Dusan Makavejev, unul dintre cei mai influenţi regizori din fosta Iugoslavie, a murit

Regizorul şi scenaristul Dusan Makavejev, cunoscut pentru îndrăzneala cu care a inclus în filmele sale critica socială şi scenele de sex explicit, a murit la vârsta de 86 de ani, la Belgrad, în Serbia, anunţă The Hollywood Reporter citând presa locală.

134 afișări
Imaginea articolului Dusan Makavejev, unul dintre cei mai influenţi regizori din fosta Iugoslavie, a murit

Dusan Makavejev, unul dintre cei mai influenţi regizori din fosta Iugoslavie, a murit

Dusan Makavejev s-a născut în 1932, în Belgrad, şi s-a format ca autor de filme documentare. După ce a trecut la lungmetrajele de ficţiune, a fost văzut drept artistul care abordează cu lejeritate teme tabu, fără să se ferească de subiecte sensibile din punct de vedere social şi personal.

Makavejev, care a murit pe 25 ianuarie, este considerat una dintre cele mai influente personalităţi ale cinematografiei din fosta Iugoslavie.

Printre filmele pentru care a devenit cunoscut se numără "Omul nu e pasăre/ Covek nije tica" (1965), "Inocenţă neprotejată/ Nevinost bez zastite" (1968), pentru care a primit Ursul de Argint - premiul special al juriului şi trofeul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin, "Muntenegru/ Montenegro" (1981), "The Coca-Cola Kid" (1985), cu Eric Roberts şi Greta Scacchi, şi "Danish Girls Show Every Thing/ Danske piger viser alt" (1996).

De multe ori, creaţiile sale au fost interzise de autorităţile din fosta Iugoslavie, aşa cum s-a întâmplat în 1971, când a lansat "WR: Mysteries of the Organism/ W.R. - Misterije organizma". Lungmetrajul a fost recompensat cu o menţiune specială FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) la Festivalul de la Berlin din 1971.

Şi în timpul exilului său de aproape zece ani în Canada, filmul "Sweet Movie", pe care l-a realizat în 1974, a fost interzis în mai multe ţări, din cauza scenelor violente şi a celor sexuale explicite.

În anul 1978, a fost profesor de film la Harvard University, SUA.

S-a întors în Iugoslavia la sfârşitul anilor 1980.

Cel mai mare succes comercial l-a cunoscut cu comedia neagră "Montenegro", o satiră despre eliberarea sexuală a unei casnice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici