Catherine Deneuve apără "libertatea de a deranja" a bărbaţilor

Un grup de femei, printre care şi actriţa franceză Catherine Deneuve, a publicat, marţi, un articol în Le Monde, pentru "a apăra" "dreptul de a deranja" al bărbaţilor şi a se opune "campaniei de calomniere" declanşate de scandalul Weinstein de la Hollywood, transmite AFP.

3291 afișări
Imaginea articolului Catherine Deneuve apără "libertatea de a deranja" a bărbaţilor

Catherine Deneuve apără "libertatea de a deranja" a bărbaţilor

"Violul este o crimă. Însă flirtul insistent sau nepotrivit nu este un delict, aşa cum nici galanteria nu este o agresiune machistă", se arată în acest text, semnat de aproximativ 100 de actriţe de comedie, scriitoare, cercetătoare, jurnaliste, printre care se numără Catherine Deneuve, Brigitte Lahaie şi Catherine Millet.

Acestea denunţă un aşa numit "puritanism" apărut după primele acuzaţii de abuz sexual făcute la adresa producătorului de film american Harvey Weinstein.

TITLURILE ZILEI

Potrivit acestora, deşi a avut loc "o conştientizare legitimă privind violenţele sexuale asupra femeilor, mai ales la locul de muncă", această "libertate de exprimare se întoarce astăzi împotriva sa: ni se impune să vorbim cum trebuie, să păstrăm tăcerea asupra a ceea ce supără, iar cele care refuză să o facă sunt tratate ca trădătoare, complice!".

"Campanie de calomniere", "justiţie expeditivă": bărbaţii au fost "sancţionaţi în exersarea meseriei lor, constrânşi la demiteri, deşi nu au avut decât o vină, că au atins un genunchi, au încercat să fure un sărut, să vorbească despre lucruri «intime» în timpul unui prânz de afaceri sau au trimis mesaje cu conotaţii sexuale unei femei care nu avea sentimente reciproce", au mai scris femeile, amintind de un "val de purificare" stârnit de mişcări precum #Balancetonporc şi #Metoo.

Pentru acest grup de femei, printre care se numără editorul Joëlle Losfeld, actriţa Ingrid Caven, jurnalista Elisabeth Lévy şi scriitoarea Catherine Robbe-Grillet, "această înfocare de a trimite «porcii» la abator, departe de a ajuta femeile să devină independente, serveşte de fapt intereselor duşmanilor libertăţii sexuale, extremiştilor religioşi şi celor care sunt de părere (...) că femeile sunt oameni speciali, copii cu chip de adult, reclamând să fie protejate".

"Ca femei, nu ne recunoaştem în acest feminism, care, dincolo de denunţarea abuzurilor de putere, ia chipul urii faţă de bărbaţi şi sexualitate", se arată în acelaşi text.

"Apărăm o libertate de a deranja, indispensabilă libertăţii sexuale. Suntem suficient de în cunoştinţă de cauză pentru a recunoaşte că impulsurile sexuale sunt de natură ofensivă şi sălbatică, dar suntem suficient de prevăzătoare să nu confundăm flirtul nepotrivit cu agresiunea sexuală", potrivit aceluiaşi text.

The New York Times a publicat, la începutul lunii octombrie 2017, o anchetă despre comportamentul de "prădător sexual" al producătorului de cinema Harvey Weinstein. Peste o sută de femei, printre care Ashley Judd, Rose McGowan, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rosanna Arquette, Asia Argento şi Cara Delevingne, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire, agresiune sexuală şi viol. Trei anchete sunt în curs, deschise de autorităţile din Londra, New York şi Los Angeles. Între timp, Weinstein a fost înlăturat din rândul membrilor Academiei de film americane, Academiei de film britanice şi Sindicatului regizorilor americani. În prezent, autorităţile investighează şi dacă producătorul de film nu a deturnat fonduri cu scopul de a păstra secrete faptele sale.

Însă consecinţele acestui scandal au depăşit colinele oraşului Los Angeles. Scandalul nu s-a limitat la industria cinematografiei, atingând şi oficiali ai marilor companii, precum Disney şi Amazon, dar şi zona media.

De asemenea, printre vedetele acuzate de abuz sexual se numără actorul Kevin Spacey, regizorul Bryan Singer, actorul Dustin Hoffman, producătorul muzical Russell Simmons, actorul de comedie Louis CK şi actorul Geoffrey Rush.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici