India, mândră de succesul filmului "Vagabondul milionar" (Video)

India a salutat cu mândrie succesul repurtat de "Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire" la gala premiilor Oscar, unde a fost desemnat cel mai bun film al anului, consacrarea supremă pentru această frescă a mahalalelor din Bombay, intens criticată pentru exploatarea mizeriei.

1538 afișări
Imaginea articolului India, mândră de succesul filmului "Vagabondul milionar" (Video)

India, mândră de succesul filmului "Vagabondul milionar" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aţi contribuit la mândria Indiei", a declarat premierul indian Manmohan Singh, într-un mesaj de felicitare adresat întregii echipe a filmului "Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire".

"Slumdog Millionaire" a obţinut alte şapte premii Oscar, inclusiv cel pentru cel mai bun regizor, acordat britanicului Danny Boyle.

TITLURILE ZILEI

Pelicula a mai obţinut trofeele la categoriile:

"cel mai bun scenariu adaptat",

"cea mai bună imagine",

"cel mai bun montaj",

"cel mai bun mixaj de sunet",

iar compozitorul indian A.R. Rahman a fost recompensat cu două statuete Oscar, pentru "cea mai bună temă muzicală" şi "cea mai bună coloană sonoră".

În momentul primirii premiului, compozitorul A.R. Rahman, supranumit în India "Mozart din Madras", care este doar al treilea indian din istorie care a câştigat un premiu Oscar, a salutat "toată populaţia din Mumbai (Bombay) şi esenţa acestui film, care se doreşte a fi, înainte de toate, un mesaj optimist despre puterea dată de speranţă şi de viaţă".

Christian Colson, producătorul acestui lungmetraj, realizat cu un buget de 15 milioane de dolari şi care are deja încasări de 160 de milioane de dolari, pe plan mondial, a evocat, la rândul său, "călătoria extraordinară" făcută de acest film şi a adus un omagiu "extraordinarului oraş Bombay".

Pelicula a primit critici virulente şi diverse în India, filmul fiind chiar acuzat că a insistat prea mult asupra mizeriei din mahalalele indiene.

Aflându-se în centrul ţării şi mândrindu-se cu creşterea economică, anumite oficialităţi din Bombay nu au gustat deloc expresia de "pornografie a sărăciei" inventată de presa mondială, într-o ţară în care 455 de milioane de persoane sunt obligate să trăiască, fiecare, cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi.

Luni, în mahalaua Dharavi, cea mai mare din Asia, în care a fost turnat acest lungmetraj, era afişat un imens afiş, scris în hindi: "Nu suntem «câini de mahala»!"

"Am văzut filmul, mi-a plăcut mult, dar m-am simţit lezat din cauza titlului", a declarat Varsha Jitendra Boshle, un locuitor din Dharavi, în vârstă de 23 de ani.

Slumdog Millionaire» ar trebui să fie considerat cea mai mare fantasmă pur gratuită ce a fost vreodată imaginată despre India secolului al XXI-lea!", a declarat regizorul indian K. Hariharan, într-un articol intitulat "Orientalism pentru o piaţă mondializată", publicat de cotidianul The Hindu, în urmă cu o săptămână.

"Pentru cei mai mulţi dintre spectatorii occidentali, striviţi sub greutăţile crizei economice mondiale, această poveste despre cea mai sordidă faţă a Indiei serveşte, cu siguranţă, de catarsis orgiastic", a declarat Hariharan.

În mahalale, unde foarte puţini locuitori ştiu de existenţa premiilor Oscar, mulţi locuitori consideră că filmul nu va avea un impact asupra vieţii lor.

"Nu văd nicio schimbare în Dharavi şi nici nu voi vedea vreuna vreodată, în toată viaţa mea", a declarat Prashant Dighe. "Politicienii nu au putut să schimbe nimic timp de 60 de ani, ce vor putea face cineaştii ? Vor veni, vor filma câteva imagini şi vor face bani. Noi vom rămâne aici şi maine şi chiar şi peste 60 de ani".

Dincolo de aceste critici, filmul "Slumdog Millionaire", filmat în capitala indiană a cinematografiei şi produs tot în India, ar putea contribui la "creşterea credibilităţii industriei cinematografice indiene", consideră Mrinal Desai, regizorul secund de imagine al acestei pelicule.

Citeşte şi:

"Slumdog Millionaire", premiul Oscar pentru cel mai bun film

Penelope Cruz, Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin

Heath Ledger, Oscar pentru cel mai bun rol secundar masculin

Lista completă a câştigătorilor celei de-a 81-a ediţii a premiilor Oscar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici