Prinţul de Wales a murmurat tremurat un "Da" în faţa a peste 2.500 de oaspeţi. Diana i-a amestecat prenumele când i-a răspuns.

La palatul Buckingham, entuziasmul fanilor a atins apogeul când cei doi miri au ieşit la balcon şi s-au sărutat scurt, mai scria AFP.

Nunta de basm s-a încheiat cu un divorţ amar, în 1996, iar Diana a murit într-un accident de maşină, la Paris, un an mai târziu.

Charles, încă prinţ moştenitor, s-a căsătorit cu iubita sa, lady Camilla Parker Bowles, după o lungă relaţie, într-o ceremonie mai modestă, în 2005.

Charles şi Diana au avut doi copii, prinţii William şi Harry.

William şi Kate: 2011 


Un milion de persoane s-au strâns pe străzile Londrei, iar două miliarde, în faţa televizoarelor pentru a o urmări pe Kate Middleton, o femeie fără titluri nobiliare, un om din popor, păşind în faţa altarului pentru a deveni prinţesă.

Prinţul William, în vârstă de 28 de ani, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, a fost însoţit de fratele şi cavalerul său de onoare, prinţul Harry, şi i-a şoptit miresei "eşti frumoasă", în timp ce tânăra în vârstă de 29 de ani se apropia de el.

Căsătoria, din 29 aprilie 2011, a adus un suflu proaspăt în monarhia britanică, a notat la momentul respectiv AFP.

Prinţul William şi ducesa de Cambridge s-au sărutat de două ori pe balconul de la palatul Buckingham, după căsătorie, în timp ce cele 500.000 de persoane adunate în faţa clădirii strigau "sărut, sărut, sărut".

Era punctul culminant al unei poveşti de dragoste care începuse cu opt ani înainte, la Universitatea St Andrew, unde cei doi au studiat.

Printre cei 1.900 de invitaţi la nuntă s-au numărat muzicianul Elton John, fotbalistul David Beckham şi soţia acestuia, Victoria, precum şi aproximativ 40 de feţe regale şi sute de înalţi demnitari.

Cei doi au trei copii, prinţii George, Charlotte şi Louis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici