De Bobotează, caii sunt botezaţi la Băileşti, potrivit unui obicei vechi de peste 100 de ani

Zeci de cai au fost botezaţi, vineri, de Bobotează, la Băileşti, unde, respectându-se un obicei vechi de peste o sută de ani, după slujba de la biserică localnicii îşi duc la preot caii, spălaţi şi împodobiţi, pentru a-i "boteza".

951 afișări
Imaginea articolului De Bobotează, caii sunt botezaţi la Băileşti, potrivit unui obicei vechi de peste 100 de ani

De Bobotează, caii sunt botezaţi la Băileşti, potrivit unui obicei vechi de peste 100 de ani (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Tradiţia "botezului" cailor se respectă la Băileşti de mai bine de o sută de ani, iar localnicii cred că astfel animalele vor fi ferite de boli şi vor avea o mai mare putere de muncă tot anul.

"În fiecare an vin să îmi fie botezat calul. Aşa este tradiţia la noi, din bătrâni şi o respectăm. Aşa cum noi suntem botezaţi cu apă sfinţită, aşa sunt botezaţi şi caii ca să fie sănătoşi şi, Doamne fereşte, să nu se întâmple vreo nenorocire", a spus Mihai Pârghină, localnică.

După ce sunt botezaţi, caii împodobiţi defilează pe bulevardul din Băileşti.

"Ca în fiecare an există şi un concurs, iar după ce vor defila o comisie urmează să premieze cel mai frumos cal din Băileşti. Astăzi (vineri - n.r.) vom premia şi cel mai arătos măgar, deşi nu sunt mulţi, aproximativ zece, în toată localitatea. Premiile nu sunt foarte mari, constau în bani şi în zaibăr, însă cred că oamenii nici nu concurează pentru premii. La noi e o mare fală pentru localnicul care are cel mai frumos cal", a declarat, vineri, Costel Pistriţu, primarul muncipiului Băileşti.

Totodată, la Băileşti sunt stropite cu apă sfinţită şi grădinile şi casele oamenilor, iar localnicii aruncă tămâie pe acoperiş şi rostesc o urare de belşug şi prosperitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici