Centrul Capitalei, o discotecă în aer liber timp de două ore la mitingul gay - GALERIE FOTO

Centrul Capitalei a fost, sâmbătă după-amiază, timp de aproximativ două ore, o discotecă în aer liber, cu baloane colorate, steguleţe ale diversităţii şi persoane îmbrăcate în haine în culori stridente, cu evantaie şi pene.

2499 afișări
Imaginea articolului Centrul Capitalei, o discotecă în aer liber timp de două ore la mitingul gay - GALERIE FOTO

Centrul Capitalei, o discotecă în aer liber timp de două ore la mitingul gay (Imagine: Mediafax Foto/Dragos Savu)

Pe o temperatură de aproximativ 30 de grade, membri ai comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender), dar şi susţinători ai acestora, s-au adunat sâmbătă după-amiază în Piaţa Unirii pentru a lua parte la Marşul Diversităţii.

Fetele, care odată au fost băieţi, purtau rochii de seară viu colorate, pantofi cu tocuri foarte înalte, se apărau de soare şi căldură cu evantaie pufoase şi purtau pe umăr eşarfe din pene. Erau excesiv de machiate şi îşi unduiau corpurile suple prin faţa ambasadorilor şi invitaţilor la manifestaţie. Se opreau bucuroase dacă le adresai câte o întrebare şi încercau să îţi răspundă folosind termeni elevaţi.

TITLURILE ZILEI

"Prin acest marş noi promovăm diversitatea şi libertatea, aceasta este normalitatea", spune Naomi, o vedetă în lumea ei.

Toată această culoare a fost însoţită pe tot parcursul manifestaţiei de muzică de discotecă, de care s-a ocupat DJ Optick, un cunoscut în domeniul lui, acompaniat de un amfitrion care cerea din când în când manifestanţilor să ridice steagurile în aer şi să îşi folosească fluierele din dotare, anunţând din 5 în 5 minute trecătorilor - nu prea mulţi - că este vorba de Marşul GayFest 2011.

Manifestanţii au avut parte şi de oaspeţi de seamă, ambasadorii Marii Britanii, SUA şi Suedia care s-au arătat onoraţi să ia parte la o astfel de manifestare, menţionând că este foarte importanta libertatea şi diversitatea în lumea de azi.

Ambsadorul Statelor Unite al Americii, Mark Gitenstein, a subliniat că şi în România ca şi în America, şi de fapt ca în toată lumea, există diversitate. "Problema este ce facem în această privinţă? Unul dintre lucrurile importante este să vii să demonstrezi, să spui că eşti împotriva discriminării", a spus Gitenstein.

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a spus că acest marş este o sărbătoare a diversităţii. "Cred că diversitatea este normalitate", a subliniat Martin Harris.

Ambasadorul Suediei, Anders Bengtcén, s-a arătat foarte fericit şi onorat că este prezent la marşul gay, subliniind importanţa manifestărilor pentru drepturile omului şi pentru libertate.

Unul dintre manifestanţi care flutură un steag uriaş al diversităţii, în culorile curcubeului, şi care purta un tricou cyclam spunea că a venit la marş ca să arate lumii că şi el face parte din societate şi că toţi trebuie să îl accepte aşa cum este.

Alături de manifestanţi a fost şi un reprezentant al Partidului Social Democrat din Germania, care a afirmat că speră ca anul următor şi parlamentarii români să fie alături de persoanele din comunitatea LGBT.

"Mesajul esenţial al acestei manifestaţii este înscris pe tricoul uneia dintre participante: Some people are gay, get over it (Unii oameni sunt gay, treci peste asta)", a explicat reprezentantul social democraţilor germani.

Însă, există şi un parlamentar român, care este şi parlamentar european, Monica Macovei, care a trimis o scrisoare de susţinere organizatorilor manifestaţiei, exprimându-şi solidaritatea şi prietenia sa, potrivit reprezentanţilor Accept.

Preşedintele Asociaţiei "Accept", Florin Buhuceanu, s-a arătat mulţumit de numărul mare de susţinători şi prieteni în acelaşi timp, care nu au venit doar să se distreze, ci să îşi arate sprijinul faţă de comunitatea LGBT.

"Noi trebuie să manifestăm pentru libertate şi să nu îi lăsăm pe cei ce se numesc normali şi poartă tricouri cu Corneliu Zelea Codreanu să ne definească. Au trecut zece ani de când faimosul articol 200 din Codul penal a fost eliminat, însă legislaţia urii şi a discriminării nu a disparut de la sine, au fost mulţi ani de campanii şi discuţii cu autorităţi şi partide politice. Şi totuşi, după 10 ani, prezenţa noastră mai trezeşte încă ură şi panică, suntem ca şi evreii, romii, sau persoanele xero-pozitive", a explicat Buhuceanu.

Cei prezenţi sămbătă la parada gay au avut parte şi de sprijinul unui reprezentant al Amnesty International care a făcut apel la autorităţile române să promoveze activ diversitatea în ţara noastră.

Chiar dacă pe traseul marşului nu s-au aflat sâmbătă după-amiază mulţi bucureşteni, când parada cu muzica asurzitoare a ajuns în dreptul Parlamentului, balcoanele Palatului s-au umplut instantaneu de lume.

"Le-am atras atenţia şi lor, uite, au luat o pauză", spunea satisfacută o participantă.

(Material realizat de Geanina Sandu, geanina.sandu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici