FOTO Descoperire istorică. Cel mai vechi coş ţesut, de peste 10.000 de ani, a fost găsit în Israel

  • Coşul a fost găsit gol şi cu capac.
  • Cercetătorii au prelevat solul dinăuntrul coşului, care speră să îi ajute să înţeleagă în ce scop era utilizat.
731 afișări
Imaginea articolului FOTO Descoperire istorică. Cel mai vechi coş ţesut, de peste 10.000 de ani, a fost găsit în Israel

Un coş ţesut, vechi de peste 10.500 de ani, aflat în stare perfectă, a fost găsit în deşertul Iudeei, conform unui anunţ făcut de autorităţile locale şi publicat în Jerusalem Post .

”Este cea mai importantă descoperire din toată cariera mea”, a declarat doctorul Hiam Cohen.

Până acum, arheologii au prelevat 4 tipuri diferite de materiale folosite în confecţionarea coşului, pentru mai multe analize. Cercetătorii pot spune doar că artefactul are peste 10.500 de ani şi aparţine Neoliticului.

”Coşul are o capacitate de aproximativ 92 de litri”, a spus doctorul Cohen. ”Nu ştim încă din cel fel de material a fost confecţionat, dar vom afla. Până acum putem confirma că a fost confecţionat de 2 persoane şi una dintre ele era stângace”.

Descoperirea arheologilor face parte dintr-un program amplu de monitorizare şi prezervare a mai multor peşteri din deşertul Iudeei. Până acum, mai mulţi hoţi de artefacte au fost reţinuţi după ce au încercat să vândă artefactele găsite în deşert.

”Materialele organice nu rezistă atât de bine în timp. Însă, datorită vremii uscate, a climatului deşertic, zeci de artefacte au reuşit să reziste şi mii de ani”, susţine doctorul Naama Sukenik.

Arheologii au făcut nenumărate descoperiri importante în ultima perioadă, printre care bucăţi de material încă viu colorate, care datează din perioada romanilor, bucăţi de încălţăminte şi un mic pieptene şi bucăţi de frânghie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici