FOTOGRAFIA care a câştigat Sony World Photography Awards 2013: O adolescentă care a supravieţuit masacrului din Norvegia, ajutată de dragostea unui câine - FOTO

Andrea Gjestvang, din Norvegia, a câştigat trofeul L'Iris D'Or şi titlul de Fotograful profesionist al anului la gala Sony World Photography Awards 2013, cu fotografia unei adolescente în vârstă de 15 ani care a supravieţuit masacrului comis de Anders Breivik în 2011.

1136 afișări
Imaginea articolului FOTOGRAFIA care a câştigat Sony World Photography Awards 2013: O adolescentă care a supravieţuit masacrului din Norvegia, ajutată de dragostea unui câine - FOTO

FOTOGRAFIA care a câştigat Sony World Photography Awards 2013: O adolescentă care a supravieţuit masacrului din Norvegia, ajutată de dragostea unui câine - FOTO (Imagine: Shutterstock)

Fotografia câştigătoare o prezintă pe Iselin Rose Borch, în vârstă de 15 ani, stând ghemuită pe o canapea alături de cei doi câini ai familiei sale, informează Daily Mail.

Iseline Rose Borch a supravieţuit masacrului comis pe insula Utoya, ascunzându-se în spatele unei stânci, în momentul în care extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a deschis focul asupra adolescenţilor dintr-o tabără de vacanţă pe insula Utoya.

În acel atac, cel mai mare din istoria Norvegiei pe timp de pace, Breivik a asasinat 77 de persoane. Mai întâi, Breivik a detonat un automobil-capcană în faţa unei clădiri guvernamentale din Oslo, ucigând opt persoane şi rănind alte 200. Apoi, el a mers în tabăra de pe insula Otoya şi a împuşcat mortal 69 de adolescenţi, rănind alţi 100.

Iselin Rose Borch a rămas ascunsă în spatele unei stânci şi a fost salvată de câţiva turişti care se plimbau cu o barcă.

Cel mai mic dintre cei doi câini din fotografia câştigătoare, căţeluşa Athena, doarme de atunci în fiecare noapte pe stomacul adolescentei norvegiene, iar aceasta spune că prezenţa căţeluşei o ajută să nu mai aibă coşmaruri şi să îşi învingă teama de întuneric.

"În perioada după Utoya am avut mari probleme cu somnul", a povestit Iselin. "Îmi era frică de întuneric şi sufeream de coşmaruri îngrozitoare. Mama şi cu mine am hotărât că m-ar putea ajuta să luăm un câine, aşa că am luat-o pe Athena. Acum doarme pe stomacul meu în fiecare noapte."

În august 2012, Anders Breivik a fost condamnat pentru crimă cu premeditare şi a fost trimis la o închisoare din apropiere de Oslo, unde va ispăşi o pedeapsă de 21 de ani, care ar putea fi prelungită, dacă procuratura va considera că Breivik va continua să rămână o ameninţare pentru societate.

Fotografia realizată de Andrea Gjestvang a fost inclusă în secţiunea "One Day in History" a acestui prestigios concurs internaţional de fotografie.

Numele câştigătorului a fost anunţat într-o ceremonie specială care a avut loc joi seară, la Londra. Câştigătorul trofeului L'Iris D'Or a primit un cec în valoare de 25.000 de dolari.

"Sunt atât de onorată, recunoscătoare şi mândră să primesc premiul şi recunoaşterea acestea fantastice2, a spus fotografa norvegiană la acceptare premiului. "Sunt recunoscătoare pentru că poveştile importante ale acestor tineri ies la iveală şi îi impresionează pe ceilalţi aşa cum mă impresionează şi pe mine."

Preşedintele juriului din competiţie, Catherine Charmeyaff, a spus că decizia colegilor săi privind fotografia câştigătoare a fost unanimă: "One Day in History este o voce discretă, profundă şi în cele din urmă puternică pentru copiii şi supravieţuitorii masacrului din Norvegia. Am fost cu toţii mişcaţi de aceste imagini."

Câştigătoarea la categoria Tânărul fotograf al anului la gala Sony World Photography Awards a fost românca Alecsandra Drăgoi.

Tânăra româncă s-a aflat pe lista celor trei câştigători de la secţiunea "Youth", iar fotografia ei a fost înscrisă la subsecţiunea "Cultură". Fotografia ei prezintă un obicei popular românesc practicat în noaptea de Anul Nou - Jocul Ursului, informează dailymail.co.uk.

Alecsandra Raluca Drăgoi studiază arta fotografică la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici