Eşti curios cum te-ai fi descurcat în Imperiul Roman? Aplicaţia care îţi spune cât ar fi durat călătoriile tale

Într-o combinaţie de studiu istoric, cartografie şi tehnologie media, cercetătorii de la Universitatea Stanford au creat un model prin care curioşii pot afla cât le-ar fi luat să călătorească în diferite puncte ale Imperiului Roman.

1233 afișări
Imaginea articolului Eşti curios cum te-ai fi descurcat în Imperiul Roman? Aplicaţia care îţi spune cât ar fi durat călătoriile tale

Eşti curios cum te-ai fi descurcat în Imperiul Roman? Aplicaţia care îţi spune cât ar fi durat călătoriile tale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ORBIS, The Stanford Geospatial Network Model of the Roman World (n.r. - Modelul Reţelei Geospaţiale Stanford a Lumii Romane) calculează cu detalii câte zile i-ar fi luat unui om să călătorească în diferite puncte şi cât l-ar fi costat, totul depinzând de banii care îi are la dispoziţie şi de ce transportă.

Datele istorice incluse în studiu sunt legate de clima de atunci, drumuri, structura oraşelor şi a porturilor. Calcularea celei mai potrivite rute ţine cont de modalitatea de transport aleasă, pe apă sau pe uscat.

Perioada aleasă de autorii aplicaţiei este în jurul anului 200, când ei au considerat că Imperiul Roman s-a afat la apogeu. În studiu au fost incluse 751 de poziţii de plecare sau sosire.

La doar două săptămâni de la lansare, site-ul s-a bucurat de un real succes, mai ales printre pasionaţii de istorie a Imperiului Roman. Fondatorii au precizat că au primit numeroase răspunsuri de mulţumiri din partea profesorilor de istorie care au reuşit să le insufle pasiunea pentru Roma Antică elevilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici