Fantasy românesc în Apex Magazine, reputată publicaţie americană de gen

În numărul din ianuarie (116) al revistei americane Apex Magazine a fost publicată povestirea The Small White semnată de Marian Coman, primul român publicat în Apex Magazine, publicaţie cotată între primele 5 reviste de literatură SF, Fantasy şi Thriller la nivel mondial.

579 afișări
Imaginea articolului Fantasy românesc în Apex Magazine, reputată publicaţie americană de gen

Fantasy românesc în Apex Magazine, reputată publicaţie americană de gen

Nuvela ”The Small White” (Albiliţa) spune povestea fantastică a unei fetiţe din România comunistă ale cărei vise apar vopsite pe pereţii clădirilor. Textul este o metaforă despre inocenţă şi despre felul în care visele se frâng în regimurile autoritare.

Despre text, Jason Sizemore scrie în editorialul revistei: ”Am tradus un text al autorului român Marian Coman cu titlul «Albiliţa», care se scaldă în realismul magic est-european”.

”Mă bucur că primul meu text publicat în Statele Unite este The Small White. Este o povestire despre fragilitate, despre izolare şi despre copilărie, despre cât de greu este să fii diferit într-un regim autoritar. Îi mulţumesc foarte mult lui Sebastian Simion, traducătorul meu, precum şi impresarului meu neoficial, Mihai Adăscăliţei, cel care se zbate pentru ca textele mele să ajungă la cititorii din lumea largă”, spune Marian Coman.

Apex Magazine este una dintre cele mai importante publicaţii de literatură SF, Fantasy şi Horror din lume. Este o revistă lunară şi apare în Statele Unite ale Americii din anul 2005, fiind editată în prezent de Jason Sizemore.

Printre autorii publicaţi în Apex se numără scriitori precum Neil Gaiman, Ben Bova, Jeff VanderMeer sau Lavie Tidhar.

Povestirile publicate în Apex sunt eligibile pentru cele mai importante premii dedicate literaturii F&SF – Hugo şi Nebula.

Premiul Nebula de anul trecut a fost câştigat de o povestire publicată în Apex Magazine – ”Welcome to Your Authentic Indian ExperienceTM“ de Rebecca Roanhorse.

Scriitor, jurnalist şi scenarist de benzi desenate, Marian Coman este laureatul mai multor premii naţionale dedicate literaturii F&SF şi al unui premiu al Convenţiei Europene de Science-Fiction. A scris volumele ”Nopţi albe, zile negre”, ”Testamentul de ciocolată”, ”Teoria flegmei. Apel la mitocănie”, ”Fingers and other fantastic stories”, ”Haiganu. Fluviul Şoaptelor” şi ”Haiganu. Furia Oarbă”, iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. A fost redactor şef al cotidianului Obiectiv – Vocea Brăilei, al revistelor Obiectiv Cultural şi Nautilus şi scenaristul benzilor desenate ”Harap Alb continuă” (HAC!) şi ”Tinereţe fără bătrâneţe” (TFB).

În prezent, trăieşte în Bucureşti şi este redactor-şef al Armada, imprint al editurii Nemira dedicat literaturii science-fiction, fantasy şi thriller.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici